• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


RSU militāro ārstu apmācību uzsāks 2024./25.mācību gadā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 08:34, 18.12.2023


Praktiskās nodarbības notiek simulētā vidē, izmantojot dažāda veida uzdevumu trenažierus un augstas ticamības traumu simulatorus.


Mediķi rosina sadarbībā ar Aizsardzības ministriju attīstīt kara medicīnas potenciālu.

Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas priekšlikumu piešķirt finansējumu Rīgas Stradiņa universitātei 295 665 eiro apmērā studējošo militārās medicīnas apmācības attīstībai.

Šī gada oktobrī Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes studiju virziena “Veselības aprūpe” programmā “Medicīna” ir uzsākta obligātā militārās medicīnas pamatkursa “Militārās medicīnas pamati” īstenošana 4. kursā studējošajiem topošajiem ārstiem.

Ņemot vērā, ka turpmākajos gados militārās medicīnas pamatkursu plānots uzsākt arī citu profesiju studējošajiem – māsām, fizioterapeitiem, ārsta palīgiem, nepieciešams uzlabot un pilnveidot Rīgas Stradiņa universitātes materiāltehnisko apmācību bāzi – apmācību vajadzībām iegādāties inventāru (imobilizācijas ierīces, asiņošanas apturēšanas ierīces un citas), kā arī klīnisko prasmju simulatorus un manekenus.

Uzsāktā militārās medicīnas pamatkursa mērķis ir topošajiem ārstiem un citām topošajām ārstniecības personām sniegt teorētiskās un praktiskās pamatzināšanas militārajā medicīnā, militārās medicīnas aprūpes standartos, modulārās pieejas nodrošināšanā medicīniskās palīdzības sniegšanā, evakuācijas principos, kā arī akcentēt civilmilitārās sadarbības lomu dabas un cilvēku izraisītu krīžu apstākļos.

Valsts aizsardzības koncepcija paredz, ka RSU kopā ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem veido valsts militārās medicīnas padomi. Koncepcijā noteikts, ka katram Latvijas mediķim ir jāzina militārās medicīnas algoritmi un jābūt gataviem sadarboties ar militārajiem mediķiem. Attīstot militārās medicīnas virzienu, šajā akadēmiskajā gadā studiju kurss būs obligāts visiem 4. studiju gada medicīnas studentiem, bet jau 2024./2025. akad. gadā kurss Militārās medicīnas pamati tiks integrēts arī citās veselības aprūpes studiju virziena programmās, piemēram, māszinību, fizioterapijas u. c. Plānots, ka tiks piedāvāta arī profesionālās pilnveides programma ārstiem.

Studiju kursu īsteno RSU Militārās medicīnas docētāju grupa, kura nodrošina teorētisko zināšanu apguvi un novērtēšanu, savukārt militārās medicīnas pamatprasmju apguve, pilnveide un novērtēšana tiek īstenota RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā.

Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs ir Nacionālās neatliekamās medicīniskās palīdzības tehniķu asociācijas (National Association of Emergency Medical Technicians) autorizēts mācību centrs, kas mācību programmas īsteno, ņemot vērā starptautiski atzītos Kaujā cietušo taktiskās medicīniskās palīdzības (Tactical Combat Casualty Care) un Cietušo aprūpes civili taktiskos apstākļos (Tactical Emergency Casualty Care) standartus. Praktiskās nodarbības notiek simulētā vidē, izmantojot dažāda veida uzdevumu trenažierus un augstas ticamības traumu simulatorus. Simulāciju scenāriju īstenošanā tiek izmantotas imersīvās vides jeb paplašinātās virtuālās realitātes tehnoloģijas, nodrošinot scenārijam atbilstošus ārējos vizuālos apstākļus, piemēram, uzbrukumu mežā, ēku drupas, satiksmes negadījums un citus apstākļus.

Līdz ar militārās medicīnas virziena attīstīšanu un investīcijām simulāciju tehnoloģijās un infrastruktūrā RSU piebiedrojas tām pasaules vadošajām universitātēm, kuras var lepoties ar šādu piedāvājumu, piemēram, Hārvarda un Indianas Universitātei ASV un Oklendas Universitātei Austrālijā.

Paralēli RSU ir uzsākti vairāki ilgtermiņa projekti militārās medicīnas izglītības virzienā. Jau kopš 2017. gada RSU darbojas Militārās medicīnas pētījumu un studiju centrs, sniedzot ieguldījumu valsts kopējās drošības un aizsardzības spēju nodrošināšanā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.

Sabiedrība Rīgā plāno izstrādāt apkaimju centru konceptplānu

Rīgā par nepilniem 200 000 eiro plānots izstrādāt apkaimju centru konceptplānu, liecina nākamās nedēļas Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputātiem iesniegtā informācija.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Sabiedrība Rīgas pils Svētā Gara tornī pacels ES karogu

Atzīmējot 20.gadadienu kopš Latvijas iestāšanās blokā, trešdien, 1.maijā, plkst.7.40 Rīgas pilī notiks svinīgā godasardzes ceremonija un Eiropas Savienības (ES) karoga pacelšana Rīgas pils Svētā Gara tornī.

Lasiet arī

Pasaule Izraēla atsāk «Hamās» pozīciju bombardēšanu Gazas joslā

Izraēlas armija Gazas joslā atsākusi kaujinieku grupējuma "Hamās" pozīciju bombardēšanu, trešdien pavēstīja bruņotie spēki.

Pasaule Baidens: ASV ir kopā ar Izraēlu

ASV prezidents Džo Baidens sestdien pēc grupējuma "Hamas" uzbrukuma Izraēlai paziņoja, ka "Savienotās Valstis ir kopā ar Izraēlu".

Pasaule Rietumvalstis asi nosodījušas Hamas uzbrukumus Izraēlai

Rietumvalstis sestdien asi nosodīja palestīniešu grupējuma "Hamas" veiktos uzbrukumus Izraēlai, kuros nogalināti vismaz 22 cilvēki un vairāk nekā 500 ievainoti.

Pasaule Izraēlas armija izsludina gatavību karam, sākta rezervistu iesaukšana

Izraēlas aizsardzības spēki sestdien paziņoja, ka, reaģējot uz negaidīto uzbrukumu no Gazas joslas, tie izsludina "gatavību karam".