• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lai īstenotu transporta infrastruktūras projektu, piešķirti 305 miljoni eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:33, 05.07.2023


Eiropas Komisija (EK) piešķīrusi 305 miljonus eiro transporta infrastruktūras projektu īstenošanai Latvijā, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.



Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra (CINEA) apstiprinājusi finansējumu 305 miljonu eiro apmērā transporta infrastruktūras projektu īstenošanai Latvijā.

Finansējums 298 miljonu eiro apmērā piešķirts "Rail Baltica" projekta īstenošanai, Liepājas ostas modernizācijai piešķirti 6,9 miljoni eiro, bet Eiropas gaisa satiksmes pārvaldības projekta īstenošanai - 620 000 eiro.

"Finansējums transporta nozares attīstībai ir svarīgs, lai mēs varētu īstenot stratēģiskas nozīmes projektus, kas stiprina valsts konkurētspēju un drošību ilgtermiņā," uzsver satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Viņš atzīmē, ka "Rail Baltica" projekts ir starp visvairāk atbalstītajiem Eiropas projektiem, atbalstu saņemot 93% pieteikto aktivitāšu, kā arī novērtē Liepājas SEZ veikumu finansējuma piesaistē, tādējādi dodot pienesumu ne tikai Liepājas ostai, bet arī visai tranzīta nozares attīstībai kopumā.

"Arī dalība vienotās Eiropas gaisa satiksmes pārvaldības projektā stiprina mūsu drošību un integrāciju ar Eiropu", teic Vitenbergs.

SM informē,ka "Rail Baltica" projekta īstenošanai Latvijā piešķirti 32% no kopumā Baltijas valstīm projekta īstenošanai piešķirtajiem 928 miljoniem eiro.

Finansējums paredzēts būvniecības darbu turpināšanai pamattrases posmos abās starptautiskajās stacijās - "Rail Baltica" Rīgas Centrālajā mezglā estakādes izbūvei pār Maskavas un Krasta ielām, platformu pieejām, esošo sliežu pārcelšanai uz stacijas Dienvidu pusi, pie starptautiskās lidostas "Rīga" dzelzceļa estakādes būvniecības darbiem un stacijas platformu paaugstināšanai.

Tāpat finansējums paredzēts nekustamo īpašumu atsavināšanai, Iecavas būvniecības bāzes izveidei un pamattrases būvniecības un būvuzraudzības darbiem ārpus Rīgas, ko "Eiropas Dzelzceļa līnijas" plāno uzsākt jau šogad, norāda ministrijas pārstāvji.

Tikmēr Liepājas SEZ pārvaldei piešķirts finansējums, lai veiktu tehnisko izpēti un būvdarbus ar mērķi rekonstruēt Liepājas ostas 46. piestātni, kura apkalpo prāmjus un ro-ro jeb "roll on/roll off" tipa kuģus. Galvenais ieguvums no projekta būs drošas, ilgtspējīgas un efektīvas kuģošanas nodrošināšana un sniegto pakalpojumu uzlabošana, skaidro SM.

Savukārt "Latvijas gaisa satiksmei" (LGS) ir piešķirts finansējums dalībai "Eurocontrol" koordinētā kopprojektā "CP1 Deployment - Synchronised Modernisation of ATM". Projektā ES atbalsta intensitāte ir 50%.

SM skaidro, ka projekta ietvaros līdz 2025.gada beigām ir plānots uzlabot digitālu aeronavigācijas datu pieejamību un apmaiņu starp ieinteresētajām pusēm - aeronavigācijas informācijas pakalpojumu sniedzējiem, lidostām un gaisa satiksmes vadības dispečerdienestiem, balstoties uz SWIM (System Wide information management) konceptu un tehnoloģijām, kā arī uzlabot digitālu aeronavigācijas datu pieejamību Eiropas AIS (Aeronautical Information Service) datu bāzē.

Projekta īstenošana veicinās vienotā Eiropas gaisa satiksmes tīkla efektīvāku pārvaldību, uzsver ministrijas pārstāvji.

Kā norāda SM, saskaņā ar iepriekš sniegto informāciju EK kopumā ir izvēlējusies 107 transporta infrastruktūras projektus, kas saņems ES līdzfinansējumu vairāk nekā sešu miljardu eiro apmērā no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI). Šis instruments veidots stratēģiskiem ieguldījumiem transporta infrastruktūrā.

Finansēšanas līgumi starp CINEA un finansējuma saņēmējiem tiks parakstīti 2023.gada trešajā ceturksnī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.