• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bērziņš: Situācija Altum pārvaldītajās Covid-19 programmās ir labāka, nekā bija cerēts

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:02, 22.12.2022


Situācija Covid-19 krīzes seku pārvarēšanas programmās ir labāka, nekā bija cerēts, intervijā atzina "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

"Ir tādi [uzņēmumi], kas neizdzīvoja, un, iespējams, būs vēl, jo pieteikumu bija vairāk nekā 1000 un lielākā daļa atbalstu saņēma. Taču kopumā ir labāk, nekā mēs prognozējām. Jāpiebilst, ka ir arī tādas Covid-19 ietekmes pārvarēšanas programmas, kur problemātisku projektu vispār nav, piemēram, "Altum" Kapitāla fondā," sacīja Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka kopumā lielākais projektu skaits Covid-19 programmās bija apgrozāmo līdzekļu aizdevuma programmā, kurā ir pa kādam uzņēmumam, kas kavē maksājumus, bet kopumā ir labāk, nekā tika gaidīts.

Tāpat Bērziņš atgādināja, ka papildu aptuveni 50 miljoniem eiro, kurus apgrozāmo līdzekļu aizdevuma programmai piešķīra valsts, "Altum" piesaistīja vēl 80 miljonus eiro no Eiropas Investīciju bankas, un tādējādi šajā programmā ir piešķirti vairāk nekā 100 miljoni eiro.

"Mērķis bija nevis naudu vienkārši izdāļāt un nodedzināt, bet finansēt uzņēmumu darbību, kur ir ticība par atgūšanos pēc pandēmijas," uzsvēra Bērziņš.

Savukārt jautāts, vai problēmas nevarētu parādīties tieši tagad, kad Latvijas ekonomika ieiet recesijā, "Altum" vadītājs sacīja, ka situācija tiek rūpīgi monitorēta.

"Šobrīd "Altum" portfelis ir kvalitatīvs, ieskaitot aizdevumus uzņēmumiem Covid-19 laikā. Skatīsimies, ko mums nesīs nākamais gads, taču līdz šim mēs esam bijuši piesardzīgi optimistiski. Pie mazākajām negatīvajām nobīdēm esam arī gatavi veidot papildu uzkrājumus," sacīja Bērziņš.

Viņš arī pauda, ka ir redzams, ka pēc pandēmijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā uzņēmēju gatavība negatīviem pavērsieniem ir daudz augstāka nekā savulaik.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.

Sabiedrība Saeima noraida rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu nodarbinātiem

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) rosinājumu nesamazināt vecāku pabalstu par 50%, ja vecāks ir nodarbināts.

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Lasiet arī

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Kriminālziņas Muita atklāj 10,4 miljonu nelegālu cigarešu kravu

Muitnieki septembra sākumā Liepājas ostā atklājuši 520 000 paciņu jeb 10,4 miljonus nelegālu cigarešu "Marlboro", kas bija noslēptas kādā kravas automašīnā, kas bija ceļā uz Vāciju, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).