• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ūdens skaitītāju problēma: Meklēs risinājumus rādījumu starpības samazināšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:57, 23.11.2020 1


SIA "Rīgas ūdens" ar namu apsaimniekotājiem meklēs risinājumus ūdens patēriņa skaitītāju radījumu starpības samazināšanai, informēja "Rīgas ūdens" pārstāvis Artūrs Mucenieks.


Foto: LETA

Pēc "Rīgas ūdens" ierosmes noorganizētajā videokonferencē ar Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas (LNPAA) pārstāvjiem panākta konceptuāla vienošanās par darba grupas izveidi, lai kopīgi sagatavotu priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos.

Mucenieks stāstīja, ka savus pārstāvjus deleģēt šo grozījumu izstrādei jau piekritusi LNPAA, SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) un AS "Rīgas Namu apsaimniekotājs" (RNA).

Pēc Mucenieka teiktā, videokonferences dalībnieki vienojās, ka nepieciešamas izvirzīt vienotas tehniskās prasības dzīvokļos uzstādāmajiem skaitītājiem, kā arī stingrākus nosacījumus juridiskajām personām, kas veic to uzstādīšanu. "Rīgas ūdens" aicinājis izteikt viedokli arī Rīgas apkaimju biedrībām, tādējādi apzinot pašu dzeramā ūdens patērētāju viedokli.

Šī videokonference tika organizēta, lai pārrunātu iespējamos risinājumus ūdens patēriņa skaitītāju starpības samazināšanai daudzdzīvokļu namos. Problēma aktualizējās, pēdējā laikā saņemot vairākas klientu sūdzības par mehānisko skaitītāju neprecīzajiem uzskaites rādījumiem, kuri konstatēti verificētajiem ūdens patēriņa uzskaites mēraparātiem dzīvojamo ēku ūdensvadu ievados, sacīja Mucenieks.

Viņš norādīja, ka, reaģējot uz šiem iebildumiem, "Rīgas ūdens" ierosināja kopā ar namu apsaimniekotājiem veikt pētījumu, lai maksimāli samazinātu ūdens patēriņa starpību, kas rodas, salīdzinot patēriņa uzskaites rādījumus ēkas ievadā uzstādītājam mēraparātam un dzīvoklī esošajiem skaitītājiem.

"Rīgas ūdens", RNP un RNA pārstāvji vienojās apzināt problemātiskākās savā apsaimniekošanā esošās dzīvojamās mājas un sastādīt objektu sarakstu, kuros pirms tam tiktu pastiprināti apsekoti iekšējie tīkli un tajos novērsti bojājumi, kā arī būtu jau uzstādīti ultraskaņas mēraparāti, lai varētu pilotprojekta laikā izmēģināt vairākus iespējamos variantus ūdens patēriņa starpības samazināšanai.

Mucenieks informēja, ka "Rīgas ūdens" daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās šogad jau uzstādījis 50 ultraskaņas mēraparātus un iepirkts vēl 341 šāds mēraparāts, bet nākamajā gadā plānots turpināt uzņēmuma valdījumā esošo mehānisko mēraparātu nomaiņu pret ultraskaņas skaitītājiem, tā nodrošinot daudz precīzāku sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu uzskaiti. Uzņēmuma rīcībā šobrīd pašlaik ir 19 544 mehāniskie skaitītāji.

LNPAA valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis gan norādīja, ka problēma ir daudz plašāka par skaitītāju nomaiņu ēku ievados, jo nepieciešama arī daudz lielāka pašu iedzīvotāju līdzdalība risinājumu meklējumos.

Tam piekrita arī RNP vadītājs Ronalds Neimanis. Viņš stāstīja, ka, uzrunājot iedzīvotājus aptuveni 500 dzīvojamās mājās, kurās ūdens patēriņu starpība sasniedz 20% vai vairāk, tikai divu māju iedzīvotāji atsaukušies un piekrituši piedalīties minētajā pilotprojektā.

Videokonferences dalībnieki atzina, ka dzīvokļos nepieciešams uzstādīt vienota tipa skaitītājus, kā arī ieviest vienotu rādījumu nolasīšanas sistēmu, piemēram, telemetriju, taču tam vajadzīga arī pašu dzīvokļu īpašnieku iesaistīšanās, sacīja "Rīgas ūdens" pārstāvis.

Puses apliecināja, ka "Rīgas ūdens", kā dzeramā ūdens piegādātājs, un daudzdzīvokļu māju ūdens patēriņa uzskaites mērītāju uzstādītājs un kontrolieris vienpusēji nevarēs organizēt taisnīgu ūdens patēriņa uzskaiti.

LETA jau ziņoja, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pērn, pamatojoties uz saņemtajām sūdzībām no "Rīgas ūdens" klientiem, sāka ūdens patēriņa skaitītāju māju ievados izņemšanu ārpuskārtas verificēšanai. Tika veiktas 28 skaitītāju pārbaudes, no kurām par neatbilstošiem metroloģiskajām prasībām tika atzīti 23 skaitītāji jeb 82%.

Ņemot vērā metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu lietošanu, kuri nenodrošina mērījumu precizitātes atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām metroloģiskajām prasībām, "Rīgas ūdenim" tika piemērots naudas sods 1500 eiro apmērā.

"Rīgas ūdens" norādīja, ka uzņēmums darbojas atbilstoši normatīvajiem aktiem un ik reizi, kad lielajiem skaitītājiem tiek konstatētas neprecizitātes, veic pārrēķinu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ēka var sagrūt: Ogrē daudzīvokļu mājas iedzīvotājiem jāatstāj dzīvokļi

Ogrē Draudzības ielas 4 daudzīvokļu ēkas iedzīvotājiem nekavējoties jāatstāj dzīvokļi ēkas bīstamības dēļ, apstiprināja pašvaldībā.

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.

Sabiedrība Lūdz CSDD viest skaidrību par mopēdiem līdzīgu braucamo lietošanu uz ietvēm

Rīgas dome lūgusi Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) viest skaidrību par to, vai pa ietvēm patlaban braucošie mopēdiem līdzīgie braucamie patiešām ir elektrovelosipēdi, par kādiem tie tikuši reģistrēti.

Sabiedrība Otrdienas rītā iespējama vilcienu atcelšana dzelzceļa posmā Saulkrasti-Skulte

Otrdienas rītā vilciena tehnisku iemeslu dēļ iespējama vilcienu atcelšana dzelzceļa posmā Saulkrasti-Skulte, tviterī informē AS "Pasažieru vilciens" pārstāvji.

Lasiet arī

Pasaule Ukrainā atklāts Krievijas aģentu tīkls, kas plānoja Zelenska slepkavību

Ukrainā atklāts Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu tīkls, kas plānoja nogalināt prezidentu Volodimiru Zelenski un citus valsts augstākās militārās un politiskās vadības pārstāvjus, otrdien paziņoja Ukrainas Drošības dienests (SBU).

Pasaule Ķīnā uzbrukumā slimnīcai ievainoti un nogalināti vairāk nekā desmit cilvēku

Ķīnas dienvidrietumos uzbrukumā slimnīcai otrdien nogalināti vai ievainoti vairāk nekā desmit cilvēku, vēsta valsts plašsaziņas līdzekļi, neprecizējot uzbrukuma raksturu.

Sports Paziņo Latvijas izlases sastāvu Pasaules čempionātam

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvā dalībai pasaules čempionātā pietaupītas vietas Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošajiem vārtsargam Artūram Šilovam, uzbrucējam Teodoram Bļugeram un aizsargam Uvim Balinskim, otrdien preses konferencē paziņoja valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Sabiedrība Elektroenerģijas vidējā cena aprīlī Latvijā samazinājusies par 9%

Elektroenerģijas vidējā cena šogad aprīlī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 60,25 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 12% mazāk nekā martā un par 9% mazāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.