• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


"Eco Baltia vide": Iedzīvotāji jāizglīto par bioloģisko atkritumu šķirošanu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 06:44, 22.05.2020


Rīga, 22.maijs, LETA. Neskatoties uz to, ka atkritumu apsaimniekotāji jau patlaban piedāvā iespēju šķirot bioloģiskos atkritumus, Latvijā zemā pieprasījuma dēļ iedzīvotāji ir jāizglīto par nepieciešamību šķirot, intervij...
Rīga, 22.maijs, LETA. Neskatoties uz to, ka atkritumu apsaimniekotāji jau patlaban piedāvā iespēju šķirot bioloģiskos atkritumus, Latvijā zemā pieprasījuma dēļ iedzīvotāji ir jāizglīto par nepieciešamību šķirot, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja atkritumu apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Bioloģiski noārdāmie produkti un bioloģiskie atkritumi ir dažādas mizas, puvuši augļi un dārzeņi, kā arī pļauta zāle un bioplastmasa jeb materiāls, kas nākotnē aizvietos plastmasas maisiņus un spēs noārdīties.

Viņš stāstīja, ka pagaidām šķirot bioloģiskos atkritumus izvēlas salīdzinoši maz. Šajā ziņā izglītotāki ir privātmāju iedzīvotāji, kuri vienmēr ir zinājuši, ka var veidot kompostu, kuru pēc tam izmanto kā melnzemi, bet kopumā zināšanas par bioloģisko atkritumu šķirošanu nav īpaši labas.

Kā skaidroja Aizbalts, praktiski tas būs vēl viens šķirošanas konteiners brūnā krāsā, kuram būs savs izvešanas grafiks. To vedīs nevis uz kopējo "Getliņu" poligonu, bet uz īpaši izveidotajām "Getliņu" biošūnām, no kurām tiek ražota biogāze, kuru tālāk jau izmanto siltumnīcās. Līdz ar to arī šiem atkritumiem cilvēki var dot otro dzīvi, bet par to vēl ir daudz jāizglīto.

"Diemžēl pagaidām šis pakalpojums nav populārs, kaut arī praktiski pusi no sadzīves atkritumiem pašlaik veido bioloģiskie atkritumi un to izvešana visiem operatoriem būs par trešdaļu lētāka. Arī to, ka tā ir laba iespēja ekonomēt, cilvēki līdz galam vēl nav apzinājušies," uzsvēra Aizbalts.

"Eco Baltia vide" vadītājs norādīja, ka pašlaik Rīgā ir noteikts, ka atkritumi ir jāizved vismaz reizi divās nedēļās. Ja atkritumus sāk šķirot un ir vismaz viens konteiners šķirošanai, atkritumu izvešanas biežumu drīkst samazināt divas reizes.

"Līdz ar to, ja tu sāc šķirot, parasto sadzīves atkritumu konteineru var izvest pat reizi četrās nedēļās. Tā uzreiz ir ekonomija. Latvijā problēma ir tā, ka šī ekonomija bieži vien ir divi, trīs eiro mēnesī. Atkritumu apsaimniekošana ir lēta un tas īpaši nemudina domāt par izmaiņām," pastāstīja Aizbalts.

LETA jau ziņoja, ka atkritumu apsaimniekotājs "Eco Baltia vide" 2018.gadā strādāja ar 16,325 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 33,6% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 3,5 reizes un bija 342 684 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija reģistrēta 1996.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Eco Baltia grupa".

Pilnu interviju lasiet šeit: https://www.leta.lv/plus/B35A0F2C-6430-46C1-99F9-5C592B9B3CAB/ .


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ēka var sagrūt: Ogrē daudzīvokļu mājas iedzīvotājiem jāatstāj dzīvokļi

Ogrē Draudzības ielas 4 daudzīvokļu ēkas iedzīvotājiem nekavējoties jāatstāj dzīvokļi ēkas bīstamības dēļ, apstiprināja pašvaldībā.

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.

Sabiedrība Lūdz CSDD viest skaidrību par mopēdiem līdzīgu braucamo lietošanu uz ietvēm

Rīgas dome lūgusi Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) viest skaidrību par to, vai pa ietvēm patlaban braucošie mopēdiem līdzīgie braucamie patiešām ir elektrovelosipēdi, par kādiem tie tikuši reģistrēti.

Sabiedrība Otrdienas rītā iespējama vilcienu atcelšana dzelzceļa posmā Saulkrasti-Skulte

Otrdienas rītā vilciena tehnisku iemeslu dēļ iespējama vilcienu atcelšana dzelzceļa posmā Saulkrasti-Skulte, tviterī informē AS "Pasažieru vilciens" pārstāvji.

Lasiet arī

Pasaule Braže: Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments

Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu 50 miljardu eiro apmērā no 2024. līdz 2027.gadam, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.

Sports Olimpiskā uguns rīt ieradīsies Francijā

Trešdien Francijas ostas pilsētā Marseļā ieradīsies olimpiskā uguns, un paredzams, ka to sagaidīs ap 150 000 cilvēku.

Veselība Īsa medikamentu lietotāju enciklopēdija: ko farmaceits iesaka (+VIDEO)

Tablešu, kapsulu un dražeju regulārai lietošanai labi palīdz tablešu organizatori.