• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čīlē izsludināts referendums par jauno konstitūciju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 10:32, 08.11.2023


Čīlē 17.decembrī notiks referendums par jaunās konstitūcijas projektu, ko izstrādājusi īpašā konstitucionālā padome, otrdien paziņoja prezidents Gabriels Boričs.



Tas būs jau otrais referendums pēdējo divu gadu laikā par jauno konstitūciju, kurai jāaizstāj diktatora Augusto Pinočeta laikā pieņemto pamatlikumu.

Iepriekšējo konstitūcijas projektu, kurš tika pasludināts par "visprogresīvāko" valsts pamatlikumu visā pasaulē, jo saturēja visdažādāko galēji kreiso kustību idejas, vēlētāji pagājušā gada septembrī notikušajā referendumā ar 62% balsu noraidīja.

Maijā notikušajās konstitūcijas izstrādes komitejas vēlēšanās uzvarēja labējās partijas, un jaunievēlētās komitejas izstrādātais projekts, kas satur 216 pantus, pamatā saglabā līdzšinējo brīvā tirgus sistēmu.

"17.decembra plebiscīts ir oficiāli izsludināts, un es aicinu mūsu līdzpilsoņus iepazīties [ar konstitūcijas projektu] un piedalīties [referendumā], izpildot neizbēgamo pilsonisko pienākumu balsot," oficiālās ceremonijas laikā paziņoja Boričs.

Piedalīšanās referendumos Čīlē ir obligāta.

Aptaujas liecina, ka arī šis konstitūcijas projekts referendumā negūs atbalstu, taču Boričs jau paziņojis, ka vēl vienu mēģinājumu izstrādāt jaunu konstitūciju savu pilnvaru laikā, kas beidzas 2026.gadā, vairs neuzsāks.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Pasaule Sašautais Slovākijas premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš trešdien tika smagi sašauts atentāta mēģinājumā, ir atguvis samaņu pēc vairākas stundas ilgas operācijas slimnīcā, ziņoja vietējie mediji.

Pasaule NATO: Gruzijas likums par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizajā virzienā

NATO trešdien brīdinājusi Gruziju, ka tās pieņemtais likumu par ārvalstu ietekmi ir solis nepareizā virzienā prom no Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas.

Pasaule Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti

Francijas Klusā okeāna teritorijā Jaunkaledonijā otro nakti turpinājušies vardarbīgi protesti, kuru laikā nošauts viens cilvēks, desmitiem ievainoti un 140 cilvēki aizturēti, trešdien paziņojušas varasiestādes.

Lasiet arī