• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Tvnet būs jāsamaksā 3000 eiro sods saistībā ar vārda «deportācija»

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 22:36, 22.03.2024


Rīgas apgabaltiesa no 8500 līdz 3000 eiro samazinājusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzlikto sodu "Tvnet" saistībā ar vārda "deportācija" nepareizu lietošanu, noskaidroja aģentūra LETA.


Foto: pixabay

Spriedums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Laumas Šteinerte skaidro, ka nolēmums pieņemts, vērtējot apelācijas sūdzības argumentus un ņemot vērā visus tos pierādījumus, kuri savākti administratīvā pārkāpuma lietas materiālos.

Ņemot vērā, ka iepriekš SIA "Tvnet grupa" nav sodīta, tiesa uzskatīja, ka sods ir noteikts pārāk bargs, tādēļ tas samazināts, secinot, ka soda mērķus iespējams sasniegt ar mazāk bargu sodu.

Apgabaltiesa atzina par pareiziem rajona tiesas secinājumus par to, ka "Tvnet" intervijas laikā ar Saeimas deputātu Alekseju Rosļikovu ("Stabilitātei") nenodrošināja, lai fakti un notikumi, kas saistīti ar Imigrācijas likuma grozījumiem, raidījumā no tā vadītāju puses tiktu atspoguļoti objektīvi un neitrāli, tādējādi auditorijai radot iespaidu, ka Imigrācijas likuma grozījumi ir prettiesiski un saistīti ar masveida vardarbīgu deportāciju no Latvijas.

Tiesa nekonstatēja, ka būtu pārkāptas "Tvnet" pamattiesības. Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem ir pienākums raidījumā paust informāciju, ievērojot pienācīgas precizitātes un neitralitātes principu. Šo pienākumu "Tvnet" neizpildīja, tādējādi izdarot administratīvo pārkāpumu, par kuru paredzēta administratīvā atbildība, uzskata tiesa.

Iepriekš Rīgas pilsētas tiesa "Tvnet" sūdzību noraidīja un NEPLP lēmumu par piemēroto 8500 eiro administratīvo sodu saistībā ar vārda "deportācija" it kā nepareizu lietošanu atstāja negrozītu. Interneta portāls šo spriedumu pārsūdzēja, un lieta nonāca apgabaltiesā.

Apgabaltiesa NEPLP lēmumu atstāja spēkā, bet samazināja piespriesto sodu.

Sākotnēji NEPLP piemēroja 8500 eiro administratīvo sodu "Tvnet" par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu "Tvnet" krievu valodas versijas raidījumu ciklā "Kto vam platit?"/"Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?"). Turklāt šo vārdu bija lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts Aleksejs Rosļikovs ("Stabilitātei"), ar to apzīmējot plānoto cilvēku izraidīšanu no valsts, ja viņi nebūs nokārtojuši valsts valodas eksāmenu.

Pirmās instances tiesa spriedumā apgalvoja, ka "Tvnet" netiek saukts pie atbildības par jēdziena "deportācija" izmantošanu, bet gan par to, ka nav nodrošinājusi, lai fakti un notikumi raidījumā tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, ar pienācīgu precizitāti un neitralitāti, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

Tiesas ieskatā, NEPLP pamatoti norādījusi uz to, ka raidījuma viesis var paust jebkādu viedokli, taču žurnālistiem, neatkarīgi no raidījuma mērķa, profesionāli jāvada sarunas gaita, izvairoties no neprecīzas informācijas sniegšanas, nepieciešamības gadījumā reaģējot uz viesa pausto viedokli, izskaidrojot auditorijai apstākļus. Konkrētajā gadījumā raidījuma vadītāji nekādā veidā neesot reaģējuši uz izplatīto informāciju, bet, tieši pretēji, atbalstījuši raidījuma viesa teikto, iesaistoties un vēl vairāk uzsverot neprecīzo informāciju, skaidro tiesa.

Tāpat tiesa secināja, ka raidījumā vārds "deportācija", to attiecinot uz grozījumiem Imigrācijas likumā un ar to saistītām darbībām Latvijā, tiek lietots nekorekti un maldinoši, jo Imigrācijas likumā tiek izmantots termins "piespiedu izraidīšana". Turklāt PSRS okupācijas varas organizētās masveida deportācijas Baltijā 1941. un 1949.gadā, kas pārkāpj 1949.gada Ženēvas konvenciju, nav salīdzināms ar Imigrācijas likumā noteiktām valsts likumiskām darbībām. Ne vēsturiski, ne juridiski deportācija neesot salīdzināma ar piespiedu izraidīšanu.

Tiesa uzsvēra, ka, pretēji "Tvnet" norādītajam, raidījumā netika skaidrots informācijas konteksts, lai skatītāji varētu iegūt pilnvērtīgu situācijas atainojumu. Tāpēc tieši raidījuma vadītāju rīcībā ir konstatējams neitralitātes principa pārkāpums.

Apgabaltiesa izskatot apelācijas sūdzību, norāda, ka pirmās instances tiesa pamatoti neatcēla NEPLP lēmumu, bet lēma samazināt noteikto sodu, jo interneta medijs iepriekš netika administratīvi sodīts.

Jau ziņots, ka vairākas ar mediju jomu saistītas organizācijas ir aicinājušas atcelt sodu, jo uzskata to par cenzūru un draudu mediju un vārda brīvībai. Savukārt NEPLP paziņojis, ka to nedarīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.

Kriminālziņas Piespriež gada cietumsodu vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu

Kurzemes rajona tiesa diviem vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu, piespriedusi cietumsodu uz vienu gadu.

Pasaule Par ECT tiesnesi no Latvijas ievēlēts ST tiesnesis Artūrs Kučs

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja otrdien par Latvijas tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar absolūto balsu vairākumu ievēlēja pašreizējo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Artūru Kuču, informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Skatīs tiesneša lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā 2.oktobrī skatīs tiesneša Renāra Jūrmaļa lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā atvaļinājuma laikā.