• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LTRK stāsta kādā scenārijā nesaņems līdzekļus no Eiropas Komisijas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 18:45, 02.05.2023


Ja neizpildīsim vienu reformu, bet izpildīsim citu, īstenojot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmas, mēs tāpat līdzekļus no Eiropas Komisijas (EK) nesaņemsim, otrdien Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes locekle Katrīna Zariņa.



Komisijā diskutēja par Atveseļošanas un noturības mehānisma uzņēmējdarbības atbalsta digitalizācijai programmu ieviešanas gaitu.

Zariņa norādīja, ka atveseļošanas un noturības mehānisms tapa kā atbilde uz Covid-19 radīto ekonomisko lejupslīdi, lai valstis var atjaunot savu ekonomiku, kā arī, lai gadījumos, ja šādas krīzes atkārtotos, lai valstu ekonomika būtu noturīgāka.

Savukārt komentējot uzņēmēju norādītajās problēmas programmas ieviešanas gaitā, Zariņa sacīja, ka jau plānojot dažādas programmas, ir nepietiekama savstarpēja saziņa, tostarp arī izstrādājot Ministru kabineta (MK) noteikumus, kā arī saziņā ar EK.

"SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs komisijas sēdē norādīja, ka pašreiz no atveseļošanas fonda naudas līdz dzīvam uzņēmumam nav nonācis neviens eiro, un "joprojām dzīvojam kognitīvajā disonansē klausoties ministriju, ka viss ir kārtībā".

Vienlaikus Bergs norādīja, ka joprojām uztur prasību nomanīt Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) vadību, jo "ar to vadību, kāda šobrīd ir CFLA strādāt nav iespējams".

Komentējot struktūrfondu programmu, Bergs norādīja, ka pašreiz ir "visu vai neko. Vai nu izpildāt visus nosacījumus un saņemat finansējumu, vai kādu neizpildāt un nesaņemat neko".

Tāpat Bergs pauda bažas, ka šis programmas izpilde nebūs iespējama. Kompetenču centru projektiem vajadzēja sākties jau pirms gada, un projekta ietvaros valsts ir apņēmusies digitāli transformēt 7000 uzņēmumus, kas turpmākajos trīs gados nozīmētu to, ka vienā dienā kompetenču centriem ir jāapkalpo 20 uzņēmumu, jo katram uzņēmumam paredzēts veikt testu divas reizes.

Bergs pauda bažas, ka tas nav iespējams, jo vēl ir jāpārliecina uzņēmumi, ka tas ir jādara. Vienlaikus viņš pauda neizpratni par to, kur radies skaits - 7000 uzņēmumi, jo sākotnēji paredzēta 3500 uzņēmumu digitalizācija.

"Lai panāktu kādus risinājumus ir kardināli jāreformē un jātransformē CFLA - no prokuratūras par uzņēmējdarbību veicinošu iestādi, kā arī ir jāiet uz Eiropas Savienību un ir jāpanāk saprātīgi noteikumi", sacīja Bergs.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji norādīja, ka noteikumu izstrādes laikā secināts, ka tas, kā izstrādājam MK noteikumus, nav tas efektīvākais un iespējams ir jāveic kādas izmaiņas, tomēr arī tas ir sarežģīts process.

Vienlaikus FM pārstāvji aicināja visas iesaistītās puses strādāt kopīgi un atrisināt radušās problēmas, lai digitalizācijas programmu būtu iespējams izpildīt laikā

Savukārt CFLA pārstāvji norādīja, ka CFLA var noslēgt līgumus, ja ir par ko šos līgumus slēgt - CFLA neveic visu līgumu atlasi un slēgšanu, un šajā gadījumā Ekonomikas ministrija ir noteikusi sasniedzamos rezultātus.

Jau ziņots, ka uzņēmēji atklātā vēstulē aicināja valdību mainīt CFLA un FM atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Vēstule nosūtīta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA), Ašeradenam, klimata un enerģētikas ministram Raimondam Čudaram (JV), kā arī veselības ministrei Līgai Meņģelsonei.

Vēstulē teikts, ka CFLA vadības lēmumi rada reālus draudus Latvijas attīstībai un Latvijas tēlam Eiropā - tā vietā, lai kopā ar ministriju atbildīgajiem ierēdņiem atbalstītu Latvijas uzņēmējus, īstenojot Ministru kabinetā apstiprinātās programmas, tiek novilcināta, bremzēta un būtībā apturēta ES struktūrfondu programmu sākšana un īstenošana inovāciju un digitālās transformācijas atbalstam. Pat jau īstenoti un CFLA apstiprināti projekti tiek apšaubīti, pie tam šīs šaubas izpaužas kā vēstules Eiropas iestādēm, nevis sarunas ar uzņēmējiem.

Atveseļošanas un noturības mehānisma uzņēmējdarbības atbalsta programmas tika diskutētas un plānotas kopš 2021.gada aprīļa. Pēc ilgstošām diskusijām Ministru kabinets 2022.gada 5.jūlijā pieņēma jauno Kompetences centru programmu. 2022.gada septembrī astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centri - meža nozarē, pārtikā, farmācijā, mašīnbūvē, informācijas tehnoloģijās, elektronikā, enerģētikā un transportā, ķīmijā un biotehnoloģijās - iesniedza projekta pieteikumus un redzējumu par nozares inovāciju tālāku attīstību.

Līdz 2022.gada septembrim projekti tika izvērtēti un apstiprināti Ekonomikas ministrijā. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem 2022.gada ceturtajā ceturksnī kompetences centri izsludināja inovāciju projektu konkursus, izvērtēja projektus un iesniedza apstiprināšanai CFLA. Pašlaik ir 2023.gada aprīlis, un joprojām neviens projekts no CFLA puses nav apstiprināts, lai gan tas bija jāizdara 30 darba dienu laikā, un nav arī saņemta informācija, ka vērtēšanas process tiek pagarināts, norāda uzņēmēji. Vienlaikus uzņēmējiem tiek izvirzītas jaunas prasības, ko neparedz esošais regulējums.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.