• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lauksaimnieku organizācijas: Pārtikas nozarē jāpieņem ārkārtas stāvoklis

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 09:49, 11.05.2022


Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji uzsver, ka pārtikas nozarē jāpieņem ārkārtas stāvoklis, un tā jānosaka par valsts stratēģisko resursu, informēja LOSP.



Organizācijā informē, ka trešdien, 11.maijā, notiks padomes kopsapulce, kurā diskutēs par aktualitātēm nozarē - par energoresursu sadārdzinājuma graujošo ietekmi uz tautsaimniecību, pārtikas nozari, par nepārtrauktu pārtikas cenu pieaugumu.

Sapulcē plānots pieņemt LOSP sapulces lēmumu, kurā Saeimai un valdībai tiks pieprasīts noteikt ārkārtas situāciju pārtikas nozarē, sabiedrības nodrošinājumā ar pārtiku un atsevišķai pārtikai piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi.

Kopsapulcē piedalīsies arī Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs un zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA). Diskusijā aicināti piedalīties arī Finanšu ministrijas valsts sekretārs vietnieks Ilmārs Šņucins un Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

LOSP ģenerāldirektors Guntis Vilnītis norāda, ka arvien vairāki ārējie faktori rada triecienus pārtikas nozarei, un pārtikas nozarē ir krīze. Pārtika kļūst dārgāka veikalos, bet Latvijas lauksaimnieki un ražotāji - arvien vājāki kā vietējā, tā arī starptautiskajos tirgos.

"Krīzes situācija ir samilzusi un iezīmējas arvien drūmāka aina pat tuvējai nākotnei. Ja Ministru kabinets un Saeima nekavējoties neveidos risinājumus - rudenī pārtikas cenas veikalos sasniegs vēl neredzētus augstumus. Ir jārīkojas nekavējoties! Pārtika ir jānosaka par valsts stratēģisko resursu. Jādara viss iespējamais, lai pārtika ikvienam iedzīvotājam būtu pieejama - samazinot PVN pārtikai," uzskata Vilnītis, norādot, ka PVN pārtikai jau samazinājušas citas Eiropas valstis.

LOSP uzstāj uz to, ka valdībai steidzami jāizstrādā un jāapstiprina krīzes pārvarēšanas noteikumi, lai nodrošinātu skaidru un nepārprotamu informāciju vietējiem ražotājiem, tirgotājiem un katram valsts iedzīvotājam.

Tāpat organizācija pieprasa valdībai, Ekonomikas un Finanšu ministrijām sniegt informāciju par finansējumu un aprēķiniem par dabasgāzes nodrošinājumu mājsaimniecībām un ražotājiem situācijā, kad tiek pārtraukta dabasgāzes piegāde no Krievijas, uzrādot pieejamās alternatīvas energoresursu nodrošinājumam, tai skaitā no vietējām izejvielām, tostarp malkas, šķeldas, granulām, kūdras, hidroelektrostacijām, biogāzes, vēja, saules.

Vienlaikus LOSP vēlas zināt, kādi būs valsts atbalsta mehānismi vietējo atjaunojamo energoresursu piegādātājiem un patērētājiem.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs skaidro, ka energokrīze ir uzlikusi milzīgu slogu kā uzņēmējiem un ražotājiem, tā arī mājsaimniecībām. Ir nepieciešamas alternatīvas - un tās ir nepieciešamas nekavējoties.

Treibergs atzīmē, ka, valdībai neveidojot reālus risinājumus, ražošanas turpināšana neskaitāmos uzņēmumos tiek apdraudēta - arī uzņēmumu slēgšanas iespējamība kļūst arvien reālāka, tādēļ viņam nav saprotams, kādēļ Latvija nemazina PVN likmi, ja to dara citas valstis.

"Vai Polijas piemērs - kad tika samazināts PVN pārtikai un degvielai, nepierāda faktu, ka Polijas pārtikas ražotāji, degvielas tirgotāji un Polija kopumā pelna ar to, jo viņu cenas ir zemākās Eiropā un notiek pircēju organizēti iepirkšanās ceļojumi uz Poliju," norāda Treibergs.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā pēc valdošās koalīcijas sanāksmes Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA) norādīja, ka jautājums par PVN samazināšanu pārtikai tuvākajā laikā būs valdības koalīcijas darba kārtībā.

Vienlaikus finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) par PVN samazināšanas iespēju bija skeptisks. Viņš norādīja, ka atbalsta sniegšana noteiktām sabiedrības grupām, kas jau ilgāku laiku bijis koalīcijā apspriests jautājums, nebūs iespējama, ja tiks samazināti budžeta ieņēmumi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.

Lasiet arī

Sabiedrība Ukrainas pilsoņiem piešķirtas četras stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) aprīlī piešķīris četras stipendijas radošo stipendiju programmā Ukrainas pilsoņiem 7200 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Pasaule Izraēlas armija no Rafahas evakuē 100 000 cilvēku

Izraēlas armija pirmdien paziņoja, ka tā evakuē aptuveni 100 000 cilvēku no Rafahas austrumu daļas pirms gaidāmā uzbrukuma Gazas joslas dienvidu pilsētai.