• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Uzņēmumi varētu paši neaprēķināt nodokļa maksājumus un nesniegt deklarācijas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:16, 27.01.2021


Ieviešot vienkāršotu nodokļa nomaksas risinājumu, uzņēmumi varētu paši neaprēķināt nodokļa maksājumus un nesniegt nodokļu deklarācijas, paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām.



FM likuma grozījumus pamatoja ar nepieciešamību radīt motivējošu vidi nodokļu samaksai, mazināt administratīvo slogu, ierobežot ēnu ekonomiku, radīt modernu un uz jaunākajām tehnoloģijām balstītu nodokļu administrēšanas rīku. Vienlaikus ar minēto rīku iecerēts sekmē mazā biznesa attīstību.

Vienkāršotais nodokļa nomaksas risinājums ir paredzēts mazajiem uzņēmējiem - fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību. Risinājums paredz nodokļa aprēķināšanu un iekasēšanu praktiski bez nodokļa maksātāja iesaistes, proti, ka no katras saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā ienākošās transakcijas nodoklis tiks ieturēts uzreiz. Tādējādi nauda, kas paliks saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā, uzreiz būs pieejama nodokļa maksātājam un izmantojama pēc tā ieskatiem.

No likumprojekta izriet, ka vienkāršots nodokļa nomaksas risinājums ļaus veikt nodokļa nomaksu, izmantojot saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kuru paredzēts izmantot tikai vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma ietvaros.

Likumprojekts paredz, ka vienkāršoto nodokļa nomaksas risinājumu piemēros, lai no saimnieciskās darbības ietvaros gūtajiem ieņēmumiem aprēķinātu, ieturētu un uzskaitītu nodokļa maksājumus un pārskaitītu tos vienotajā nodokļu kontā. Nodokļu maksātājam būs jānodrošina saimnieciskās darbības ieņēmumu nodalīšana no personiskajiem līdzekļiem.

"Lai nodokļu maksātājam būtu tiesības izmantot vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājumu un tā galvenās priekšrocības, proti, pašam neaprēķināt nodokļa maksājumu, neveikt maksājumu valsts budžeta kontā un nesniegt nodokļa deklarāciju, tam ir jānodrošina, ka visi ar saimniecisko darbību saistītie ieņēmumi tiek ieskaitīti vai iemaksāti saimnieciskās darbības ieņēmumu kontā," skaidroja FM.

Pirms vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma izmantošanas uzsākšanas, nodokļu maksātājam būs jāvēršas kredītiestādē, kas sniedz saimnieciskās darbības ieņēmumu konta lietošanas pakalpojumu, lai atvērtu kontu vai noskaidrotu, vai esošu kontu ir iespējams izmantot kā saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu. Tālāk nodokļu maksātājam būs jāpiesakās Valsts ieņēmumu dienestā (VID), iesniedzot iesniegumu, kurā jānorāda saimnieciskās darbības ieņēmumu konta numurs, kredītiestāde, kura atvērusi šo kontu, un plānoto datumu vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma uzsākšanai.

Regulējums paredz, ka VID būs jānodrošina nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības ieņēmumu konta kredīta apgrozījuma uzskaite, lai nodrošinātu korektas nodokļa likmes paziņošanu kredītiestādei. Tāpat VID būs jānodrošina nodokļa aprēķināšana, informācijas sagatavošana un sniegšana kredītiestādēm, kā arī būs jāveic aprēķinātā un iekasētā nodokļa uzskaite un būs jānodrošina informācijas pieejamība nodokļu maksātājam.

"Līdz ar to, lai arī valsts pusē vienkāršoto nodokļa nomaksas risinājumu nepadarītu sarežģītu un smagnēji administrējamu, kā arī nodrošinātu vienkāršu scenāriju operatīvai informācijas apritei, likumprojekts paredz, ka nodokļu maksātājam, viena nodokļa režīma piemērošanai vienlaikus ir tikai viens saimnieciskās darbības ieņēmumu konts," piebilda FM.

Lai pieteiktos vienkāršotam nodokļa nomaksas risinājumam, personai, kas vēl nav reģistrēta kā nodokļu maksātāja, iesniegumu vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma izmantošanai iesniegs vienlaikus ar iesniegumu par reģistrēšanos par konkrētā nodokļa maksātāju.

Savukārt nodokļu maksātājs, kas ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā vai VID nodokļu maksātāju reģistrā un konkrētā nodokļa maksātājs, iesniegumu iesniegs ne vēlāk kā piecas darba dienas pirms konkrētajā nodokļu likumā noteiktā vienkāršotā nodokļa nomaksas risinājuma uzsākšanas brīža.

Par likuma grozījumiem vēl jālemj Ministru kabinetam, bet gala lēmums jāpieņem Saeimai.

Plānots, ka vienkāršots nodokļa nomaksas risinājums varētu darboties no šā gada 1.jūlija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Kriminālziņas Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrētas deviņas zādzības no mājokļa, informēja Valsts policijā.

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Kultūra Luvra varētu piešķirt portretam «Mona Liza» atsevišķu telpu

Pasaules slavenākajam Leonardo da Vinči portretam "Mona Liza" Luvrā varētu atvēlēt atsevišķu telpu, sestdien paziņoja muzeja prezidente.