• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Asociācija: Ierobežojumu dēļ darbu zaudēs vismaz 40% bāru nozares darbinieku

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:02, 16.10.2020


Covid-19 apkarošanai ieviesto jauno ierobežojumu dēļ bāru nozarē darbu varētu zaudēt vismaz 40% darbinieku, pauda Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis Oskars Ikstens.


Foto: LETA

"Jau šobrīd bāru nozare atrodas uz ļoti šauras un akmeņainas kalnu takas, un vēl viens nepārdomāts valdības lēmums to iegrūdīs aizā, kurā izdzīvos tikai tie, kuri spēs darboties ēnu ekonomikas apstākļos. Mēs jau tuvojamies stāvoklim, kādā bāru nozare nonāktu, ja tiktu izsludināts sausais likums," minēja Ikstens.

Viņš norādīja, ka bāros ir iespējams nodrošināt kontrolētu vidi, regulēt cilvēku skaitu, kā arī rast citus drošības līdzekļus.

"Ja cilvēki var pulcēties lielveikalos, ja pat nelielos pasākumos drīkst vienā telpā atrasties līdz 30 cilvēkiem - ļaujiet arī bāriem darboties pēc līdzīgiem nosacījumiem," pauda Ikstens.

Asociācijas valdes loceklis atzīmēja, ka šogad bāru nozares kopējais apgrozījums Latvijā ir samazinājies par vismaz 50% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo periodu.

"Valdības ierosinājums ļaut bāriem strādāt vien līdz pusnaktij nostādīs bāru nozari bankrota priekšā, jo kompensācijas un atbalsta mehānismi piedāvāti netiek. Pat pēc pašām optimistiskākajām prognozēm darbu zaudēs 40% darbinieku," norādīja asociācijā.

Pēc asociācijā vēstītā, bāru nozarē pirms Covid-19 krīzes darbojās apmēram 900 uzņēmumu, bet šobrīd to skaits ir sarucis un samazināsies vēl, ja netiks sniegts atbalsts no valsts.

Ikstens arī piebilda - jārēķinās, ka, nesaņemot atbalstu vai iespēju strādāt, daļa bāru varētu sākt strādāt nelegālā režīmā, kas kaitēs gan epidemioloģiskajai drošībai, gan nozares sakārtošanai un nodokļu maksāšanai ilgtermiņā.

Tāpat Latvijas Bāru asociācijā pauda - ja bāriem tiktu ļauts strādāt arī pēc pusnakts, nozarei būtu iespējams pārdzīvot šo sarežģīto laiku, taču, ja Covid-19 ierobežojumu dēļ tas nav iespējams, ir nepieciešamas kompensācijas darbiniekiem par dīkstāvi, kā, piemēram, Apvienotajā Karalistē, kur tiek kompensēti 80% algas.

Jau ziņots, ka sestdien, 17.oktobrī, Covid-19 izplatības mazināšanai stāsies spējā jauni ierobežojumi publiskās ēdināšanas un nakts izklaides vietām, tostarp ierobežojot to darba laiku līdz plkst.24.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Ekonomika Zems izglītības līmenis rada četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku

Pērn bezdarba līmenis personām 15-74 gadu vecumā ar pamata vai zemāku izglītības līmeni bija gandrīz četras reizes augstāks nekā personām, kas ieguvušas augstāko izglītību - attiecīgi 13,3% un 3,3%, secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotajā informatīvajā apskatā "Darbaspēka apsekojuma galvenie rādītāji 2023.gadā".

Ekonomika Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%

Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023.gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.

Lasiet arī

Kultūra Vāc parakstus par Eirovīzijai paredzētā finansējuma novirzīšanu Latvijas sportam

Sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Eirovīzijai paredzētā finansējuma novirzīšanu Latvijas sportam.

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Ekonomika NVA piedāvā darba devējiem finansiālu atbalstu darbinieku sagatavošanai

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piedāvā darba devējiem finansiālu atbalstu vajadzīgo darbinieku sagatavošanai, īstenojot bezdarbnieka statusā NVA reģistrēto klientu praktiskās mācības darba vidē otrā, trešā vai ceturtā profesionālās kvalifikācijas līmeņa profesionālās kompetences ieguvei, informēja NVA.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).