• Kitija,
  • Viestards,
  • Viesturs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Finanšu noziedznieki Latvijā vēlas izkrāpt naudu, izmantojot robotus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 15:55, 17.05.2024


Ja kāds sociālajos tīklos jums piedāvā ātru peļņu, neticiet.


Šķietami nekaitīga tērzēšana var slēpt draudus jūsu bankas kontam.

Tehnoloģiju attīstība nozīmē progresu un aizvien jaunas iespējas ne tikai sabiedrībai labu un vajadzīgu lietu īstenošanā, bet diemžēl to izmantošanai ķeras klāt arī finanšu krāpnieki. Viens no jaunākajiem draudiem ir tā sauktais FraudGPT jeb mākslīgā intelekta rīks, ko krāpnieki izmanto tāda satura radīšanai, kas viņiem palīdz vēl prasmīgāk īstenot savas shēmas.

Kas ir FraudGPT un kāpēc tas ir bīstams?

FraudGPT ir mākslīgā intelekta sarunu jeb tērzēšanas robots, kas ir līdzīgs plašāk zināmajam un izmantotajam ChatGPT, un abas lietotnes rada ļoti profesionālu, šķietami cilvēka radītu saturu. Atšķirība starp tiem ir tāda, ka, ja tiek lūgts izveidot maldinošu vai krāpniecisku saturu, ChatGPT atsakās to darīt, tāpēc tika radīts FraudGPT. "Finanšu noziedznieki diemžēl var izmantot šo robotu, lai radītu pārliecinošas krāpnieciska rakstura ziņas, un programma to arī īsteno. Jānorāda, ka šis mākslīgā intelekta instruments nav oficiāls un brīvi pieejams, bet gan ir iegūstams noziedzīgos veidos," stāsta bankas krāpniecības novēršanas eksperte Marija Briede.

Ar šī rīka palīdzību krāpnieki var izveidot arī viltotus dokumentus, rēķinus, maksājuma pieprasījumus, dažādas krāpnieciskas ziņas. Tālāk jau šī informācija tiek izmantota ierastajās shēmās - ja persona noklikšķina uz kādas no saitēm vai pielikumiem, tad tālāk ierīces var tikt inficētas ar ļaunprātīgu programmatūru datu nozagšanai un citu darbību veikšanai. "Patlaban FraudGPT spēj izveidot krāpnieciskas e-pasta vēstules, sagatavot īsziņu tekstus un pat ārkārtīgi profesionālas mājaslapas. Lietotnes radītais saturs ir tiešām augstas kvalitātes un rada pārliecību, ka ziņas un mājaslapas ir īstas, neradot cilvēkiem aizdomas, ka savas personiskas informācijas vai finanšu datu izpaušanai būs kādas negatīvas sekas. Tāpēc vēl nozīmīgāka kļūst nepieciešamība pārbaudīt saņemto informāciju citos oficiālos kanālos," skaidro eksperte.

Kā pasargāt sevi un savu naudu?

Kā norāda M. Briede, lai gan FraudGPT izstrādātais saturs var izklausīties kā tāls drauds, visticamāk, mēs ar to saskarsimies arvien biežāk. Tāpēc jāsaglabā modrība, saņemot negaidītu informācijas pieprasījumu vai kādu piedāvājumu, pat tad, ja avots no pirmā acu uzmetiena šķiet uzticams. Ja jums rodas pat mazākās aizdomas par saņemto informāciju, pārbaudiet ziņas, faktus vai saites vai arī uzrakstiet iestādei vai personai, izmantojot citus saziņas kanālus. Turklāt dažādas neprecizitātes un kļūdas var novērot arī mākslīgā intelekta radītos tekstos, kas norāda uz krāpšanas mēģinājumiem - tās var būt gramatikas vai valodas stila kļūdas, kas rodas tulkojot, vai neparasti, līdz šim neizmantoti termini, jo mākslīgais intelekts vēl nav tik attīstīts, lai intuitīvi izvairītos no šādiem gadījumiem.

Tāpat arī eksperte iesaka iespēju robežās interesēties un meklēt informāciju par jaunākajiem mākslīgā intelekta radītajiem instrumentiem un kā tie var tikt izmantoti. Piemēram, pašam izmēģinot jau minēto ChatGPT, tas, iespējams, vieglāk ļaus saprast, kā izskatās saturs, ko ir radījis mākslīgais intelekts vai cita līdzīga programmatūra.

Ļoti būtiski ir nekad un nevienam neizpaust savus personīgos datus, paroles un piekļuves datus internetbankai. Gadījumā, ja tiek konstatēts krāpniecības mēģinājums vai jūs vai kāds cits ir kļuvis par krāpniecības upuri, par to noteikti ziņojiet bankai un policijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Siguldā «Bentley» iebraucis divos apgaismes stabos

Otrdienas vakarā Siguldā, visticamāk, dzērājšofera vadīts "Bentley" iebraucis divos apgaismes stabos.

Kriminālziņas Autoavārijā Blīdenes pagastā gājuši bojā divi cilvēki

Smagās un vieglās automašīnas frontālā sadursmē Saldus novada Blīdenes pagastā gājuši bojā divi cilvēki, informēja Valsts policija (VP).

Kriminālziņas Muitas vadītājs: Cigarešu kontrabanda joprojām ir liela problēma

Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos konstatēti 3,84 miljoni kontrabandas cigarešu, un cigarešu kontrabanda joprojām ir liela problēma, intervijā aģentūrai LETA sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Kriminālziņas Saistībā ar Rail Baltica pazemina amatā SM valsts sekretāri Stepanovu

Ministru kabinets šodien pilnvaroja satiksmes ministru pazemināt amatā Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāri Ilondu Stepanovu un pārcelt viņu Sakaru departamenta direktores amatā, informēja SM.

Lasiet arī

Interesanti fakti Atklāts izplatītākais blēdības veids uzņēmumu vidū Latvijā

Izplatītākais blēdības veids Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vidū ir ar maksājumiem saistīta krāpniecība - ar to saskāries 31% aptaujāto uzņēmumu, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Kriminālziņas Krāpnieki LMT vārdā izsūta viltus ziņas

Aktivizējušies krāpnieki, kas mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) vārdā zvana un sūta ziņas, tostarp īsziņas, "iMessage" un "WhatsApp" ziņas, ar viltus saitēm, kuras, iespējams, satur ļaunatūras vai ir paredzētas klientu personīgo datu izkrāpšanai, informēja LMT.

Kriminālziņas Varas iestādes pastiprinās cīņu pret finanšu noziegumiem (+VIDEO)

Plānots optimizēt valsts informācijas sistēmu izmantošanu krāpšanas preventīvai nepieļaušanai un apkarošanai.

Kriminālziņas Kā pamanīt krāpnieku, kas izliekas par investīciju profesionāli (+VIDEO)

"Ir svarīgi kritiski un ļoti rūpīgi izvērtēt jebkuru aicinājumu ieguldīt savus naudas līdzekļus".