• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rīgas dome piedāvās komersantiem nomas maksas atvieglojumus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:35, 08.04.2020


Rīgas domes Īpašuma departaments komersantus, kuriem ar pašvaldību ir noslēgts nomas līgums, ārkārtējās situācijas laikā atbrīvos no nomas maksas vai arī to samazinās, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.


Foto: LETA

Atbalsts tiks piešķirts tikai komercreģistrā ierakstītām fiziskām personām vai individuālajiem komersantiem, kā arī komercsabiedrībām, kas var būt gan personālsabiedrība, gan kapitālsabiedrība.

Kritēriji paredz, ka atbalsts ir piešķirams, ja nomniekam vienlaikus izpildās vairāki nosacījumi, proti, komersantam salīdzinot ar 2019.gada martu ieņēmumi ir samazinājušies vismaz par 30%, komersantam nav Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu parādu vairāk nekā 1000 eiro, komersantam nav pasludināts maksātnespējas process, kā arī komersantam uz iesnieguma iesniegšanas brīdi nav parādu pret iznomātāju par nomas par periodu līdz 29.februārim.

Nomniekiem saglabājas pienākums veikt samaksu, piemēram, par elektroenerģiju, siltumenerģiju un ūdensapgādi, kā arī ir jāturpina maksāt nekustamā īpašuma nodokli, apdrošināšanas izdevumus un kompensēt zemes nomas maksu, ja iznomātā ēka/telpas atrodas uz privātas zemes.

Departaments, neveicot grozījumus nomas līgumā, piemēros atbalstu, ņemot vērā komersanta atbilstību noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Nomas maksas atbrīvojums pilnībā pienāksies, ja komersants noteiktajā periodā nekustamo īpašumu vai kustamo mantu vispār neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai Ministru kabineta noteikto ierobežojumu dēļ ārkārtējās situācijas laikā.

Savukārt, ja komersants turpina izmantot iznomāto nekustamo īpašumu, nomas maksas samazinājums tiks piemērots atbilstoši komersanta ieņēmumu no saimnieciskās darbības procentuālajam samazinājumam, bet nepārsniedzot 90% no nomas līgumā noteiktās nomas maksas.

Lai saņemtu atbalstu komersantam uz iesnieguma iesniegšanas brīdi vienotajā "de minimis" atbalsta uzskaites sistēmā jāiesniedz elektroniski "de minimis" uzskaites veidlapu par citu saņemto "de minimis" atbalstu, vai jānorāda šī atbalsta uzskaites sistēmā izveidotās un apstiprinātās pretendenta veidlapas identifikācijas numuru. "De minimis" uzskaites veidlapa jāaizpilda un jāiesniedz komersanta - atbalsta saņēmēja VID elektroniskajā datu bāzē.

Atbalsta saņemšanas izvērtēšanai komersanti tiek aicināti iesniegt iesniegumus aizpildot attiecīgās iesnieguma veidlapas. Tiem komersantiem, kas iznomāto nekustamo īpašumu vispār neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai ir jāsagatavo veidlapa par atbrīvošanu no nomas maksas. Savukārt, ja komersants turpina veikt saimniecisko darbību, tad ir aizpildāma veidlapa par nomas maksas samazinājuma piemērošanu.

Veidlapas ir veidotas tā, ka komersantam ir jāaizpilda tikai veidlapu dzeltenie lauki un jāpievieno nepieciešamie pielikumi. Aizpildot veidlapas, jāpievērš uzmanība pie laukos minētiem paskaidrojumiem.

Ja ar iesniegumu netiks iesniegti visi nepieciešamie tā pielikumi, tad nomas maksas atbrīvojums vai samazinājums netiks piemērots.

Atbalsta saņemšanas izvērtēšanai Rīgas domes Īpašuma departamenta nomnieki-komersanti tiek aicināti iesniegt iesniegumus sūtot tos elektroniski parakstītus uz e-pastu "di@riga.lv". Jautājumu gadījumā var zvanīt uz tālruni 67037516.

Kā ziņots, Rīgas domes pagaidu administrācija arī nolēmusi nekustamā īpašuma nodokļa apmaksas termiņu par pirmo ceturksni pārcelt no 31.marta uz 15.maiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ekonomikā turpinās stagnācija

IKP pirmajā ceturksnī provizoriski sarucis par 0,2%.

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Lasiet arī

Sabiedrība Līdz 10.februārim pagarina ārkārtējo situāciju četrās Latgales pašvaldībās

Ņemot vērā nelegālās imigrācijas spiedienu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, valdība šodien nolēma līdz 10.februārim pagarināt ārkārtējo situāciju četrās Latgales pašvaldībās.

Sabiedrība Iedzīvotājiem atgādina: joprojām jāievēro virkne ierobežojumu

Beidzoties ārkārtējai situācijai, iedzīvotājiem arī turpmāk būs jāievēro virkne ar Covid-19 izplatības mazināšanu saistītu ierobežojumu, pagājušajā nedēļā lēma valdība.

Sabiedrība Kariņš: valdība neplāno neko plaši atvērt

Esošajā situācijā Ministru kabinets neplāno neko plaši atvērt un atvieglot ierobežojumus. Tā vietā tiek meklēti risinājumi ierobežojumu pārkārtošanai, tos padarot ilgtspējīgākus, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ekonomika «Uzvedas kā skolas puika»: Skaistumkopšanas asociācija par Pavļutu

Skaistumkopšanas nozaru asociācijas ir nepatīkami pārsteigtas par veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) nevēlēšanos iedziļināties nozares specifikā, pēc ceturtdien notikušās valdības sēdes, kurā tika lemts par ierosinājumiem atļaut atsākt strādāt skaistumkopšanas speciālistiem, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas (LKKA) un Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas (LSSA) vadītājas.