Ārsti: Latvijā ir daudz bērnu ar nediagnosticētiem elpošanas traucējumiem miegā

Veselība
LETA 23:15, 10.10.2020 0

Pasaulē ap 6% bērnu tiek novēroti elpošanas traucējumi miegā, savukārt Latvijā ar šo problēmu saskaras vairāki tūkstoši bērnu, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

 

Viņa skaidroja, ka Bērnu slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centrs pēdējo gadu laikā attīstījis iespējas bērniem Latvijā diagnosticēt un ārstēt miega traucējumus. Bērnu slimnīcā pieejamās diagnostikas iespējas spētu uzlabot vairāku tūkstošu bērnu attīstības iespējas Latvijā, ja vien vecāki un ģimenes ārsti spētu atpazīt miega traucējumu simptomus.

Turklāt kopš 2016.gada Bērnu slimnīcā būtiski miega traucējumi diagnosticēti un veiksmīgi ārstēti vairākiem simtiem bērnu.

Kā skaidroja Epilepsijas un miega medicīnas centra pediatre un miega speciāliste Marta Celmiņa, par elpošanas traucējumiem miegā liecina krākšana, elpas aiztures, nemierīgs miegs, gulēšana ar atgāztu galvu, miegainība dienas laikā lielākiem bērniem un pusaudžiem, bet mazākiem bērniem - tieši otrādi - hiperaktivitāte.

Citi bieži sastopami miega traucējumi ir grūtības aizmigt un mošanās naktī, murgi, staigāšana un runāšana miegā. Retāka, bet pagaidām vēl pārāk mazatpazīta slimība ir narkolepsija, klāstīja mediķe, uzsverot, ka miega traucējumi tiešā veidā ietekmē bērna attīstību.

"Ikdienā redzam, ka pacientiem, kuriem tiek diagnosticēti un ārstēti miega traucējumi, strauji uzlabojas dzīves kvalitāte. Bērni kļūst ieinteresētāki, dzīvespriecīgāki, uzlabojas attīstība un sekmes skolā. Smagāku traucējumu novēršanas gadījumā bērniem arī normalizējas asinsspiediens, kā arī bieži atrisinās slapināšana gultā," ārstniecības ieguvumus skaidroja Celmiņa.

Miega medicīna kā specialitāte pasaulē atzīta kopš 2003.gada, bet Bērnu slimnīcā diagnostikas un ārstniecības iespējas sāktas 2016.gadā.

BKUS Epilepsijas un miega medicīnas centra vadītājs Jurģis Strautmanis klāstīja, ka, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, ir iespējams atpazīt un ārstēt arvien specifiskākus miega traucējumus.

"Diagnostiku bērniem var veikt jebkurā vecumā. Jaunākais pacients Bērnu slimnīcā, kam sekmīgi veikts miega izmeklējums, ir gadu vecs," Strautmanis.

Elpošanas traucējumus miegā izraisot dažādi faktori, līdz ar to arī ārstēšana nereti ir kombinēta - tā var ietvert adenotomiju vai tonsilotomiju, kas nozīmē ķirurģisku adenoīdu vai kakla mandeļu izņemšanu. Tāpat kā ārstēšanas metodi var izmantot medikamentozu terapiju, dzīvesstila izmaiņas, ortodontisku vai miofunkcionālu terapiju, kā arī ventilācijas atbalstu miegā, kas nozīmē, ka tiek izmantota ierīce, kas elpceļos maigi pūš gaisu, palīdzot tos noturēt vaļā.

Aizdomu gadījumā BKUS aicina vērsieties pie otorinolaringologa, bērnu pneimonologa vai pediatra-miega speciālista.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti 34 ievesti Denges drudža gadījumi

Latvijā kopš 2019.gada reģistrēti kopumā 34 ievesti Denges drudža gadījumi, savukārt inficēšanās Latvijā nav konstatēta, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Aptauja: Latvijā 40% autovadītāju pie stūres dzer kafiju

Latvijā 40% autovadītāju, braucot pie stūres, dzer kafiju, bet 39% autovadītāju mēdz runāt pa telefonu, aģentūru LETA informēja kāda SIA pārstāvji, atsaucoties uz "Atbildīgas braukšanas indeksa" aptauju.

Veselība Aptauja: Arvien mazāk iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu

Nedaudz vairāk kā ceturtdaļa jeb 28% iedzīvotāju ikdienā cenšas ierobežot sāls patēriņu, kas ir par 9% mazāk nekā gadu iepriekš, un ir zemākais rādītājs pēdējo septiņu gadu laikā, liecina jaunākā Veselības indeksa pētījuma dati.

Veselība Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".

Lasiet arī

Veselība Latvijas vīrieši sāk slimot 20 gadus agrāk nekā Zviedrijā vai Maltā (+VIDEO)

"Regulāras un preventīvas rūpes par savu labsajūtu ilgtermiņā ir ekonomiski izdevīgas", - pauž eksperti.

Interesanti fakti Sestdiena Latvijā būs vasarīga

Sestdiena Latvijā būs saulaina un ļoti silta, prognozē sinoptiķi.

Sports Ventspils basketbolisti izcīna LBL bronzas godalgas

"Ventspils" piektdien izcīnīja Latvijas Basketbola līgas (LBL) bronzas godalgas.

Pasaule ES aizliedz vēl četru Krievijas mediju izplatīšanu

Eiropadome piektdien pieņēma lēmumu Eiropas Savienības (ES) teritorijā apturēt Krievijas mediju "RIA Novosti", "Rossijskaja gazeta" un "Izvestija", kā arī ar Maskavu saistītā "Voice of Europe" pārraidīšanu un izplatīšanu.