• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ārsti un pacienti vienojās cīņā pret melanomu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:17, 11.05.2024


"Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns".


Ar krēmiem vien nepietiek, lai aizsargātu ādu.

Pacientu biedrība "Soli priekšā melanomai" un "Dermatologi pret ādas vēzi" šogad jau ceturto reizi maijā rīko kampaņu, kas vērsta uz ādas audzēju izpratnes un profilakses veicināšanu. Secinājums - tas ir nepieciešams, jo aizvien ir liela daļa cilvēku, kuri neizprot ādas ļaundabīgo audzēju preventīvas novēršanas nozīmi. Kā atklāja Tatjana Averjanova, Veselības centru apvienības (VCA) dermatoloģe veneroloģe - pasākuma laikā viņa konsultējusi vairākus cilvēkus, kuriem slimības vēsturē ir ļaundabīgi ādas veidojumi, bet pat viņiem nav bijusi skaidra izpratne par to, kas profilaktiski jādara, lai novērstu varbūtību saslimt atkārtoti.

Tatjana Averjanova: "Es negaidīju, ka, neraugoties uz vēso laiku, būs tik daudz cilvēku, turklāt dažādu paaudžu, kuri vēlēsies pārbaudīties. Bija vairāki gadījumi, kuros man nācās sniegt ieteikumus saistībā ar izmeklējumiem un tālākajiem soļiem, kas nepieciešami diagnozes precizēšanai. Ļoti daudz bija cilvēki ar labdabīgiem ādas veidojumiem, kuriem interesēja, kā tikt galā ar to radītajiem traucējumiem. Tāpat sarunas ar interesentiem uzrādīja izpratnes un informācijas trūkumu - cilvēki nezina, ka, uzturoties ilgstoši saulē, aizsarglīdzekļi jāuzklāj ik pēc divām stundām, ka dzimumzīmes pie dermatologa jāpārbauda katru gadu. Diemžēl daudzi no mums vēl nesaprot, ka āda ir ne tikai lielākais, bet arī ļoti svarīgs orgāns, par kuru ir pareizi un regulāri jārūpējas, tāpēc šādas kampaņas ir ļoti vajadzīgas."

Katru gadu melanomas modrības kampaņas "seja" un dzinējspēks ir bijusi Sondra Zaļupe, pacientu biedrības "Soli priekšā melanomai" pārstāve: "Šādas kampaņas jēgu es saredzu tajā, ka mēs varam būt soli priekšā nopietnai slimībai - sniegt konkrētu atgādinājumu, pamudinājumu cilvēkiem pasargāt sevi no kaitīgās saules ietekmes, pārbaudīt savas dzimumzīmes, aiziet pie ārsta. Katru gadu mēs saņemam vairākus paldies par to, ka esam paglābuši no nopietnām veselības problēmām - mūsu sniegtā informācija ir iedrošinājusi apmeklēt dermatologu, kā rezultātā ticis atklāts kāds ļaundabīgs ādas veidojums agrīnā stadijā, kad slimības prognozes vēl ir ļoti labvēlīgas. Ikviena cilvēka veselība un dzīvība ir vērtība - un pat, ja šādas kampaņas ietvaros tas ir tikai viens cilvēks, kuru esam izglābuši vai kuram palīdzējuši, tas ir bijis visa ieguldītā darba vērts."

Kampaņas laikā arī šogad tiek aktualizēts biedrības izveidotais dermatologu "baltais saraksts" - tas atrodams biedrības mājaslapā www.soliprieksamelanomai.lv un tajā apkopoti speciālisti, kuri apliecinājuši, ka ievēro labās klīniskās prakses pamatprasības ādas audzēju diagnostikā un darbojas saskaņā ar jaunākajām Eiropas vadlīnijām.

Uzziņai

Melanomas pacientu atbalsta biedrības "Soli priekšā melanomai" galvenais mērķis ir uz pierādījumiem balstīta pacientu aizstāvība. Biedrība informē sabiedrību par melanomas risku novēršanu un vēlas panākt, lai katrs melanomas gadījums tiktu atklāts laicīgi un katram pacientam nodrošināta efektīvākā melanomas ārstēšana. Vairāk informācijas www.soliprieksamelanomai.lv un facebook@soliprieksamelanomai


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Veselība Neiroloģe: migrēna ir ģenētiski predisponētas, kompleksas galvassāpes (+VIDEO)

Ārste Anita Balcerbula uzsver, ka arī atsevišķu produktu izslēgšana no uztura ir pamatota profilakse.

Lasiet arī

Veselība Latvijas vēža pacienti saņēma jaunu cerību – molekulāro diagnostiku (+VIDEO)

Tiek analizēti visi klīnisko izmeklējumu dati, kā arī slimības un ģimenes anamnēze, ņemot vērā audzēja ģenētisko izmeklējumu rezultātus.

Veselība Latvijā izdevumi onkoloģijai ir trīs reizes zemāki nekā vidēji Eiropā

Lai gan pēdējos gados finansējuma pieaugums veselības nozarei Latvijā ir augstāks nekā vidēji Eiropā, tomēr joprojām izdevumi veselībai uz vienu iedzīvotāju ir tikai puse, bet izdevumi onkoloģijai - trīs reizes zemāki nekā vidēji Eiropā, norāda Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane.

Veselība Skarbi! Valsts nenodrošina vēža agrīnu atklāšanu un vajadzīgo zāļu kompensāciju

Veselības ministrijas (VM) īstenotie pasākumi nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā par onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu Latvijā.

Veselība 7 gados finansējums onkoloģijai pieaudzis gandrīz par 100 miljoniem eiro

Pēdējo septiņu gadu laikā finansējuma apjoms onkoloģijas jomai pieaudzis gandrīz par 100 miljoniem eiro, 2023.gadā sasniedzot 163,6 miljonus, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).