• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām»‎ (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 10:06, 16.05.2024


Austrumu slimnīca Rīgā ir uzkrājusi lielu pieredzi infekcijas apkarošanā.


Smagas tuberkulozes formas skarta pacienta plaušas.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" Pasaules veselības organizācijas (PVO) Sadarbības centrs Multirezistentas tuberkulozes ārstēšanas pētniecībā un izglītībā šopavasar atzīmē 20.gadadienu, kopš PVO to pirmoreiz nominēja savam sadarbības centra statusam. 20 gadu laikā PVO Sadarbības centrā apmācīti vairāk nekā 3500 dalībnieki no aptuveni 65 pasaules valstīm. PVO sadarbības centra statuss tiek pārskatīts katrus četrus gadus, un, pamatojoties uz līdzšinējo veiksmīgo darbību un sasniegumiem tuberkulozes ierobežošanas jomā, Austrumu slimnīcas PVO Sadarbības centram ir spēkā darbības nominācija līdz 2025.gadam, kad sāksies jaunais nominācijas process.

PVO Sadarbības centrs izveidots 2004.gadā uz stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" klīniskās un mācību centra bāzes. Sadarbības centra mērķis ir nodrošināt mūsdienīgu, kvalitatīvu, uz pierādījumiem balstītu veselības aprūpes personāla apmācību, ievērojot jaunākos zinātnes sasniegumus, PVO vadlīnijas, kā arī reģionālās politikas nostādnes zāļu rezistentas tuberkulozes ārstēšanas un pārvaldības praktiskajos aspektos.

Andra Cīrule, stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" galvenā ārste, uzsver: "Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām. Katru dienu pasaulē vidēji 4400 cilvēku zaudē dzīvību tuberkulozes dēļ un aptuveni 30 000 cilvēku saslimst ar šo novēršamo un ārstējamo slimību. Globālie notikumi pasaulē - karš un konflikti pasaulē - un sociālekonomiskie apstākļi joprojām liek konstatēt tuberkulozes epidemioloģisko apdraudējumu."

20 gadu laikā Austrumu slimnīcas PVO Sadarbības centrā apmācīti vairāk nekā 3500 dalībnieki no aptuveni 65 pasaules valstīm, kā arī īstenoti vairāki starptautiskās sadarbības projekti tuberkulozes izplatības ierobežošanai un tuberkulozes kontroles pasākumu stiprināšanai dažādās valstīs. Ikdienā centrs uztur ciešu sadarbību ar nozares partneriem un sadarbības tīkliem dažādās PVO Eiropas reģiona valstīs, lai nodrošinātu augstas kvalitātes, uz medicīnas pierādījumiem un jaunākajām nozares rekomendācijām balstītu apmācību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība "Paldies par varonību, izcilo gatavību un rīcību". Prezidents apmeklēja NMPD

23.jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgā apmeklēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), lai klātienē tiktos ar dienesta vadību, iepazītos ar NMPD Operatīvās vadības centra darbu, apmeklētu NMPD Kompetenču attīstības centru un tiktos ar NMPD brigāžu darbiniekiem.

Veselība Zilaļģu dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē

Zilaļģu masveida savairošanās dēļ aizliegts peldēties Daugavas peldvietā Ikšķilē, informē Ogres novada pašvaldībā.

Veselība Ventspils dzemdību nodaļu ieteiktu arī citām māmiņām (+VIDEO)

Ārsti lepojas ar ģimenes un paaugstināta komforta palātām ar divguļamām gultām un citām ērtībām.

Veselība Latvijā sākas vērienīga pacientu ārstēšanas testēšana (+VIDEO)

Tiks izanalizētas 1500 Nacionālā Veselības dienesta nejaušināti atlasītas slimību vēstures.

Lasiet arī

Interesanti fakti Austrumu slimnīca pērn apkalpojusi aptuveni 4000 cilvēku dienā

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Zvanu centrs 2023.gadā pieņēmis vairāk nekā 700 000 klientu zvanu, kopumā dažādās platformās nodrošinot vairāk nekā viena miljona klientu apkalpošanu gada laikā - 85 000 klientu ik mēnesi jeb aptuveni 4000 cilvēku dienā.