• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ES sūtnis: sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku ir acīmredzama

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 18:30, 19.03.2024


Saistībā ar iebrukumu Ukrainā pret Krieviju noteikto sankciju ietekme ir acīmredzama un turpmāk šī ietekme būs arvien jūtamāka, šodien starptautiskajā konferencē "Efektīvas sankcijas: mērķi 2024.gadam" šādu vērtējumu pauda Eiropas Savienības (ES) sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.



O'Salivans uzsver, ka sankcijas ir vērstas uz to, lai mazinātu Krievijas militāro spēku un karadarbību Ukrainā.

Sankciju ietekme ir acīmredzama, ir pārliecināts O'Salivans, atzīmējot, ka Krievijas budžeta ienākumi turpina samazināties. Līdz šim Krievijas ienākumi ir samazinājušies par 400 miljardiem ASV dolāru, un to ir sekmējuši gan iesaldēti Krievijas līdzekļi, gan ienākumu samazināšana no naftas un naftas produktu eksporta, jo pērn Krievijas ienākumi no enerģētikas produktu eksporta samazinājās par 32%.

Samazinājušās arī Krievijas centrālās bankas manevrēšanas iespējas, kas lika tai paaugstināt procentu likmes līdz 16%.

O'Salivans uzsvēra, ka oficiāli Krievijas ekonomika turpina pieaugt, taču šī izaugsme saistīta ar investīcijām militārā sektorā un ilgi šādu investīcijas līmeni neizdosies noturēt.

Sankciju dēļ Krievijai tikusi limitēta pieeja augstajām tehnoloģijām. Sankcijas ir efektīvas, bet Krievija pieliek lielas pūles, lai tās apietu, atzīmēja O'Salivans. ES dalībvalstis ir uzlabojušas spēju izsekot sankciju pārkāpšanu, bet tām jābūt modrām, lai izsekotu likuma robiem, kurus izmanto, lai sankcijas apietu.

Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē pirmdien aicināja stiprināt sankciju spiedienu pret Krieviju un sākt darbu pie 14.sankciju kārtas, papildinot Krievijas militārajā rūpniecībā izmantojamo izejvielu eksporta un tranzīta aizliegumu ar mangāna rūdu un alumīnija oksīdu, kā arī aizliedzot tās lauksaimniecības produktu importu, informēja Ārlietu ministrijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Lasiet arī

Kriminālziņas ASV un Lielbritānija paplašina Krievijas metālu importa aizliegumu

ASV un Lielbritānija piektdien kopīgi nolēma paplašināt Krievijas metālu importa aizliegumu, vēršoties pret svarīgu Krievijas ienākumu avotu pēc tās iebrukuma Ukrainā.

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Ekonomika ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.