• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mediji: Blinkens brīdinās Ķīnu par sankcijām

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 23:37, 21.04.2024


ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nākamnedēļ vizītes laikā Ķīnā plāno brīdināt, ka Vašingtona noteiks sankcijas, ja Pekina nepārtrauks piegādāt Krievijai militārās un divējāda lietojuma tehnoloģijas, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT) un aģentūra "Bloomberg".



Vašingtonai un tās sabiedrotajiem ir arvien neiecietīgāka attieksme pret Ķīnas atteikšanos pārtraukt piegādāt Krievijai tehnoloģijas, kas palīdz atjaunot tās rūpniecisko bāzi, - sākot no mikroshēmām un beidzot ar spārnoto raķešu dzinējiem, raksta FT.

Citas G7 dalībvalstis ir paziņojušas Vašingtonai, ka arī tās vai nu plāno šo jautājumu izvirzīt sarunās ar Ķīnas amatpersonām, vai arī to jau izdarījušas, avīzei sacīja kāda ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pēc G7 ārlietu ministru sanāksmes Kapri šonedēļ Blinkens sacīja, ka Ķīna dod galveno ieguldījumu Krievijas aizsardzības rūpniecības bāzes atbalstīšanā.

Un, lai gan Ķīna, kā raksta "Bloomberg", "nav pārkāpusi sarkano līniju" un tieši nepiegādā Krievijai ieročus vai munīciju, Blinkens plāno brīdināt, ka Vašingtona un tās sabiedrotie vienoti iebilst pret Pekinas lomu karā.

ASV valsts sekretārs nekonkretizēja, kādas sancijas viņš ir domājis, taču, kā sacījuši vairāki FT avoti, Baltais nams apsver arī sankcijas Ķīnas finanšu institūcijām.

Savukārt Ķīna, kā apgalvo viens no FT avotiem, ir arvien vairāk nobažījusies par iespējamām sankcijām tās bankām.

ASV Valsts departaments atteicies sniegt komentārus.

Blinkena vizīte Ķīnā paredzēta no trešdienas līdz piektdienai.

Pagājušajā nedēļā vairāki Rietumu mediji, atsaucoties uz ASV amatpersonām, vēstīja, ka Ķīna palīdz Krievijai veidot aizsardzības rūpniecību, nodrošinot bezpilota lidaparātu un raķešu tehnoloģijas, satelītattēlus un aprīkojumu, tādējādi Maskava veic vērienīgāko militārās ražošanas paplašināšanu kopš padomju laikiem.

Ķīnas vēstniecība Vašingtonā noliedza, ka piegādā ieročus kādai no Krievijas un Ukrainas kara pusēm.

FT raksta, ka 90% no mikroshēmām, ko Krievija importēja 2023.gadā, nāca no Ķīnas un tika izmantotas raķešu, tanku un lidmašīnu ražošanā. Gada pēdējā ceturksnī Krievija no Ķīnas importēja arī 70% darbgaldu, kas, iespējams, tika izmantoti ballistisko raķešu ražošanā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Pasaule Īrija sola neizvietot policiju uz robežas ar Ziemeļīriju

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Lasiet arī

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Ekonomika ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.

Sabiedrība VDD nekonstatē pārkāpšanu saistībā ar Avena un Šeflera helikoptera pārdošanu

Valsts drošības dienests (VDD) marta beigās izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu pret miljardieri Pjotru Avenu noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanas mēģinājumu saistībā ar viņa un "Amber Latvijas balzams" īpašnieka, miljardiera Jurija Šeflera uzņēmumam piederošā helikoptera "Bell 429" pārdošanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais lēmums.