• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 21:41, 02.04.2024


Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.


Foto: LETA

Pētījumā noskaidrots, ka oficiālais kokmateriālu eksports no Kazahstānas uz Poliju pērn pieckāršojies no 14 miljoniem eiro līdz nepilniem 68 miljoniem eiro.

Kopumā caur Poliju no trešajām valstīm ES tirgū nonākuši kokmateriāli vairāk nekā 120 miljonu eiro vērtībā, Lietuvas sabiedriskajam radio otrdien teica Baltkrievijas Pētniecības centra vadītājs Staņislavs Ivaškevičs. Viņš paskaidroja, ka daļa tā importētu kokmateriālu nonāk arī Lietuvā.

Kā klāstīja Ivaškevičs, kokmateriāli no trešajām valstīm tiek pārbaudīti uz Polijas robežas, bet tālāk ES to kontrole nenotiek, tādēļ Lietuvā nonāk kokmateriāli, kas ievesti, apejot sankcijas, lai gan valsts sankciju ievērošanu izpilda efektīvāk nekā citas valstis un bloķē aizdomīgu kokmateriālu importu.

Tomēr pētījuma autori atzīst, ka kokmateriālu eksports no Baltkrievijas uz ES ir ievērojami samazinājies - pirms sankciju ieviešanas tas pārsniedza vienu miljardu eiro.

Baltkrievijas kokmateriāli tiek sūtīti "caur Kazahstānu", un patiesībā no Baltkrievijas tie tiek ievesti ar viltotiem dokumentiem, par ko liecina pētījuma autoru analizētie dokumenti, sacīja Ivaškevičs.

"Kāds kokmateriālu pārvadātājs no Baltkrievijas mums pa telefonu skaidri pateica, ka kokmateriāli nāk no Baltkrievijas, nevis no Kazahstānas. Pārvadātājs no Kazahstānas mums apliecināja, ka viņš šo [Baltkrievijas] uzņēmumu pazīst, ka viņi ir sazinājušies un parakstījuši memorandu, bet pēc tam uzņēmums pazuda un uzņēmējdarbība neizdevās. Mēs varam iedomāties, ka viss, kas šim uzņēmumam bija vajadzīgs, bija kontrahents no Kazahstānas, lai varētu visur likt viltotus zīmogus," teica Ivaškevičs.

Kā viņš sacīja, ir parādījušies arī jauni veidi, kā apiet sankcijas, jo vairs nav nepieciešams reģistrēt uzņēmumus, kas ir atbrīvoti no pievienotās vērtības nodokļa (PVN), "tagad atliek tikai noformēt dokumentus, un tas darbojas uz Polijas robežas".

"Kazahstānā nav daudz mežu. Tā ir liela valsts, bet tās meži aizņem tikai 4% teritorijas. Kazahstāna importē savu koksni, un tie 4-5% mežu, kas tai ir, ir stepju koki, no kuriem puse nav īpaši piemēroti rūpnieciskai kokapstrādei," skaidroja Ivaškevičs.

Pētījums tika veikta gadu pēc tam, kad 2022.gada decembrī līdzīgā izmeklēšanā tika konstatēts, ka Baltkrievijas kokmateriāli ES tiek ievesti caur Kirgizstānu.

"Kad mēs noskaidrojām, ka Baltkrievijas kokmateriālus ES var piegādāt kā kokmateriālus no Kirgizstānas, Lietuva bloķēja kokmateriālu importu no Kirgizstānas. Ar to labās ziņas beidzās. Mēs turpinām novērot spēcīgu kokmateriālu plūsmas pieaugumu uz Eiropas Savienību no Kazahstānas," teica Ivaškevičs.

Lietuvas muita 2022.gada novembrī paziņoja, ka sāks stingrāk kontrolēt koksnes kravas. Iestāde atklāti norādīja, ka tas ir saistīts ar sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Kriminālziņas ASV un Lielbritānija paplašina Krievijas metālu importa aizliegumu

ASV un Lielbritānija piektdien kopīgi nolēma paplašināt Krievijas metālu importa aizliegumu, vēršoties pret svarīgu Krievijas ienākumu avotu pēc tās iebrukuma Ukrainā.

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Sabiedrība VDD nekonstatē pārkāpšanu saistībā ar Avena un Šeflera helikoptera pārdošanu

Valsts drošības dienests (VDD) marta beigās izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu pret miljardieri Pjotru Avenu noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanas mēģinājumu saistībā ar viņa un "Amber Latvijas balzams" īpašnieka, miljardiera Jurija Šeflera uzņēmumam piederošā helikoptera "Bell 429" pārdošanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais lēmums.