• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pētījums: krīzes gadījumā 5% Latvijas iedzīvotāju atteiktos evakuēties

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:44, 07.02.2024


Krīzes gadījumā 47% iedzīvotāju paliktu pie radiem vai draugiem, bet 5% atteiktos evakuēties no sava dzīvesvietas, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pētījums.


Foto: LETA

Trešdien VUGD prezentētais pētījums Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē liecina, ka 31% izmantotu pašvaldības piedāvātās izmitināšanas iespējas, bet 4% paliktu viesnīcā, viesu mājā vai citā īslaicīgas uzturēšanās vietā. 13% iedzīvotāji atzinuši, ka viņiem būtu pieejamas citas izmitināšanas iespējas.

Attiecībā uz 5%, kuri atteiktos evakuēties no sava dzīvesvietas, kā biežākie iemesli minēta pārliecība, ka nekas ārkārtējs nevar atgadīties un iedzīvotājiem pieder mājdzīvnieki vai mājlopi, kurus sarežģīti evakuēt. Tāpat iedzīvotāji atzinuši, ka vēlas pasargāt savu īpašumu.

Sabiedriskās domas viedokļa izpēte veikta pagājušajā gadā. Kā Saeima komisijā norādīja VUGD priekšnieks Mārtiņš Baltmanis, tad, piemēram, ASV veikts līdzīgs pētījums liecina, ka 86% ir savs transports, 62% paliktu pie radiem vai draugiem, bet 5% atteiktos evakuēties.

Balstoties uz pētījumu atbildīgās institūcijas var provizoriski rēķināties ar aptuveno sabiedrības rīcība krīzes gadījumā, kā arī nepieciešamajiem resursiem evakuācijai, piemēram, transportlīdzekļu skaitu. "Tā būtu pasākumu plānošana kontrolētai masveida evakuācijai, jo skaidrs, ka visdrīzāk, nekad šāda evakuācija nebūs gluda un tas ir jāpieņem pragmatiski. Tie ir dati kurus varēs izmantot mācībās un pārbaudēm," uzsvēra Baltmanis.

Baltmanis arī norādīja, ka lokālā mērogā evakuācija ir pamatuzdevums pašvaldībām, bet masveida evakuācijā koordinējošā iestāde ir VUGD sadarbībā ar 38 sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijām.

Jau ziņots, ka valdība 9.janvārī apstiprināja Valsts civilās aizsardzības plāna atjaunoto redakciju, kas paredz termiņus pasākumiem, kas saistīti ar patvertņu un tām pielāgojamo būvju apzināšanu, remontu, aprīkošanu un pārbaudi.

Tāpat plānā papildināta informācija par kontrolētu masveida iedzīvotāju evakuāciju un pārvietošanu militāra iebrukuma, katastrofas vai to draudu gadījumā, vadlīnijas evakuācijas punkta izveidei un pulcēšanās vietu noteikšanai evakuācijas gadījumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Deputāti nevēlas zaudēt varu un jo īpaši – labi apmaksāto darbu!

“Esošajam Rīgas domes deputātu sasaukumam ir jāturpina strādāt” – trīs frakcijas publicē paziņojumu

Ekonomika Ekonomisti atzīst, ka daļa sabiedrības nevarēs samaksāt savus rēķinus

Nākamajā apkures sezonā var izveidoties situācija, ka daļa sabiedrības nevarēs samaksāt savus rēķinus, tomēr patlaban vēl nav zināms, cik lielā apmērā šāda situācija veidosies, pauda aģentūras LETA aptaujātie ekonomisti.

Ekonomika "Latvenergo": miera labā ekonomika uzņem visu šoku

Krievijas iebrukums Ukrainā radījis satricinājumu pasaules energoproduktu tirgū, AS "Latvenergo" tirgus apskatā pauž kompānijas enerģijas vairumtirdzniecības direktors Guntis Lūsis.

Ekonomika OECD: Ukrainas kara dēļ pasaules ekonomikas izaugsme šogad samazināsies

Ukrainas kara sekas pasaules ekonomikas izaugsmi šogad varētu samazināt par vienu procentpunktu, ceturtdien prognozēja Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).