• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Conexus: Inčukalna pazemes gāzes krātuve uzpildīta 80% apmērā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:43, 15.09.2023


Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 19,8 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 80% no krātuves ietilpības, un ir lielākais krātuves uzpildījums attiecīgajā periodā pēdējo piecu gadu laikā, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.


Foto: LETA

Viņš arī norādīja, ka kopumā apgādes situācija ziemai vērtējama kā droša. "Ziemā gāze visiem būs pieejama", sacīja Bariss.

Viņš minēja, ka pirmo reizi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiek uzturētas rezerves 1,8 TWh apmērā. Vienlaikus ir pilnībā pārdota Inčukalna pazemes gāzes krātuves jauda tirgum 22,6 TWh apmērā.

Pēc Barisa teiktā, dabasgāze pamatā iesūknēta no Klaipēdas - pēdējos mēnešus divas trešdaļas dabasgāzes ir saņemta no Lietuvas.

Tāpat viņš atgādināja, ka kopš gada sākuma netiek izmantota Krievijas gāze.

"Jau pagājušajā gadā tikām labi galā bez Krievijas gāzes, un šogad var redzēt, ka dabasgāze Eiropas tirgū ir kļuvusi lētāka salīdzinājumā ar pagājušo gadu," sacīja Bariss, piebilstot, ka biržas references cena pērn bija 150 eiro par megavatstundu (MWh), bet šogad cena ir zem 50 eiro par MWh.

Tāpat Bariss uzsvēra, lai arī parasti gāzes iesūknēšana norisinās līdz oktobra vidum, Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir nodrošināta iespēja iesūknēt gāzi arī ziemas periodā.

Savukārt, runājot par iespējamu dabasgāzes termināļa izbūvi Latvijā, Bariss norādīja, ka brīdī, kad gāzes izmantošanai ir tendence samazināties, ir grūti pieņemt lēmumu par šāda termināļa izbūvi, taču kompānija priecātos, ja dabasgāzes infrastruktūrā parādītos vēl kāds spēlētājs.

Jau vēstīts, ka 2022.gada pirmajā pusgadā "Conexus" apgrozījums bija 27,677 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 5,397 miljoni eiro.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kas veic krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē krātuves stabilitāti, kā arī atbild par krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu.

"Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Ekonomika Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos

Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos no 2026.gada, paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā akceptētie noteikumi Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei.

Ekonomika Dabasgāzes izmaksas šajā apkures sezonā satrauc 84% Latvijas iedzīvotāju

Neskatoties uz to, ka dabasgāze šajā apkures sezonā kļuvusi lētāka, 84% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dabasgāzes apkures izmaksas šajā sezonā viņus satrauc, liecina aptaujas dati.

Ekonomika SPRK: mājsaimniecībām janvārī rēķini par gāzi būs mazāki

Nākamā gada janvārī mājsaimniecībām rēķini par gāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.