• Ēriks,
  • Inese,
  • Inesis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


1190 km gāzes vadu valstī atrodas labās rokās (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:30, 23.12.2023


Conexus pārvalda vienu no modernākajām dabasgāzes krātuvēm Eiropā.


Gāzes savākšanas punkta pirmās kārtas uzlabošanas darbus plānots veikt laika posmā no 2023.–2024.gadam, savukārt otro būvniecības kārtu plānots īstenot no 2024.–2025.gadam.

Eiropas izcelsmes apliecinājumu asociācija ir oficiāli apstiprinājusi vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" (Conexus) gāzes domēna protokolu Latvijai, tādējādi Conexus kļūstot par formālu AIB gāzes shēmas grupas biedru. Protokols nosaka izcelsmes apliecinājumu aprites noteikumus, ļaujot izsniegt starptautiskam standartam atbilstošus gāzes izcelsmes apliecinājumus.

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām Conexus ir izveidojis izcelsmes apliecinājumu izsniegšanas, aprites un kontroles sistēmu no atjaunojamiem energoresursiem iegūtai gāzei, sistēmas ieviešanā ievērojot Eiropas Enerģijas sertifikātu sistēmas prasības, kuras attīsta Eiropas izcelsmes apliecinājumu izdevējiestāžu asociācija. Domēna protokola apstiprināšana nodrošina, ka reģistrs tiek juridiski atzīts starptautiski - Eiropas izcelsmes apliecinājumu asociācijas biedru valstīs.

Eiropas izcelsmes apliecinājumu asociācijas shēmas grupas biedra statuss dos balsstiesības lēmumu pieņemšanā Eiropas Enerģijas sertifikātu sistēmas attīstībā, kā arī nodrošinās iespēju izdot Eiropas standartam atbilstošus gāzes izcelsmes apliecinājumus - EECS GO (no angļu valodas - European Energy Certificate System Guarantee of Origin). Līdz ar Conexus gāzes shēmas grupā strādā arī Spānijas gāzes izcelsmes apliecinājumu izdevējiestāde "ENAGAS GTS" un Austrijas elektroenerģijas un gāzes tirgus regulējošā iestāde "E-Control".

"Biedra statusa iegūšana ir nozīmīgs solis ilgtermiņa atjaunīgās gāzes attīstībā Latvijā. Mēs redzam šo posmu kā svarīgu biometāna iekļaušanai Eiropas izcelsmes apliecinājumu sistēmā un vienotu standartu nodrošināšanā, kas veicinās biometāna ilgtermiņa importu un eksportu," norāda Conexus valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

U.Bariss papildina, ka izcelsmes apliecinājumu sistēma nodrošina iespēju saņemt uzticamus, starptautiska standarta atzītus gāzes izcelsmes apliecinājumus par savstarpēji savienotā gāzes sistēmā ievadīto biometānu. Conexus izcelsmes apliecinājumus administrē elektroniskajā reģistrā, ko atbilstoši Conexus un EECS prasībām ieviesa un uztur Somijas uzņēmums "Grexel Systems Oy".

"Izstrādātais Conexus elektroniskais reģistrs bija viens no pirmajiem šāda veida reģistriem Eiropā un esam gandarīti piedalīties šī inovatīvā risinājuma ieviešanā. Esam izveidojuši ciešu sadarbību ar Conexus komandu, ko attīstīsim arī turpmāk, nodrošinot kvalitatīvu sistēmas darbību," komentē "Grexel Systems Oy" vadītājs Markus Klimšefskis.

Šobrīd 19 no 36 AIB dalības organizācijām ir valstu oficiāli izvēlētās gāzes izcelsmes apliecinājumu izdevējiestādes un nākotnē sagaidāms, ka pilnvaras saņems vēl vairāk organizācijas. Lai gan EECS standarts ir plaši pazīstams un izmantots elektroenerģijas nozarē, gāzes jautājumos izcelsmes apliecinājumu attīstība katrā valstī notiek dažādos tempos, tādēļ mērķis ir izveidot vienotu un saskaņotu izcelsmes apliecinājumu sistēmu, kas darbotos visā Eiropā, visiem enerģijas nesējiem.

AS Conexus Baltic Grid ir saņēmis būvniecības veikšanai nepieciešamās būvatļaujas un turpina iesāktos projektēšanas darbus gāzes savākšanas punkta Nr.3 uzlabošanai. Projekta mērķis ir pārbūvēt tehnoloģiski novecojušo gāzes savākšanas punktu, lai samazinātu tā ietekmi uz vidi un nodrošinātu iespēju tehnoloģiskos procesus vadīt attālināti no Inčukalna pazemes gāzes krātuves dispečeru telpas.

Plānotais projekts ir viens no apakšprojektiem vērienīgajā Eiropas Savienības kopīgo interešu projektā PCI 8.2.4 Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana, kur līdz 2025.gadam modernizācijā tiks apgūtas investīcijas 88 miljonu eiro apmērā, un Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzfinansējums noteikts 50% apmērā. Gāzes savākšanas punkta uzlabošanas investīciju apjoms pēc izstrādātā projekta plānots 32,3 miljonu eiro apmērā, to padarot par vienu no investīciju ziņā ietilpīgākajiem apakšprojektiem krātuves modernizācijas laikā.

Par Conexus

Conexus pārvalda vienu no modernākajām dabasgāzes krātuvēm Eiropā - Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, kas ir nozīmīgs stratēģiskais objekts visā reģionā. Tas nodrošina reģiona enerģētisko drošību un neatkarību. Sabiedrības struktūrā ietilpstošā modernā maģistrālā dabasgāzes pārvades sistēma ir 1190 km gara, un tā tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu un Igauniju. Lai nodrošinātu efektīvas dabasgāzes apgādes un piegādes iespējas tirgotājiem, Conexus veic maģistrālās pārvades sistēmas un krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē pārvades tīkla un krātuves stabilitāti, kā arī novērš radušos bojājumus.

Vienlaikus Conexus atbild par sistēmas un krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu, kā arī vienotu tarifu piemērošanu par Latvijas gāzes pārvades sistēmas un krātuves izmantošanu. "Conexus" lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (68,46%), kamēr 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma "Marubeni" pārvaldītajam fondam "MM Capital Infrastructure Fund", bet 2,48% - pārējiem akcionāriem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Sabiedrība Conexus: Inčukalna pazemes gāzes krātuve uzpildīta 80% apmērā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 19,8 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 80% no krātuves ietilpības, un ir lielākais krātuves uzpildījums attiecīgajā periodā pēdējo piecu gadu laikā, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.