• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība redakciju Rīgā plāno paplašināt līdz pat simts darbiniekiem

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 22:42, 12.01.2023


ASV finansētās raidsabiedrības "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) redakciju Rīgā plānots palielināt līdz pat simts un vairāk darbiniekiem, norādīja biroja vadītājs Elmārs Sveķis.

RFE/RL biroja Rīgā vadītājs norādīja, ka nākamgad ir plāns paplašināt birojā strādājošo skaitu. Ja patlaban birojā Rīgā strādā aptuveni 40 darbinieki, tad nākamā gada laikā to varētu kāpināt, pārsniedzot simtu. Tomēr, kā uzsvēra Sveķis, lielā mērā plānu īstenošana būs atkarīga no finansējuma.

"Mēs turpināsim nodrošināt neatkarīgu informāciju mūsu auditorijai dažādās valodās. Darbs nekad nav apstājies arī laikā, kad redakcija pārcēlās no Maskavas uz Kijivu un no Kijivas uz Rīgu. Mūsu mērķis ir radīt tādu biroju un studiju, lai mūsu žurnālisti varētu turpināt savu darbu," akcentēja Sveķis.

Nesen Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome pērn nolēma anulēt apraides atļauju Krievijas neatkarīgajai programmai "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain"). Taujāts, vai RFE/RL Rīgas biroja vadītājam nav bažas, ka ASV finansēto raidsabiedrību varētu piemeklēt līdzīgi izaicinājumi, kā programmu ""Doždj", Sveķis akcentēja, ka RFE/RL un televīzijas kanālam "Current Time" ir augsti redakcionālie standarti, pēc kuriem strādā žurnālisti, un RFE/RL birojs Rīgā ievēro un ievēros Latvijas likumus. Viņš arīdzan piebilda, ka RFE/RL ir raidlicence, ko izdevusi Čehijas uzraugošā padome.

Ceturtdien atklāts RFE/RL jaunais birojs Rīgā. Pasākumā piedalījās arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš uzsvēra, ka RFE/RL ir Latvijas sabiedrotā un stratēģiskā partnera - ASV - raidsabiedrība. Viņš norādīja, ka RFE/RL kā zīmols latviešiem ir pazīstams - raidstacija kā ASV pienesums brīvai domai ir dibināta pagājušā gadsimta 50.gados, un no 1975.gada tā raidīja arī latviešu valodā.

Valsts pirmā amatpersona uzsvēra, ka RFE/RL misija nav mainījusies - tā palīdz tām valstīm un tautām, kur brīva informācijas aprite, brīva prese, augsta, kvalitatīva un ētiska žurnālistika sastopas ar grūtībām.

"Krievija pēc īsas atelpas ir atkal atgriezusies autoritārā režīmā. Krievijas tagadējā valdošā ideoloģija satur gan 19.gadsimta imperiālistiskos un koloniālos uzskatus. Tā ierobežo vārda brīvību, jo tas nav savienojams ar autoritāro režīmu, tieši tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, ka cilvēki Krievijā iegūst informāciju," sacīja prezidents.

Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja Sveķis, jaunais birojs ir daļa no centieniem cīnīties pret dezinformāciju un nodrošināt krievvalodīgo auditorijai uzticamas un objektīvas ziņas.

Plānots, ka RFE/RL Rīgas birojs kļūs par vienu no uzņēmuma lielākajiem ziņu centriem, kas aprīkots ar vismodernākajām iekārtām, lai nodrošinātu produktīva darba iespējas ziņu platformai krievu valoda "Current Time", kas darbojas diennakts režīmā, un RFE/RL Krievijas žurnālistiem, kuri pameta valsti 2022.gada martā.

Sveķis uzsvēra, ka Rīgas birojā tiks gatavots arī paplašināts saturs krievu valodā straumēšanas platformai "Votvot", kas drīzumā uzsāks darbu. Pēc viņa paustā, Rīgā tiks veidots arī "Current Time" rīta raidījums, kā arī Krievijas dienesta "YouTube" ziņu autorraidījumi.

RFE/RL Rīgas biroja vadītājs atzīmēja, ka birojs veidos saturu krievu valodā auditorijai Baltijā, Eiropā un citviet pasaulē. Plānots arī jauns Baltijas mēroga ikdienas ziņu raidījums.

Nedēļas sākumā RFE/RL atvēra arī jaunu biroju Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Atvieglo algoritmus iznīcinātāju pacelšanai

Pēc 7.septembrī notikušā drona incidenta atviegloti algoritmi iznīcinātāju pacelšanai pretgaisa aizsardzības funkciju veikšanai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Svētdienas saullēktā valsts ziemeļaustrumos iespējama pirmā salna

Agrā svētdienas rītā vietām Vidzemē un Latgales ziemeļu daļā iespējama pirmā salna šoruden, liecina jaunākās laika prognozes.

Sabiedrība Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus

Pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Sabiedrība Valsts kontrole: Zemkopības ministrija neekonomiski izlietojusi 3,1 miljonu eiro

Zemkopības ministrija (ZM), veicot 3,1 miljona eiro ieguldījumu sava elektroautomobiļu uzlādes staciju tīkla izveidē, nav rīkojusies jēgpilni un atbilstoši saviem attīstības plāniem, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas Radio publiskā vēstulē vērš uzmanību vārda brīvības apdraudējumam

Pēdējo nedēļu laikā Latvijā ir pastiprinājušās jau agrāk novērotas tendences, kas liecina par apdraudējumu fundamentālām demokrātijas vērtībām - vārda brīvībai un mediju neatkarībai, tā publiskā vēstulē pauž Latvijas Radio Redakcionālā padome.

Sabiedrība KM: ir jāizvērtē iespēju ievest digitālo pakalpojumu nodokli (+VIDEO)

Līdz 2027. g. budžeta finansējums masu medijiem pieaugs līdz 24 miljoniem eiro.

Sabiedrība Logina: Viens no mērķiem mediju pamatnostādnēs ir latviskāka mediju vide

Viens no mērķiem mediju pamatnostādnēs, kuras tiks nodotas sabiedriskajai apspriešanai, ir latviskāka mediju vide, intervijā Latvijas Radio teica kultūras ministre Agnese Logina (P).

Ekonomika Latvijas medijus modernizēs un digitalizēs

Valdība otrdien atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) virzītos Ministru kabineta noteikumus, kas ar 5,7 miljoniem eiro paredz sekmēt Latvijas mediju digitālo transformāciju un darbības pielāgošanu mūsdienu mediju patēriņa tendencēm digitālajā vidē.