• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gājienā par Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanu prognozē ap 5000 dalībnieku

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:30, 17.05.2022


Piektdien, 20.maijā, plānotajā gājienā, pieprasot nekavējošu Uzvaras parkā esošā padomju pieminekļa nojaukšanu, varētu piedalīties aptuveni 5000 cilvēku, norādīts pasākuma pieteikumā pašvaldībai.


Foto: LETA

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, gājiens pieteiks no plkst.18 līdz plkst.20.30. Tas sāksies pie Brīvības pieminekļa, virzīsies pa Kaļķu ielu cauri Vecrīgai, tad pāri Akmens tiltam uz Pārdaugavu un noslēgsies pie pieminekļa padomju armijas karavīriem.

Oficiālais pasākuma mērķis ir norādīts gājiens "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" - prasība aizvākt visus padomju ideoloģiskos pieminekļus un citus priekšmetus.

Kā aģentūrai LETA skaidroja pašvaldībā, pašlaik tās rīcībā nav informācijas, kas varētu likt pieņemt lēmumu par šī pasākuma aizliegšanu, turpinās sarunas ar pasākuma rīkotājiem. Iespējams, gājiena laikā tiks noteikti satiksmes ierobežojumi, bet par tiem tiks ziņots atsevišķi.

Kā ziņots, par gājiena rīkošanu mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja mūziķis Ralfs Eilands. Viņš gan nav oficiālais pasākuma pieteicējs pašvaldībā. Gājienu pieteikusi cita privātpersona.

LETA jau vēstīja, ka saistībā ar notikumiem Rīgā, Uzvaras parkā, publiski neapmierinātību pauduši un aicinājumus uz protestiem izplatījuši gan tradicionālie 9.maija svinētāji, gan arī cilvēki, kuri nosoda Krievijas agresīvo rīcību un padomju armijas slavināšanai Latvijā grib pielikt punktu.

9.maijā Rīgā, Uzvaras laukumā, pie pieminekļa tradicionāli bija pulcējies liels skaits cilvēku, kuri, pēc pašu vārdiem, atzīmēja padomju armijas uzvaru 2.pasaules karā. Pasākums, kā ierasts, izraisīja neizpratni daudziem patriotiski noskaņotiem iedzīvotājiem, kuri uzsver, ka 9.maijā Krievijā svinētā uzvara nozīmēja Latvijas okupāciju.

Nākamajā rītā internetā parādījās video, kā ar traktoru tiek sašķūrēti un izmesti pieminekļa pakājē saliktie ziedi. 9.maija svinētāji šādu rīcību uztvēra kā aizvainojošu un devās pie pieminekļa vēlreiz, no jauna noliekot tur ziedus un turpinot svinēt "uzvaras dienu".

Šādos apstākļos pie pieminekļa jau raisījās atšķirīgus viedokļus pārstāvošu cilvēku mutiski strīdi, taču policija tajos neiejaucās, vēlāk saņemot publiskus pārmetumus par bezdarbību un iespējamu pārkāpumu nenovēršanu.

Saistībā ar notikumiem 9. un 10 maijā no amata atkāpusies iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Otrdiena gaidāma silta, bet daudzviet būs lietus

Otrdiena Latvijā gaidāma silta, tomēr daudzviet līs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Sabiedrība Nomiris bijušais diplomāts un vēsturnieks Bonifācijs Daukšts

Pagājušās nedēļas nogalē mūžībā devies bijušais diplomāts, vēsturnieks, pasniedzējs un dzejnieks Bonifācijs Daukšts, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Lasiet arī

Sabiedrība Kopā ar Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu skatīs arī grozījumus

Kopā ar Rēzeknes domes atlaišanas likumprojektu nākamnedēļ, 7.maijā, izskatīšanai valdībā tiks virzīti arī grozījumi Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, kas ļautu pēc Rēzeknes vietvaras atlaišanas pilsētā nerīkot pašvaldības ārkārtas vēlēšanas, intervijā Latvijas Radio sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Ekonomika Nauda vecumdienam: Latvijā fiksēja pensiju iemaksu pieaugumu par 18% (+VIDEO)

Ikviens iedzīvotājs pats ir atbildīgs par savu uzkrājumu, pauž eksperts.

Pasaule ANO eksperti apstiprina, ka Harkivā sprāgusi Ziemeļkorejas raķete

ANO eksperti nosūtījuši ANO Drošības padomei ziņojumu, kurā apstiprināts, ka pret Ukrainu izmantota Ziemeļkorejā ražota ballistiskā raķete, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", kas iepazinusies ar ziņojuma tekstu.

Sabiedrība Vairākiem cilvēkiem piešķir valsts augstākos apbalvojumus

Vairākiem cilvēkiem par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā pirms maija svētkiem piešķirti valsts augstākie apbalvojumi, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".