• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mūža pensijas apdrošināšanā parakstīto prēmiju apmērs pirmajā ceturksnī samazinājies par 41,3%

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 06:44, 21.06.2021


Dzīvības apdrošinātāji mūža pensijas apdrošināšanā šogad pirmajā ceturksnī bruto prēmijās kopumā parakstījuši 10,262 miljonus eiro, kas ir par 41,3% mazāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati (FKTK).

Vienlaikus bruto atlīdzībās mūža pensijas apdrošināšanā 2021.gada pirmajā ceturksnī dzīvības apdrošināšanas kompānijas izmaksājušas 4,846 miljonus eiro, kas ir pieaugums par 40,8% salīdzinājumā ar 2020.gada pirmo ceturksni.

Tostarp, pēc FKTK datiem, "Compensa Life Vienna Insurance Group SE" Latvijas filiāle mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās šogad pirmajā ceturksnī parakstījusi 4,436 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 1,533 miljonus eiro, savukārt "CBL Life" mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās parakstījusi 3,244 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 1,17 miljonus eiro.

Tajā pašā laikā "Ergo Life Insurance SE" Latvijas filiāle mūža pensijas apdrošināšanā šogad pirmajā ceturksnī prēmijās parakstījusi 1,822 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 359,9 tūkstošus eiro, kamēr "SEB Life and Pension Baltic SE" mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās parakstījusi 760,3 tūkstošus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 1,784 miljonus eiro.

Jau vēstīts, ka "SEB Life and Pension Baltic" no 1.jūlija vairs nepiedāvās mūža pensijas apdrošināšanu.

"SEB Life and Pension Baltic" valdes locekle Kristīne Lomanovska aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka kompānija lēmumu no 2021.gada 1.jūlija vairs nepiedāvāt mūža pensijas apdrošināšanu pieņēma, rūpīgi izvērtējot pašreizējo situāciju apdrošināšanas tirgū un finanšu tirgos. "Lēmums nav bijis vienkāršs, taču uzskatām, ka esošajos tirgus apstākļos, klientiem optimālāki ir tirgum piesaistīta ienesīguma risinājumi. Arī turpmāk aktīvi sekosim līdzi attīstībai gan apdrošināšanas tirgū, gan finanšu tirgos, un esam gatavi ieviest alternatīvus pensijas izmaksas risinājumus, līdzko to ļaus normatīvi," viņa teica.

Vienlaikus viņa norādīja, ka esošos mūža pensijas apdrošināšanas klientus šis lēmums nekādā veidā neietekmēs. Visi esošie līgumi arī pēc 1.jūlija būs spēkā, un "SEB Life and Pension Baltic" turpinās pildīt uzņemtās līgumsaistības. Klientiem nekādas papildu darbības nav jāveic.

Tāpat Lomanovska atzīmēja, ka kopš 2020.gada jūlija minimālais pensiju otrā līmeņa uzkrājuma apmērs, kas nepieciešams, lai varētu noformēt mūža pensijas apdrošināšanas līgumu "SEB Life and Pension Baltic", ir 15 000 eiro. "Mūsu aprēķini liecina, ka, sākot no šāda pensiju otrā līmeņa uzkrājuma apmēra, klientiem iegādāties mūža pensija apdrošināšanu ir optimālāk," viņa sacīja.

Minimālais uzkrātais kapitāla apmērs, kas dod tiesības iegādāties mūža pensijas polisi, "Ergo Life Insurance" Latvijas filiālē ir noteikts 3000 eiro, bet "CBL Life" un "Compensa Life Vienna Insurance Group" Latvijas filiālē - 2000 eiro.

Mūža pensijas nodrošināšanai tiek izmantoti valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātie līdzekļi. Lai saņemtu mūža pensiju, pensionējoties ir jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegums par vēlmi saņemt mūža pensijas apdrošināšanu pie kāda no dzīvības apdrošinātājiem un jānoslēdz ar to mūža pensijas apdrošināšanas līgums.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Interesanti fakti Rīgā darbojas 17 dzeramā ūdens uzpildes vietas

Iestājoties siltākam laikam, Rīgā atsākta ziemas sezonā pārtrauktā galvaspilsētas parkos ierīkoto brīvpieejas dzeramā ūdens uzpildes vietu jeb tā dēvēto brīvkrānu darbība.