• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sāks tematiskās tiešrādes ekskursijas no 68 muzeju kopizstādes "Latvijas gadsimts"

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 02:03, 09.03.2021


Rīga, 9.marts, LETA. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) sociālā medija "Facebook" kontā šodien plkst.18 ar tiešrādes ekskursiju "Migrācijas" tiks sākts tematisko ekskursiju cikls 68 muzeju kopizstādē "Latv

Rīga, 9.marts, LETA. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) sociālā medija "Facebook" kontā šodien plkst.18 ar tiešrādes ekskursiju "Migrācijas" tiks sākts tematisko ekskursiju cikls 68 muzeju kopizstādē "Latvijas gadsimts", aģentūru LETA informēja muzeja pārstāvis Toms Ķikuts.

Skatītāji mākslas zinātņu doktores Ievas Vītolas un vēstures doktora Ķikuta vadībā varēs izsekot brīvprātīgām un piespiedu migrācijām Latvijā 19.gadsimtā un 20.gadsimtā, uzzināt, kādus politiskus un kultūras nospiedumus tās atstājušas, kā ietekmējušas indivīdu un dzimtu likteņus.

Ķikuts atzīmēja, ka jau 20.gadsimta sākumā līdz pat 10% latviešu dzīvoja ārpus mūsdienu Latvijas teritorijas, karu laikā bēgļu gaitās nācās doties desmitiem tūkstošu cilvēku, tāpat izceļošanas un ieceļošanas viļņi veidojuši arī Latvijas vēsturisko mazākumtautību kopienu likteņus. Izstādē šo tēmu reprezentē daudzi spilgti dzīvesstāsti un eksponāti no dažādiem Latvijas muzejiem.

LNVM pārstāvis norādīja, ka valsts simtgadei veltīto izstādi kopā ar tās kuratoriem līdz aprīļa beigām varēs iepazīt no vairākiem līdz šim neizceltiem skatupunktiem. Tēmu vidū minamas indivīda un varas attiecības, paaudzes un to vērtības, Latviju dažādos laikos iemiesojušie tēli un simboli.

Nākamā tiešrādē iecerētā ekskursija notiks 16.martā plkst.18, kur ar priekšlasījumu "Kā attēlot Latviju? Tēli un simboli "Latvijas gadsimtā"" uzstāsies Ginta Gerharde-Upeniece un Tālis Pumpuriņš. Savukārt 30.marta plkst.18 notiks ekskursija "Brīvības robežas. Indivīds un vara "Latvijas gadsimtā"", kuru vadīs Māra Eņģele un Imants Cīrulis.

6.aprīlī plkst.18 ar priekšlasījumu "Valsts idejas nesēji. Paaudzes "Latvijas gadsimtā"" uzstāsies Dāvis Pumpuriņš un Arnis Strazdiņš, savukārt 13.aprīlī plkst.18 notiks ekskursija "Ekstrēmu gadsimts" Jura Ciganova, Cīruļa un Ķikuta vadībā.

Pieslēgšanās tiešrādes ekskursijām ir bez maksas. Ekskursijas ilgums ir aptuveni 1 stunda. Par iespējamām izmaiņām ekskursiju norises laikos tiks ziņots muzeja sociālo tīklu kontos. Tiešrādes tiks ierakstītas un tās būs iespējams noskatīties arī LNVM digitālajos resursos.

2021.gada maijā noslēgsies pēdējos gados vērienīgākā muzeju kopizstāde "Latvijas gadsimts", kas kopš 2018.gada 4.maija bija skatāma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Atbilstoši sarežģītajai epidemioloģiskajai situācijai, izstādes noslēguma pasākumi norisināsies video tiešraižu, ierakstu un sociālo tīklu publikāciju formātā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Abu Meri sola rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%

Mēs nevaram atkāpties no solījuma rudenī samazināt recepšu zāļu cenu par 15-20%, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Rīga stājas spēkā elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi

No šodienas Rīgā stājas spēkā koplietošanas elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumi.

Sabiedrība Rīgā norisināsies tradicionālais «Kritiskās masas» velobrauciens

Rīgā šodien norisināsies tradicionālais "Kritiskās masas" velobrauciens, liecina organizatoru sniegtā informācija.

Sabiedrība Latvijā būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos

Šodien, 4.maijā un 6.maijā, būs izmaiņas 467 reģionālo autobusu maršrutos visā Latvijā, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Lasiet arī

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".

Pasaule Lielbritānijā skolā jaunietis sadūris trīs cilvēkus

Lielbritānijā trešdien aizturēts 17 gadus vecs jaunietis, kurš tiek turēts aizdomās par trīs cilvēku saduršanu skolā Anglijas ziemeļos, paziņojusi policija.