• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Carnikavā ūdens līmenis pavasara palos augstākais kopš 1968.gada (+FOTO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 09:14, 04.03.2021 2


Šogad Carnikavā novērotais ūdens līmenis ir otrais augstākais pavasara palos un astotais augstākais kopš 1934.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.


Foto: LETA

Šī gada palu ūdens līmeņa maksimumu pēc operatīvās informācijas sasniedza 3.martā plkst.16.15, tad ūdens līmenis virs LVĢMC novērojumu stacijas nulles atzīmes bija 325 centimetrus (cm) jeb 2,29 metri Latvijas normālā augstuma sistēmā.

Pavasara palu maksimums augstāks par šogad sasniegto pavasara maksimumu ir bijis tikai 1968.gadā. Togad tas sasniedza 335 cm virs LVĢMC novērojumu stacijas nulles atzīmes.

Lielajos 21.gadsimta plūdu gados 2010., 2013. un 2011. gadā maksimālās pavasara palu ūdens līmeņa atzīmes bija attiecīgi 306, 302 un 301 cm virs LVĢMC novērojumu stacijas nulles atzīmes.

Kopumā Gaujas lejteces ūdens līmeni ietekmē gan pavasara pali, gan vējuzplūdi, ko izraisa spēcīga vēja ietekmē Gaujas lejtecē ieplūstošs ūdens no Rīgas līča. Vējuzplūdu laikā ūdens līmenis ir bijis vēl augstāks. Ja šogad martā sasniegto ūdens līmeņa maksimumu salīdzina ar visiem vēsturiskajiem novērotajiem gada maksimālajiem līmeņiem, kas novēroti gan palu, gan vējuzplūdu gadījumos (laika periodam 1934.-2020.), tad šogad sasniegtais līmenis ierindojas astotajā vietā.

Šogad sasniegtais ūdens līmenis šajā upes posmā palu periodā atkārtojas vidēji reizi 50 gados.

Kā norāda LVĢMC, Gaujas augštecē un vidustecē ledus sega atsevišķos posmos gāja februāra beigās un marta sākumā. Gaujas augštecē pie Velēnas ledus sāka uzlūst marta sākumā. Gaujā pie Carnikavas februārī saglabājās ledus sega, bet 2.marta pēcpusdienā tā uzlūza un sākās intensīva ledus iešana.

Ledus iešanas laikā, ledus masām virzoties gar LVĢMC novērojumu stacijas posmu, ūdens līmenis strauji paaugstinājās, turpinoties ledus iešanai, lejpus Carnikavas novērojumu stacijas izveidojās ledus sastrēgums, jo Gaujas pašā lejteces posmā esošā ledus sega nebija uzlūzusi, no upes augšteces nākošās ledus masas sakrājās augšpus ledus segai.

Ledus masas turpināja blīvēties un paaugstinājās ūdens līmenis.


Foto: LETA

LETA jau ziņoja, ka situācijas nopietnība ar ledus sablīvēšanos Gaujā pie Carnikavas nakts laikā nav īpaši mainījusies, paredzēts, ka jau tuvāko stundu laikā ledus sablīvējums tiks spridzināts, skaidroja Civilās aizsardzības komisijas vadītājs, Ādažu mērs Māris Sprindžuks (LRA).

Izvērtējot situāciju, secināts, ka "spridzināt nāksies". Ledus nakts laikā ir izgājis zem tiltiem Carnikavā, taču vēl vairāk sablīvējies pirms pēdējā Gaujas līkuma. Sprindžuks atzina, ka ūdens līmenis upē Carnikavas apkārtnē nav īpaši mainījies, jo pieplūstošais ūdens atrod sev ceļu Gaujas palienē.

Saskaņā ar pašreizējo plāno ledus spridzināšana paredzēja pēdējā līkumā pirms Gaujas ietekas jūrā - ap kilometru no upes grīvas. "Tā ir vieta, kur sastrēgums nekustas," piebilda Sprindžuks.

Pārliecības, ka ledus spridzināšana pilnībā varētu novērst ledus sablīvēšanos, gan neesot, vienlaikus cerot, ka tas vismaz vaļīgāku padarītu ledus sastrēgumu un ļautu tam sākt kustēties jūras virzienā.

"Gaidāmas aukstas naktis, kas nozīmē, ka ledus sacementēsies, veidojot monolītu masu, kas upes līkumos iekārsies uz ilgu laiku. Ledus sablīvējumi rada milzīgu spiedienu uz krasta stiprinājumiem. Savukārt ja pēkšņi uznāks siltums, kas liks sakust sniegam Vidzemes mežos, būs straujš ūdens pieaugums, kas rada risku ūdenim appludināt apkārtesošās teritorijas," stāstīja Sprindžuks.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ierobežos elektroskrejriteņu novietošanu Vecrīgā

Nepareizi novietoti transportlīdzekļi pakalpojumu sniedzējam būs jāpārvieto nekavējoties.

Sabiedrība Atbalsta kriminālsoda pastiprināšanu par dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās

Saeimas Juridiskā komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem tiks pastiprināta kriminālatbildība par diskreditējošu dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās.

Sabiedrība Kļuvis zināms, kurš darbs ir pieprasītākais

Uz 10 pieprasītākajām vakancēm 2024.gada 1. ceturksnī kopumā pieteicās vairāk nekā 3500 darba meklētāju, liecina darba portāla CVMarket.lv jaunākā statistika.

Sabiedrība Bezpilota lidaparātiem Latvijā jābūt automātiskajiem atbildētājiem (+VIDEO)

Droniem, kas ir vieglāki par 250 g, būs jāatbilst jaunajiem drošības noteikumiem.

Lasiet arī

Ekonomika  Budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta

Latvija pietuvojusies "sarkanajai iezīmei" - Māstrihtas 3% no IKP robežai.

Ekonomika FM: 2024.gadā budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9%

Šajā gadā valdības budžeta deficīts būtiski pieaugs un sasniegs 2,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pietuvojoties tuvu Māstrihtas 3% no IKP robežai, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā Latvijas Stabilitātes programmas projektā 2024.-2028.gadam, ko otrdien skata valdībā.

Pasaule Igaunija neplāno repatriēt valstī likumīgi dzīvojošus ukraiņu vīriešus

Igaunijas Iekšlietu ministrija neplāno repatriēt uz Ukrainu iesaucamā vecuma Ukrainas pilsoņus, kuri Igaunijā ieradušies likumīgi, paziņoja ministrijas pilsonības un migrācijas politikas nodaļas padomniece Anneli Viksa.