• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ļauj ārvalstīs dzīvojošiem papildus deklarēt arī adresi Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:42, 17.06.2020


Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, nosakot, ka Latvijas valstspiederīgie, kuri dzīvo ārvalstīs, papildu savai dzīvesvietas adresei ārvalstīs varēs norādīt arī adresi Latvijā.



Dzīvesvietas deklarēšanas likums pašlaik nosaka personas pienākumu deklarēt dzīvesvietu, kā arī paredz tās tiesības norādīt neierobežotu skaitu papildu adrešu, veicot dzīvesvietas deklarēšanu Latvijā. Minētais likums attiecas tikai uz tām personām, kuru dzīvesvieta ir Latvijā.

Dzīvesvietas deklarēšanas likumā pašlaik ir noteikts, ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, persona par to paziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā. Tādējādi patlaban spēkā esošais regulējums uzliek personai par pienākumu deklarēt tās dzīvesvietu un paredz tās tiesības norādīt papildu adreses Latvijā, ievērojot Dzīvesvietas deklarēšanas likumā noteikto.

Savukārt ārvalsts dzīvesvietas adresi persona pašlaik norāda saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likumā noteikto. Turklāt, ja persona norāda kā savu dzīvesvietas adresi ārvalsts adresi, personas deklarētā dzīvesvietas adrese tiek aizstāta ar ārvalsts adresi, nesaglabājot deklarēto dzīvesvietas adresi Latvijā un tai nav tiesību norādīt papildu adreses.

Lai arī patlaban personai ir tiesības norādīt vairākas papildu adreses, to ir izmantojuši nedaudzi, turklāt vairāku adrešu automātiska apstrāde ir sarežģīta. Tāpēc šodien noteikts, ka turpmāk persona drīkstēs norādīt tikai vienu papildu adresi.

Likumā tagad noteikts, ka persona, kurai ir deklarētā dzīvesvieta Latvijā, var norādīt tikai vienu papildu adresi, ko varēs norādīt ne tikai Latvijā, kā tas ir tagad, bet varēs norādīt papildu adresi arī ārvalstī, kā arī to mainīt vai izbeigt.

Tāpat atļauts personai, kurai ir norādīta adrese ārvalstī, norādīt vienu papildu adresi vai nu Latvijā vai ārvalstī, kā arī to mainīt vai izbeigt. Tādējādi varēs izveidoties situācija, ka gan personas pamatadrese, gan papildu adrese būs ārvalstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Ekonomika Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

Pasaule Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbībai ar Āfrikas reģiona parlamentiem

Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem, un par tās vadītāju ievēlēta deputāte Ingrīda Circene (JV).

Sabiedrība KNAB atsevišķu Saeimas deputātu braucienā uz Ķīnu pārkāpumus nesaskata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis pārkāpumus pārbaudē par atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu.

Sabiedrība Saeima apstiprinājusi “zaļo koridoru” inovācijām

Likumā tiek noteikts, ka prioritāros projektus izvērtē prioritārā kārtībā un termiņā.