• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Unikāls atradums Tērvetes dabas parkā: Ugunskapu kapulauks (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:08, 13.06.2020


Tērvetes Dabas parka teritorijā objektu apzināšanas un izpētes darbu laikā atrasts unikāls ugunskapu kapulauks, informēja Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta Arheoloģijas nodaļas zinātniskais asistents un Tērvetes vēstures muzeja vadītājs Normunds Jērums.


Foto: Youtube

Darbu mērķis bija pārbaudīt Jerumam sniegtās ziņas par senlietu atradumiem parka teritorijā. Vēsturisko liecību apzināšanas laikā iemērīti seši laukumi, kopumā izpētot 11,5 kvadrātmetru lielu platību.

Rezultātā atklājās pieci ugunskapi, kuri datējami ar 12.gadsimtu vai 13.gadsimta sākumu. Vienā no izrakumu laukumiem tika konstatēts dubultais ugunskaps, kurā, spriežot pēc senlietām, vienkopus apbedīti gan sieviete, gan vīrietis. Dubultkaps bija bagāts ar mirušajiem līdzi dotajām rotām un sadzīves priekšmetiem, klāstīja Jērums.

"Starp atklātajiem sešiem apbedījumiem ar krāšņu un bagātu senlietu klāstu izcēlās pirmais ugunskaps. Tajā atklātas arī atsevišķas zemgaļu materiālajai kultūrai neraksturīgas rotas, piemēram, važiņu sadalītājs, aproce ar zvērgalvu galiem un stikla krelles, uzvērtas uz stieples, kas biežāk sastopamas Baltijas somu un kuršu arheoloģiskajos pieminekļos," skaidroja pētnieks.

Jaunatklātais kapulauks ir vienīgais pašlaik zināmais minētā laika perioda zemgaļu ugunskapu kapulauks Zemgalē un zemgaļu apdzīvotajās teritorijās Lietuvā. Pēc Jēruma paustā, tas sniedz jaunas atziņas par zemgaļu apbedīšanas tradīcijām 12.-13.gadsimtā. Kopumā Latvijas un Lietuvas teritorijā vairāk nekā 100 gadus ilgā arheoloģiskās izpētes laika posmā izrakumos atklāti aptuveni 40 12.-13.gadsimta apbedījumi, no kuriem 17 ir ugunskapi.

"Šobrīd zemgaļu vēstures pētniecībā bija neatminēta mīkla, kāpēc līdzenajos kapulaukos mirušo apbedīšana konstatējama tikai līdz 11.gadsimta beigām, bet 12. un 13.gadsimta apbedījumi tiek atrasti retos gadījumos. Atklātais ugunskapu kapulauks apliecina, ka zemgaļiem, līdzīgi kā kuršiem 12. un 13.gadsimtā, izplatītākais apbedīšanas veids ir mirušo kremācija. Tās rezultātā indivīda kalcinētie kauli ar sakusušajām senlietām ierakti neliela izmēra bedrē," uzskata zinātnieks.

Ugunskapā mirstīgās atliekas tiek ieraktas nelielā dziļumā - piecus līdz septiņus centimetrus no augsnes virskārtas. Veicot mirušo kremāciju un apglabājot mirušos ugunskapos līdzās skeletapbedījumiem, laika gaitā apbedījumi nopostīti, lauksaimniecības rezultātā apstrādājot plašos Zemgales laukus.

Jērums pauda, ka jaunatklātais ugunskapu kapulauks Latvijas arheoloģijā un zemgaļu pētniecības vēsturē pēdējās desmitgadēs ir viens no lielākajiem atklājumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Izstrādās atbalsta sistēmu Latvijas klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki kopā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), Latvijas Universitāti (LU) un Vidzemes augstskolu (ViA) veidos vienotu nacionālo lēmumu atbalsta instrumentu, kas politikas veidotājiem palīdzēs pieņemt datos balstītus lēmumus par efektīvākajām klimata politikām, aģentūru LETA informēja RTU.

Sabiedrība Abu Meri: Latvijā ir svarīgi samazināt kopējo alkohola patēriņu

Latvijā ir svarīgi samazināt kopējo alkohola patēriņu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Sabiedrība Būvdarbu dēļ ceļam no Ventspils līdz Liepenei jāplāno stunda

Būvdarbu dēļ ceļam no Ventspils līdz Liepenei jāplāno stunda, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi".

Sabiedrība Pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem

Latvijā pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Kriminālziņas Ceļu satiksmes negadījumos cietuši 11 cilvēki

Ceļu satiksmes negadījumos pagājušajā diennaktī cietuši 11 cilvēki, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.