• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts apmaksās veselības pārbaudes valsts noslēpuma pielaides saņemšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:29, 10.10.2019


Ja valsts drošības iestādes, lemjot par piekļuves valsts noslēpumam piešķiršanu, nosūtīs personu uz veselības pārbaudi, tās izmaksas tiks segtas no valsts budžeta, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie noteikumi.



Kā aģentūru LETA informēja VM pārstāve Anna Strapcāne, ministrija izstrādājusi noteikumus, kas paredz, ka turpmāk, lai pārliecinātos, ka personai veselības stāvokļa dēļ nav ierobežotas spējas ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, valsts drošības iestādes personu varēs nosūtīt veikt veselības pārbaudi.

Noteikumi izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē un jaunā kārtība stāsies spēkā pēc tās apstiprināšanas Ministru kabinetā.

Izstrādātā kārtība paredz - ja valsts drošības iestādei būs pamatotas aizdomas, ka personai, kas pretendē uz speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, ir psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt personas spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus, konkrēto cilvēku varēs nosūtīt uz veselības pārbaudi.

Saņemot valsts drošības iestādes nosūtījumu, personai būs pienākums izvēlēties vienu no trim ārstniecības iestādēm - Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, slimnīcu "Ģintermuiža" vai Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu - un veikt pārbaudi.

Veselības pārbaudi veiks ārstu komisija, kuras sastāvā būs vismaz viens ārsts psihiatrs un vismaz viens ārsts narkologs. Ārstu komisija izvērtēs personas veselības stāvokli un to, vai personai ir konstatējamas noteiktas medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam izsniegšanai. Nepieciešamības gadījumā ārstu komisija nosūtīs personu veikt papildu izmeklējumus.

Pēc nepieciešamās informācijas iegūšanas ārstu komisija sniegs vienotu atzinumu par personas veselības stāvokli.

"Veselības pārbaudes rezultāti būs viens no aspektiem, ko kompetentā valsts drošības iestāde ņems vērā, vērtējot, vai personai izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par šādas kārtības nepieciešamību jau iepriekš lēma Saeima," norāda Strapcāne.

Izmaksas, kas saistītas ar pretendenta veselības pārbaudi segs tā valsts drošības iestāde, kas nosūtīja personu uz veselības pārbaudi, no šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka gada sākumā VM darba grupā uzsāka darbu pie noteikumu izstrādes, kas paredzētu kārtību, kādā uz valsts noslēpumu pretendējoša persona tiek nosūtīta uz veselības pārbaudi.

Likumā par "Valsts noslēpumu" teikts, ka pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas dēļ, kas dod pamatu apšaubīt tās spēju ievērot valsts noslēpuma aizsardzības nosacījumus.

Tāpat likumā teikts, ka Ministru kabinets (MK) nosaka medicīniskās pretindikācijas speciālās atļaujas izsniegšanai un kārtību, kādā persona tiek nosūtīta uz veselības pārbaudi, veselības pārbaudes veikšanas kārtību, kā arī veselības pārbaudes komisijas darba organizāciju un tā apmaksas kārtību.

VM Komunikācijas nodaļā aģentūrai LETA skaidroja, ka lai izpildītu likumā "Par valsts noslēpumu" pārejas noteikumos noteiktā uzdevuma kvalitatīvu izstrādi, bija nepieciešams organizēt papildus diskusijas ar iesaistītām institūcijām.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ukrainas pilsoņiem piešķirtas četras stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) aprīlī piešķīris četras stipendijas radošo stipendiju programmā Ukrainas pilsoņiem 7200 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Lasiet arī

Kriminālziņas Reģistrēto apdraudēto IP adrešu skaits aprīlī Latvijā pieaudzis par 10,5%

atvijā šogad aprīlī reģistrētas 253 367 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2023.gada aprīlī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Sabiedrība Otrdien Latvijā spoži spīdēs saule, bet būs vēss

Otrdien Latvijā spoži spīdēs saule, laiks būs sauss un vien valsts austrumos mākoņi palaikam aizklās debesis, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pasaule Lielbritānijas karalis Čārlzs III atzīmē pirmo kronēšanas gadadienu

Lielbritānijas karalis Čārlzs III pirmdien atzīmēja savu pirmo kronēšanas gadadienu.

Pasaule Kijiva: Ukraina ir viena soļa attālumā no uzaicinājuma pievienoties NATO

Ukraina ir veikusi visas nepieciešamās reformas un tagad ir "viena soļa attālumā no uzaicinājuma" pievienoties NATO, paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.