• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vidzemes plānošanas reģions attīstīs ekonomiku kopā ar Augstskolu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:45, 07.05.2024


Noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori.


Vidzemes Atvērto inovāciju centra izveide cieši sasaucas ar Vidzemes plānošanas reģiona attīstības plānošanas dokumentos izvirzīto mērķi veicināt tautsaimniecības attīstību un izaugsmi.

Vidzemes plānošanas reģions noslēdza vienošanos ar Vidzemes Augstskolu par Vidzemes Atvērto inovāciju centra izveidi. Divu institūciju dibinātais centrs pildīs sadarbības platformas funkciju ar mērķi attīstīt reģiona zināšanu un inovāciju ekosistēmu. Institūcijas, noslēdzot vienošanos, apņēmušās meklēt arvien jaunus veidus, kā zināšanu un inovāciju ekosistēmā iesaistīt pēc iespējas vairāk organizāciju un uzņēmumu, stiprinot to mijiedarbību.

Centram noteikti četri galvenie uzdevumi - attīstīt iesaistīto pušu sadarbības un zināšanu dalīšanās kultūru; paaugstināt iesaistīto pušu kompetences un izpratni par inovācijas un zināšanu procesiem; veicināt inovāciju un zināšanu politikas racionalizēšanu; stiprināt Vidzemes Augstskolas lomu reģiona un starptautiskajā inovāciju ekosistēmā, vienlaikus pozicionējot Vidzemes inovētspēju arī starptautiski.

Vidzemes Atvērto inovāciju centra izveide cieši sasaucas ar Vidzemes plānošanas reģiona attīstības plānošanas dokumentos izvirzīto mērķi veicināt tautsaimniecības attīstību un izaugsmi. Lai šo mērķi sasniegtu, ir būtiski veidot efektīvu inovāciju atbalsta vidi, kurā zināšanu pārnese un informācijas aprite starp uzņēmējiem, pētniecības un izglītības institūcijām un pašvaldībām stimulētu arī jaunu produktu, pakalpojumu un tehnoloģiju attīstību, īpaši Vidzemes reģiona viedās specializācijas jomās.

Kā jau iepriekš ziņots, Vidzemes plānošanas reģionā noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori - tehnoloģiju un eksporta ietilpīga, ilgtspējīga - kokapstrāde, mežsaimniecība, pārtikas un dzērienu ražošana, lauksaimniecība, atjaunīgās enerģijas ražošana, veselības aprūpe un rehabilitācija, zilā bioekonomika. Šie ir perspektīvākie tautsaimniecības sektori, kas izvirzīti kā prioritāri, ņemot vērā pašreizējo ekonomiskās attīstības līmeni un esošās un potenciālās konkurētspējas priekšrocības. Turklāt, būtiski uzsvērt, ka, lai nodrošinātu straujāku attīstību, tautsaimniecības struktūra jāmaina par labu lielākai zināšanu, tehnoloģiju, eksporta un ilgtspējas ietilpībai; šādos principos balstīta iepriekšminēto tautsaimniecību sektoru attīstība Vidzemē.

Vidzemes plānošanas reģions jau 2010.gadā noslēdza sadarbības līgumu ar Vidzemes Augstskolu ar mērķi apvienot abu institūciju spēkus un resursus darbam pie Vidzemes reģiona vides, ekonomiskās un sociālās attīstības un ilgtspējas, kā arī sekmēt informācijas apmaiņu vietējā, nacionālajā un starptautiskajā līmenī.

Šogad noslēgtā vienošanās starp Vidzemes plānošanas reģionu un Vidzemes Augstskolu uzskatāma par jaunu līdzšinējās sadarbības pagrieziena punktu Vidzemes reģiona zināšanu un inovāciju ekosistēmas attīstībā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika Kazāks: Latvija ES vidējo ienākumu līmeni varētu sasniegt līdz 2050.gadam

Inflācijas 2% mērķrādītāju izdosies sasniegt 2025.gada otrajā pusgadā, trešdien Latvijas Bankas tautsaimniecības konferences "Recepte ekonomikas izaugsmei" atklāšanā sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Ekonomika Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.

Sabiedrība Iedzīvotāju balsošanai nodod 30 Rīgas apkaimju attīstības ieceres

Līdz 31.oktobrim rīdzinieki var nobalsot par kādu no 30 apkaimju attīstības iecerēm.

Ekonomika LDDK: Latvijā atkal tiek runāts par budžeta naudas sadali, nevis kā pelnīt

Latvijā atkal tiek runāts par budžeta naudas sadali, nevis iespējām nopelnīt, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.