• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bulgārija «Novičok» lietā prasa izdot trīs krievu spiegus

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 23:47, 21.11.2023


Bulgārijas prokuratūra pieprasījusi Krievijai izdot trīs Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsniekus, kurus Sofija apsūdz par valstī pazīstamākā ieroču ražotāja un tirgotāja Emilijana Gebreva, viņa dēla un kompānijas "Emko" ražošanas direktora Valentīna Tahčijeva saindēšanu ar "Novičok" grupas vielu, vēsta portāls "24 Chasa".



Trīs Krievijas spiegu izdošanu pieprasījusi Sofijas pilsētas prokuratūra. Bulgārija nav lūgusi Rietumvalstu palīdzību izmeklēšanā, lai gan ir aizdomas par "Novičok" izmantošanu.

Bulgārijas izdošanas lūgums ir tikai formāls, jo Krievijas konstitūcija aizliedz izdot valsts pilsoņus neatkarīgi no nozieguma, par kuru viņi apsūdzēti ārvalstīs.

Lietā par 2015.gadā notikušo saindēšanu apsūdzēts Sergejs Fedotovs, Georgijs Gorškovs un Sergejs Pavlovs. Viņus pirmo reizi atklāja pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat", kas pētīja 2018.gada martā Solsberijā, Lielbritānijā, notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai.

Skripaļa lietā ir iesaistīts arī viens no Gebreva indēšanā aizdomās turamajiem GRU darbiniekiem Deniss Sergejevs, kas darbojies arī ar Sergeja Fedotova vārdu.

Prokuratūra paziņojusi, ka trīs Bulgārijas pilsoņi tika saindēti, kad ar indi bija apsmērēti Gebreva automašīnas rokturi.

Gebrevs vairākus gadu desmitus ir darbojies ieroču ražošanā un tirdzniecībā. Saskaņā ar mediju ziņām, viņa fabrikā ražotie ieroči ir eksportēti uz Ukrainu.

Seši citi Krievijas izlūkdienesta darbinieki tiek apsūdzēti četros sprādzienos Bulgārijas militārajās noliktavās, kas notikuši pēdējo 12 gadu laikā. Noliktavās atradās militārā produkcija, kas paredzēta Gruzijai un Ukrainai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Jaunkaledonijā trešo nakti turpinās nekārtības

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas galvaspilsētā trešo nakti turpinājās nekārtības, pēc tam kad Francijas Nacionālā sapulce bija apstiprinājusi Jaunkaledonijas vēlēšanu reformu, kas sadusmojusi neatkarības atbalstītājus.

Pasaule Putins Pekinā tiekas ar Sji

Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Pasaule Sašautais Slovākijas premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš trešdien tika smagi sašauts atentāta mēģinājumā, ir atguvis samaņu pēc vairākas stundas ilgas operācijas slimnīcā, ziņoja vietējie mediji.

Lasiet arī