• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izraēlas premjerministrs plāno deportēt eritrejiešus, kuri piedalījās grautiņos

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:55, 03.09.2023


Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien paziņojis, ka eritrejiešu imigranti, kas iepriekšējā dienā bija iesaistīti vardarbīgajās sadursmēs Telavivā, ir nekavējoties izraidāmi un ka viņš uzdevis sagatavot plānu visu afrikāņu nelegālo ieceļotāju deportēšanai.



Kā ziņots, sestdien Telavivas dienvidos savstarpēji naidīgi noskaņoto eritrejiešu sadursmēs ievainojumus guvuši desmitiem cilvēku. Eritrejas valdības atbalstītāji un pretinieki savstarpējos kautiņos izmantoja gan koka nūjas, gan metāla stieņus un akmeņus.

Tika dauzīti arī veikalu logi un policijas automašīnas.

Policijai nācās pielietot asaru gāzi, trokšņa granātas un pat kaujas munīciju, lai nomierinātu nekārtību dalībniekus un apturētu grautiņus.

Sestdienas vardarbīgās sadursmes atkal uzkurinājušas nelegālo imigrantu jautājumu, kas jau sen šķēlis Izraēlas sabiedrību. Netanjahu valdības iecerēto tiesu sistēmas reformu atbalstītāji norāda, ka tas ir viens no iemesliem, kāpēc tiesu sistēmu nepieciešams mainīt, jo tieši tiesas līdz šim traucējušas izraidīt nelegālos imigrantus.

Kabineta ārkārtas sēdē, kas sasaukta pēc sestdienas sadursmēm, Netanjahu norādījis, ka pret grautiņu dalībniekiem jāvēršas ar vislielāko bardzību, tostarp tos nekavējoties izraidot.

Klātesošajiem ministriem viņš uzdevis sagatavot plānus nelegālo imigrantu deportēšanai, atgādinot, ka Augstākā tiesa iepriekš bloķējusi daļu no pasākumiem, kuru mērķis bija piespiest nelegālos imigrantus valsti atstāt.

Izraēlā šobrīd uzturas aptuveni 25 000 afrikāņu imigranti, pamatā no Eritrejas un Sudānas, kas apgalvo, ka bēguši no kara vai represijām savās izcelsmes valstīs.

Izraēla tikai ļoti nelielu daļu no tiem atzinusi par patvēruma meklētājiem, uzskatot, ka pamatā tie ir ekonomiskie migranti un ka tai nav juridiska pienākuma ļaut nelegālajiem ieceļotājiem palikt valstī.

Izraēla izmēģinājusi dažādus taktiskos paņēmienus, lai piespiestu nelegālos imigrantus valsti atstāt. Cita starpā daļa nelikumīgo ieceļotāji nosūtīti uz cietumiem, kas atrodas nomaļākajās valsts vietās. Tikusi praktizēta arī imigrantu algu daļēja ieturēšana, kamēr tie nepiekritīs aizceļot. Imigrantiem piedāvātas arī naudas kompensācijas, ja tie brīvprātīgi piekristu atgriezties Āfrikā.

Taču saskaņā ar starptautiskajām tiesībām Izraēla nevar nelegālos imigrantus ar varu nosūtīt atpakaļ uz valsti, kur to dzīvībai vai brīvībai varētu draudēt briesmas.

Tomēr Netanjahu svētdien paziņoja, ka Eritrejas valdības atbalstītāju izraidīšanai nevajadzētu radīt kādas problēmas.

Kamēr imigrantu aizstāvji apgalvo, ka Izraēlas valstij, kuru pēc holokausta uzcēluši ebreju bēgļi, vajadzētu izprast un uzņemt patvēruma meklētājus, viņu oponenti norāda, ka nelegālie ieceļotāji Telavivas nabadzīgajās priekšpilsētās, kur tie iemitinājušies, atnesuši vien noziedzību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukraina mudina ANO sniegt humāno palīdzību Kurskas apgabalā

Ukrainas Ārlietu ministrija aicinājusi ANO un Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (SSKK) iesaistīties humānās palīdzības sniegšanā Kurskas apgabala teritorijās, kas atrodas Ukrainas bruņoto spēku kontrolē, teikts ministrijas paziņojumā.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Pasaule Trampam uzbrukt mēģinājušais cilvēks pabijis Kijivā

ASV mediji par iespējamo Donalda Trampa slepkavu nosaukuši Raienu Vesliju Rutu, kuru aģentūra AFP intervēja 2022.gadā Kijivā, kur viņš bija devies atbalstīt karu pret Krieviju.

Pasaule Sibiha: Ukraina netirgosies ar savām teritorijām

Ukraina negrasās tirgoties ar savām teritorijām, apmeklējot armijas vienības Sumu apgabalā, sacīja ārlietu ministrs Andrijs Sibiha.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīga aicina saglabāt dzelzceļa staciju «Rumbula»

Ņemot vērā augsto teritorijas attīstības potenciālu nākotnē un lielo loģistikas, tirdzniecības un ražošanas uzņēmumu koncentrāciju, Rīgas vicemērs un Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības "Rīgas metropole" līdzpriekšsēdētājs Edvards Ratnieks (NA/LRA) aicina Satiksmes ministriju pārskatīt nodomu par Rumbulas dzelzceļa stacijas slēgšanu.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Sabiedrība Valdība atbalsta 77 personu uzņemšanu Latvijas pilsonībā

Starp pretendentiem 63% bija krievi, 13% baltkrievi, 5% lietuvieši, kā arī cahurs, armēnis, čečens, ukrainis.