• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jau šogad nepietiek esošo pensionāru pensijām

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 16:54, 12.09.2024


Valsts pensiju speciālajā budžetā veidojas strukturālais deficīts.



"Šī gada pirmajos septiņos mēnešos strādājošo iedzīvotāju iemaksas pensiju 1. līmenī ir bijušas par 56 miljoniem eiro mazākas, nekā izmaksātās pensijas šī brīža pensionāriem. Pensiju 1. līmeņa iemaksas ir finansējuma avots esošo pensiju izmaksāšanai. Šis strukturālais deficīts valsts pensiju speciālajā budžetā ir pamats valdības piedāvātajām izmaiņām pensiju sistēmā - pārcelt 1 procentpunktu no iedzīvotāju veiktajām iemaksām no pensiju 2. līmeņa uz 1. līmeni", - raksta Kārlis Purgailis, bankas Citadele meitasuzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs.

Pensiju 1. līmenī šobrīd tiek novirzīti 14% no katra strādājošā ikmēneša algas. Teorijā šiem 14% būtu jāveido lielākā daļa mūsu vecumdienu kapitāla, taču realitātē šie 1. līmeņa uzkrājumi tiek izmantoti esošo pensionāru finansēšanai, un ir tikai solījums no valsts puses to izmaksāt. Pie nosacījuma, ka valsts ekonomika attiecīgajā brīdī (pēc 10, 20, 30 gadiem) būs pietiekami spēcīga, lai šo solījumu izpildītu. Diemžēl realitāte ir tāda, ka jau pašreiz 1. līmenī iemaksātais nespēj nosegt esošo pensionāru pensijas, un plānotās izmaiņas jeb pensiju reforma paredzēta deficīta īstermiņa novēršanai.

Valsts pensiju speciālā budžeta plāns 2024.gadam paredz, ka starpība starp valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām valsts pensiju apdrošināšanai un izdevumiem valsts vecuma pensijām gada beigās sasniegs 113 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka arī šogad pensijas, kā ierasts, tiek indeksētas, nākamā gada izmaksājamā summa vecuma pensijām būs vēl lielāka kā šogad. Acīmredzot, kā vienīgo īstermiņa risinājumu valdība redz iemaksu pārdali, lai palielinātu kopējos ieņēmumus valsts pensiju speciālajā budžetā. Līdz ar to arguments par 1. līmeņa it kā augstāku efektivitāti iztur kritiku tikai Excel tabulās bez ilgtermiņa redzējuma un sasaistes ar nākotnes ekonomisko situāciju valstī.

Izmaiņas pensiju sistēmā sabiedrībai tika piedāvātas, lai pensiju uzkrājumu vairošana būtu straujāka, jo 1. līmenim esot augstāka efektivitāte, bet redzam, ka patiesais iemesls ir budžeta lāpīšana un valdības iepriekšējo kļūdu labošana. Par to maksās iedzīvotāji ar savām nākotnes pensijām. Vai tiešām to varam pieļaut? Tāpat jāatceras, ka 1. līmenis nav mantojams - tas būtībā nozīmē, ka valdība liedz iespēju iedzīvotājiem pārvaldīt daļu no savas naudas, un tā nonāk valsts budžetā, nevis pie ģimenes locekļiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Valdība atbalsta 77 personu uzņemšanu Latvijas pilsonībā

Starp pretendentiem 63% bija krievi, 13% baltkrievi, 5% lietuvieši, kā arī cahurs, armēnis, čečens, ukrainis.

Sabiedrība Ļoti ietekmīgs portfelis

Latvijas pārstāvim Valdim Dombrovskim EK būs dubulta loma. Viņš būs ekonomikas un ražīguma komisārs, kā arī viņam uzticēta īstenošanas un vienkāršošanas komisāra pienākumi. Par šo darba daļu viņš būs tieši pakļauts Leienai.

Sabiedrība Latvijas Radio 1 studijas rekonstrukcijā investē pusmiljonu eiro

Investējot 550 000 eiro, ir pabeigta Latvijas Radio 1 tiešraižu studijas rekonstrukcija.

Sabiedrība Iznīcinātājus debesīs pacēlušais lidojošais objekts izrādījies putnu bars

Šodien Latgalē nenoskaidrotais "lidojošais objekts", kura dēļ debesīs tika pacelti NATO iznīcinātāji, izrādījies putnu bars, paziņo Gaisa spēki (GS).

Lasiet arī

Ekonomika Šodienas Latvijas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro (+VIDEO)

Priekšlikums mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi.

Sabiedrība «Latvijas pensionāri ir pelnījuši cilvēka cienīgas vecumdienas» (+VIDEO)

LSKA izraisa bažas ekspertu paustais, ka, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var nākties celt pensionēšanās vecumu.

Sabiedrība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji nespēs nodrošināt sev cienījamas vecumdienas

Nodokļu izmaiņu scenārijā minētais ierosinājums samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī var radīt graujošas sekas Latvijas iedzīvotāju spējai nodrošināt cienījamas vecumdienas, pauda finanšu eksperti.

Ekonomika Latvijai draud nekontrolēta pensionēšanās vecuma celšana

Plānotā nodokļu reforma, samazinot iemaksas pensiju otrajā līmenī, var izraisīt nekontrolētu pensionēšanās vecuma celšanu, pavēstīja ieguldījumu pārvaldes uzņēmuma "Vairo" valdes priekšsēdētājs Iļja Arefjevs.