• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vidzemes dienvidos uzbūvēts lielākais saules paneļu parks (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:12, 14.09.2024


Kokneses SES ar uzstādīto jaudu 5,3 MW turpmāk ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas.


Kokneses SES projektā investēti vairāk nekā 4 miljoni eiro Latvijas kapitāla.

Latvijas investīciju uzņēmums Aizkraukles novada Kokneses pagastā īstenoja vērienīgu zaļās infrastruktūras projektu. Investējot 4 miljonus eiro vietējā kapitāla, darbu uzsākusi līdz šim lielākā saules elektrostacija novadā - Kokneses SES.

Kokneses SES ar uzstādīto jaudu 5,3 MW turpmāk ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas, kas atbilst 2100 Aizkraukles novada mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņam. Saules elektrostacijas teritorijā izvietoti vairāk nekā 9500 saules paneļu.

Saules radītā enerģija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā palielināt Latvijas un citu Eiropas valstu neatkarību no naftas un gāzes produktiem. Latvija solārās enerģijas jomā joprojām atrodas pēdējā vietā Eiropas Savienībā. Kā liecina to valstu pieredze, kur līdzīgas spēkstacijas darbojas jau gadu desmitiem, saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas – to izbūvē nav nepieciešamas nozīmīgas teritorijas izmaiņas, savukārt darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai neitrālas.

Projektā investēti vairāk nekā 4 miljoni eiro Latvijas kapitāla, tostarp Attīstības finanšu institūcijas ALTUM aizdevums uzņēmumu ilgtspējai 2,1 miljona eiro apmērā no Eiropas fondu līdzekļiem.

Pārņemot Rietumeiropā izplatīto praksi, elektrostacijas teritorija turpinās kalpot arī kā lauksaimniecības zeme – tajā būs bioloģiskā pļava, kurā varētu tikt ganītas aitas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā 19% privātmāju aprīkotas ar saules paneļiem

Šobrīd saules paneļi uzstādīti gandrīz katrā piektajā privātmājā Latvijā jeb 19%, taču 25% respondentu tos apdrošināt negrasās, informēja nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības "Compensa Vienna Insurance Group" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Ekonomika Saules enerģijas ražošana Latvijā gada laikā trīskāršojās (+VIDEO)

Vēl vairāk nekā 750 MW jaudas sadales sistēmā ir rezervēts topošajām elektrostacijām.

Sabiedrība Būs papildu nauda saules paneļu iegādei

Finansējumu nepieciešams palielināt, ņemot vērā iedzīvotāju aktīvo interesi iegādāties atjaunīgās enerģijas ražošanas iekārtas un elektroenerģijas uzkrāšanas iekārtas.

Ekonomika Latvijas saulainākajā vietā Nicā uzcelta elektrostacija 1000 klientiem (+VIDEO)

Mājsaimniecības varēs paļauties uz uzticamu gaismas un siltuma avotu.