• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


COP27 apstiprina fonda izveidi kompensēšanai nabadzīgajām valstīm

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 11:06, 20.11.2022


ANO Klimata konferencē (COP27) svētdien beidzot panākta vienošanās par kompensāciju fonda izveidi, lai sniegtu atbalstu tām nabadzīgajām valstīm, kas cietušas no klimata pārmaiņām.



Šāda fonda izveide bija viens no smagākajiem jautājumiem, kura atrisināšanu centās panākt divas nedēļas ilgušās konferences dalībnieki.

Nabadzīgās valstis bieži ir lielākās cietējas no klimata pārmaiņām, lai gan to radītie siltumnīcefekta gāzu izmeši ir vismazākie, un vienošanās tiek uzskatīta par lielu nabadzīgo valstu uzvaru.

Vienošanās tika panākta konferences pēdējās plenārsēdes laikā, izsaucot zālē esošo delegātu aplausus.

Tomēr vispretrunīgākie jautājumi, kas saistīti ar fonda izveidi, tajā skaitā jautājums, kurš veiks iemaksas šajā fondā, atstāti uz nākamā gada konferenci.

Delegāti sēdē, kura ilga visu nakti, ievelkoties līdz svētdienas rītam, apstiprināja arī COP27 gala paziņojumu, kurā tā arī nav paredzēta stingrāka siltumnīcefekta gāzu izmešu ierobežošana.

Dokumentā valstis aicinātas samazināt ogļu izmantošanu un atteikties no "neefektīvā fosilā kurināmā subsīdijām", taču tā arī nav pieminēta atteikšanas no naftas un gāzes.

Tādējādi faktiski nav sperti nekādi tālāki soļi kopš pagājušā gada Klimata konferences Glāzgovā.

Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermanss jau izteicies, ka Eiropas Savienība (ES) esot "vīlusies", jo galadokuments nepauž pietiekamu apņēmību samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Pasaule Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

Pasaule Baidens paraksta likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja, ka parakstījis likumprojektu paketi, kas ietver militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Pasaule Ukrainas droni devuši triecienus divām naftas produktu bāzēm Krievijā

Ukrainas droni trešdien devuši triecienus divām naftas produktu bāzēm Krievijas Smoļenskas apgabalā, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" pavēstīja informēts avots.

Lasiet arī

Sabiedrība Abu Meri Dubaijā stāsta par klimata pārmaiņu ietekmi uz veselību

Klimata pārmaiņas galvenokārt ietekmē neaizsargātākās grupas - mazus bērnus, vecus cilvēkus, cilvēkus ar hroniskām slimībām vai invaliditāti, cilvēkus ar zemiem ienākumiem, Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Klimata pārmaiņu konferencē COP28 uzsvēra Veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Ekonomika VARAM: Latvija saskaras ar klimata izaicinājumiem, ir nepieciešama apmežošana

Nav izdevīgi apstrādāt lauksaimniecības vajadzībām neizmantotu zemi zāles audzēšanai, uzskata ministrija.

Sabiedrība Izpirkuma maksa par Grētu Tūnbergu: Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO (+VIDEO)

Tādā veidā mūsu valsts palīdz novērst klimata pārmaiņu sekas.

Pasaule Latvija iemaksās 100 000 eiro ANO Klimata kontā

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādāto informatīvo ziņojumu, kas paredz veikt vienreizēju iemaksu 100 000 eiro apmērā Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) Centrālā ārkārtējās reaģēšanas fonda (CERF) Klimata kontā, lai nodrošinātu Latvijas dalību CERF fonda darbībā.