• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Igaunijā amatā stājas jaunais valsts prezidents Alars Kariss. Kas viņš ir?

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 06:42, 11.10.2021


Igaunijā šodien amata zvērestu dos jaunais valsts prezidents Alars Kariss, pārņemot pilnvaras no līdzšinējās prezidentes Kersti Kaljulaidas, kas šajā amatā atradusies iepriekšējos piecus gadus.



Pirms oficiālās prezidentu nomaiņas ceremonijas nākamais prezidents ar dzīvesbiedri ieradīsies pie Kadriorgas pils, kur viņus sagaidīs prezidente Kaljulaida ar savu dzīvesbiedru.

No turienes Igaunijas līdzšinējais un nākamais pirmais pāris dosies uz Rīgikogu ēku Domkalnā, kur viņus sveiks Igaunijas Aizsardzības spēku un zemessardzes "Kaitseliit" vadība un orķestris, un Kaljulaida atvadīsies no godasardzes karavīriem.

Plkst.15 sāksies svinīga Igaunijas Rīgikogu sēde, kurā īsu uzrunu teiks Kaljulaida.

Tad jaunais prezidents dos zvērestu, saņems amata regālijas un uzrunās parlamentu.

Pēc ceremonijas svinīgo godasardzi laukumā pie parlamenta ēkas pieņems jaunais valsts prezidents.

Tālāk Kariss un Kaljulaida ar dzīvesbiedriem dosies uz Kadriorgu, kur jauno prezidentu apsveiks biroja darbnieki un viņš savai priekštecei nodos karogu, kas virs pils plīvojis līdz 11.oktobrim.

Plkst.17 Kadriorgas Mākslas muzejā tiks rīkota prezidenta pieņemšana konstitucionālo institūciju pārstāvjiem, augstām valsts amatpersonām un diplomātiskā korpusa pārstāvjiem, kurā uzrunas teiks jaunais prezidents, Rīgikogu spīkers Jiri Ratass un premjerministre Kaja Kallasa.

Kā ziņots, līdzšinējais Igaunijas Nacionālā muzeja direktors Alars Kariss valsts prezidenta amatā tika ievēlēts 31.augustā Rīgikogu balsojumā. Abu parlamenta valdošās koalīcijas partiju - Reformu partijas un Centra partijas - izvirzīto kandidātu otrajā balsošanas kārtā atbalstīja 72 Rīgikogu deputāti, vēl astoņi biļeteni nebija aizpildīti.

Lai kandidāts tiktu ievēlēts, Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, viņam jāiegūst vismaz divu trešdaļu deputātu atbalsts jeb 68 balsis.

63 gadus vecais Kariss absolvējis Igaunijas Dabaszinātņu universitāti, pēc specialitātes ir biologs. No 2003. līdz 2007.gadam bijis Dabaszinātņu universitātes rektors, no 2007. līdz 2012.gadam - Tartu Universitātes rektors, no 2013. līdz 2018.gadam - Igaunijas valsts kontrolieris, bet kopš 2018.gada ir Igaunijas Nacionālā muzeja direktors. Par savām galvenajām prioritātēm prezidenta amatā viņš nosaucis izglītību, zinātni un inovācijas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Lasiet arī

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Kriminālziņas VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību - uzlikti aresti 58 automobiļiem

Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.