• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas eksperte: Chat GPT un mākslīgais intelekts viennozīmīgi mainīs pasauli

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 11:09, 12.05.2023


"Chat GPT" un mākslīgā intelekta iespēju attīstība viennozīmīgi mainīs pasauli un sabiedrību, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.


Foto: LETA

"Mēs nevarēsim izlikties, ka tā nav, vai aizliegt to - to nevarēs, tādēļ ir tikai jautājums, cik labi un jēgpilni mācēsim to izmantot, vai esam tam atvērti, vai saprotam, kas tas ir," norādīja Bāliņa, uzsverot, ka ļoti bieži cilvēki baidās no tā, ko nesaprot.

Bāliņa sacīja, ka "Chat GPT" un citi risinājumi mainīs pasauli - gan globāli, gan noteikti arī IKT nozari un ar to saistītās jomas. Ir lietas, ko cilvēks var darīt labāk, taču ir lietas, ko labāk spēj tehnoloģijas, piemēram, lielu datu apjoma analīze. Ir jāmeklē šis jaunais līdzsvars starp tehnoloģijām un cilvēcisko faktoru.

Vienlaikus arī izglītības sistēmā ir jādomā, kā to var izmantot, jo tas, ka bērni to lietos, tas ir skaidrs, tādēļ ir jautājums, cik ļoti skolotājs vai augstskolas mācībspēks to ir gatavs mācīt un jēgpilni izmantot. Piemēram, medicīnā, protams, lēmumu pieņems ārsts, taču sagatavot informāciju, izanalizēt datus un sameklēt līdzības, sakarības, to noteikti mākslīgā intelekta risinājumi var izdarīt daudz produktīvāk, labāk un ātrāk.

"Mums ir jāsaprot, ko mākslīgais intelekts var sniegt un kā to izmantot vislabāk katrā jomā un specialitātē," sacīja Bāliņa.

Savukārt, runājot par mākslīgo intelektu, viens būtisks aspekts, pēc Bāliņas domām, ir attiecībā uz likumdošanu.

"Tas noteikti būs "karsts" jautājums, par kuru vēl notiks aktīvas diskusijas," sacīja Bāliņa.

Piemēram, attiecībā uz pašbraucošajām mašīnām - jautājums ir, kurš būs vainīgs un atbildīgs, ja notiks satiksmes negadījums? Tehnoloģijas ir izstrādātas un ir gatavas darboties, bet jautājums ir par juridisko bāzi. Un te cilvēciskais faktors, cilvēka intelekts, morāle būs svarīgs un nepieciešams.

"Par to noteikti daudz tiks runāts un daudz tiks diskutēts," intervijā norādīja LIKTA prezidente.

Vienlaikus viņa norādīja, ka mašīnas rīcība būs tāda, kādu būsim tai definējuši, - kas ir labs un kas ir slikts. Tas arī ir jautājums, kas mums pašiem jāsaprot, kas ir labs un kas slikts un ko mākslīgajam intelektam iemācām.

"Tas arī mums pašiem būs jāmācās, bet viennozīmīgi mākslīgais intelekts attīstīsies un mēs to izmantosim," sacīja Bāliņa.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pēc četru gadu pārtraukuma Daugavpilī atvērs kinozāli

Piektdien, 3.maijā, pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma Daugavpils Kultūras pilī durvis apmeklētājiem vērs multimediju zāle "Daugavpils Kino".

Kultūra Konkursā uz Nacionālās operas un baleta valdi pieteikušies 23 pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā atklātajā konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi - trīs valdes locekļu amatiem - pieteikušies 23 pretendenti.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Kultūra Radīta mobilā lietotne ar vairāk nekā 400 Latvijas Radio audiopasakām

Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni - "Latvijas Radio pasakas", kur apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām, informē Latvijas Radio pārstāvji.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas iedzīvotājiem būs jāpakļaujas jaunajiem interneta milžu noteikumiem

Jauno noteikumu mērķis ir radīt drošāku un patīkamāku lietotāju pieredzi, pauž eksperti.

Ekonomika Latvijā internets pieejams 93,1% mājsaimniecību

Mājsaimniecību īpatsvars, kurās ir pieejams internets, 2023.gadā sasniedza 93,1%, kas ir par 1,7 procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP), atsaucoties uz ikgadējās iedzīvotāju aptaujas par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) lietošanu mājsaimniecībās datiem.

Sabiedrība Latvijā 35% iedzīvotāju bez interneta spētu izturēt ne ilgāk par trim stundām

Latvijā 35% iedzīvotāju atzinuši, ka darba dienas vakaros bez piekļuves internetam spētu izturēt ne ilgāk par trīs stundām, liecina informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) pakalpojuma sniedzēja "Bite" veiktā aptauja.

Ekonomika X sāk iekasēt maksu no jauniem lietotājiem par pamatfunkcijām

Miljardierim Īlonam Maskam piederošā sociālās saziņas platforma "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter", izmēģinājuma režīmā Jaunzēlandē un Filipīnās sākusi iekasēt maksu no jauniem lietotājiem par tādām pamatfunkcijām kā ierakstu publiskošana.