• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aprit tieši 101 gads, kopš lidmašīnā pirmoreiz pasniegts ēdiens. Ko deva?

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
Travelnews.lv 15:11, 11.10.2020


Pirms 100 gadiem, kad lidojumi tikai sāka izplatīties, ēdiena pasniegšana lidmašīnas salonā bija kas negaidīts - līdz šim par savu vēderu pasažieri rūpējās paši.



Pirmās maltītes pasažieru lidojumos tika piedāvātas Lielbritānijas aviokompānijas "Handley Page Transport" pasažieriem lidojuma laikā no Londonas uz Parīzi, un tas notika 1919.gada 11.oktobrī, vēsta Travelnews. Tas bija pirmais gadījums vēsturē, kad ēdienu, kas paredzēts pasažieriem, stjuarti ienesa speciālā iekārtā un arī izdalīja gaisa pasažieriem. Pasažieriem tika izdalītas tā saucamās pusdienu kastītes - kurās bija sviestmaizes un augļi.

Pēc notikušā precedenta, ēdiena piedāvājumus lidaparātos turpināja mainīt savu piedāvājumu šurp-turp - atsevišķas aviokompānijas to piedāvāja, bet atsevišķas nē. Tāpat arī bija ar galamērķiem - atsevišķos galamērķos bija pieejams ēdiens, atsevišķos nē. Pārsvarā piedāvājumā bija mazas uzkodas - sviestmaizes, augļi, nereti riekstiņi un tādas lietas, tomēr kārtējā revolūcija notika 1936.gadā, kad Amerikas Savienoto valstu lidsabiedrība ''United Airlines'' pirmo reizi savā lidaparātā izvietoja īstu virtuvi, lai spētu pasažieriem piedāvāt siltas maltītes. Pēc notikušā gan ātri vien citas lidsabiedrības rīkojās tāpat.

Pēc Otrā Pasaules kara, starptautiskie ceļojumi kļuva par turības simbolu, ne tikai vienkāršu pārvietošanās veidu, līdz ar to arī lidsabiedrības centās pielāgoties, parādot sevi no labākās puses. Piemēram, ''Air France'' drīz 1964.gadā sāka piedāvāt kaviāru un arī ļoti ekskluzīvus otros ēdienus, ko pasniedza kopā ar sudraba galda piederumiem.

Šobrīd gan sudraba galda piederumus ikdienā lidojumos neredzēt, tomēr maltītes lidsabiedrībās ir ļoti izpletušās un teju katrā lidojumā ir pieejamas dažādas maltīšu izvēles, kā arī dzērieni. Lidsabiedrības arī ir novērojušas, ka paēduši cilvēki lidaparātos uzvedas mierīgāk, tāpēc iespēju robežās cenšas savus pasažierus pabarot - īpaši ilgākos lidojumos. Tomēr lētās lidsabiedrības, kuras maksimāli cenšas samazināt izmaksas, ēdienu piedāvā izvēles formātā - par maksu. Nekas gan neliedz arī par maltīti lidaparātā parūpēties pašam - līdzi ņemot savas sviestmaizes, cepumus, snikerus vai pat ko nopietnāku - kamēr vien līdz ņemtais ēdiens nesatur šķidrumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Dziedāja Palū: «Tas ir stāsts par to, kas notiek sievietes prātā» (+VIDEO)

Palū ar ievērojamiem sasniegumiem piedalījusies šovā “Lietuvas balsas”, nokļūstot populārās lietuviešu dziedātājas Monikas Liu komandā.

Kultūra Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli

Rīgā, 11.novembra krastmalā, veidos skulptūru ansambli "Laika upes liecinieki", paziņo Rīgas dome.

Kultūra Vāc parakstus par liegumu publiskos pasākumos saīsināt Latvijas valsts himnu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas valsts himnas atskaņošanu pilnā garumā publiskos pasākumos.

Lasiet arī

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.