• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mazie vecāku noslēpumi: kā bērnam uzdāvināt viedtālruni (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 12:48, 05.05.2024


Lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus.


Tālrunis palīdz bērniem attīstīties.

Lai gan vecā viedtālruņa atkārtota izmantošana var šķist ekonomiski izdevīga un loģiska izvēle, ir svarīgi izvērtēt riskus, kas saistīti ar novecojušu aparatūru un tās programmatūru. Eksperts dalās ar vairākiem padomiem, kā sagatavot ierīci drošai lietošanai un kas palīdzēs izvērtēt, vai bērnam vajadzētu nodot savu iepriekš lietoto viedtālruni vai tomēr pieņemt lēmumu par jaunas ierīces iegādi.

Izdzēs liekos datus

Ja dod priekšroku vecās ierīces pēctecībai, ņem vērā, ka šādos viedtālruņos laika gaitā var uzkrāties daudz personas datu, tostarp saglabātās paroles, personīgās fotogrāfijas, ziņas un cita sensitīva informācija. "Tāpēc pirms ierīces nodošanas jaunam īpašniekam svarīgi veikt datu sākotnējo atiestatīšanu, kuras laikā tiek dzēsta gan iepriekšējā informācija, gan ierīces iestatījumi. Mūsu ierīcēs to pavisam vienkārši var paveikt Iestatījumos sadaļā Par tālruni," skaidro IT produktu treneris Eduards Krumovics.

Iestati satura kontroles rīkus

Viedtālruņa dāvināšana bērnam ir svarīgs un atbildīgs solis. Lai vecāki varētu nodrošināt drošu viedtālruņa lietošanu un uzraudzīt bērna aktivitātes tiešsaistē, lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus. Jaunākajās viedierīcēs ir jau iebūvētas kontroles funkcijas vai tiek atbalstītas trešo pušu lietotnes. Ģimenēs, kurās izmanto ierīču ekosistēmu, pieejama lietotne Family Link (Iestatījumos sadaļā Digitālā labsajūta un vecākvadība). Šīs lietotnes rīki ļauj vecākiem pārraudzīt bērna viedtālruņa lietošanas paradumus, laiku un saturu. Tāpat tie ļauj sekot līdzi bērna atrašanās vietai, palīdz vieglāk novērst kiberhuligānisma gadījumus un nevēlamu saziņu ar svešiniekiem.

Izvēlies bērna lietošanas paradumiem atbilstošas cenas ierīci

Lai mazinātu uztraukumu par jaunās ierīces pazaudēšanu vai bojājumiem, ieteicams izvēlēties finansiāli drošākas alternatīvas, piemēram, ekonomiskus vai vidējās budžeta klases viedtālruņu modeļus. Vidējās klases viedtālruņu cenas ir draudzīgākas par jaunās sērijas flagmaņiem, taču funkciju un iespēju kvalitāte ir pilnībā piemērota bērna vai ikdienas lietotāja prasībām.

Vēl viena svarīga jauno viedtālruņu priekšrocība ir uzticamas drošības funkcijas. Tās ietvert biometrisko autentifikāciju, drošības risinājumus personas datu aizsardzībai un uzlabotas šifrēšanas iespējas, pateicoties Knox Vault. Tāpat tie pasargāti arī no ārpuses, jo aprīkoti ar putekļu un ūdens aizsardzību, ierīces rāmis veidots no titāna.

Seko līdzi atjauninājumiem

Lai varētu maksimāli aizsargāt arī vecāka modeļa viedtālruni, ieteicams pastāvīgi sekot līdzi, vai ir pieejami programmatūras atjauninājumi un, ja tādi ir, noteikti tos instalēt. Atlikti atjauninājumi ir drauds digitālajai drošībai un kopumā var nelabvēlīgi ietekmēt ierīces veiktspēju un kvalitāti.

Taču, kad viedtālrunis nokalpojis tik ilgi, kad jaunus programmatūras atjauninājumus vairs nesaņem, laiks no tā atvadīties. Tas kļūst neaizsargātāks pret, piemēram, ļaunprātīgas programmatūras uzbrukumiem un nav saderīgs ar jaunām lietotnēm. Turklāt, nododot viedtālruni atpirkuma programmā, tas kalpos kā starta kapitāls jaunas ierīces iegādei un tiks utilizēts droši.

"Izvēloties bērnam jaunu viedtālruni, tiks nodrošināta pieeja jaunākajiem programmatūras atjauninājumiem un saderīgām lietotnēm, samazinot drošības pārkāpumu risku un atvieglojot normālu ierīces lietošanu," stāsta E. Krumovics.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Savus noslēpumus Jaunmoku pils atklās sestdien (+VIDEO)

Muiža vēstures avotos pirmoreiz pieminēta 1544. gadā.

Interesanti fakti Līdz jūlija beigām zvejot nēģus ir aizliegts (VIDEO)

Maijs ir upes nēģu (Lampetra fluviatilis) nārsta laiks. Suga ir īpaši aizsargājama un ierobežoti izmantojama, tādēļ līdz pat 31. jūlijam tos ir aizliegts zvejot ikvienā Latvijas upē, informēja VS.LV Ilze Reinika, Dabas aizsardzības pārvaldes
vecākā komunikācijas speciāliste.

Interesanti fakti Ceturtdien nav gaidāmas laikapstākļu izmaiņas

Ceturtdien Latvijā saglabāsies silts laiks un atsevišķās vietās valsts austrumu daļā gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi.

Interesanti fakti Jelgavas dome senā baznīcā atkal ierauga restorānu (VIDEO)

Virtuve ir aprīkota ar darbam nepieciešamajām iekārtām, kas ir lietotas, bet darba kārtībā.

Lasiet arī

Kriminālziņas Pagājušajā gadā Latvijā noziegumos cietuši 585 bērni

Pagājušajā gadā Latvijā noziegumos cietuši 585 bērni, kas ir par 50 bērniem vairāk, salīdzinot ar gadu iepriekš, aģentūra LETA uzzināja Valsts policija.

Sabiedrība Latvijas vecāki vēlas saņemt bērnu pabalstus un vienlaikus strādāt (+VIDEO)

"Tas ir valstiski komplekss jautājums", - pauž Labklājības ministrija.

Veselība Kādas slimības tavas atvases var atnest no bērnudārza (+VIDEO)

Bērnu diagnozes var izrādīties bīstama “dāvaniņa” citiem mājiniekiem.

Sabiedrība LM sākusi pārskatīt visus pabalstus ģimenēm

Labklājības ministrija (LM) ir sākusi pārskatīt visus valsts pabalstus ģimenēm, šodien Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēdē deputātus informēja LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks.