• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bankas kredīts dzīvokļa renovācijai Latvijā svārstās ap 10 000 eiro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:54, 14.02.2024


Ar nelielu aizņēmumu palīdzību cilvēki iegādājas arī dārza mājiņas, vasarnīcas vai lauku mājas.


Aizņemoties naudu, savā dzīvoklī vari nodarboties ar greznām lietām.

Pērn viens no biežāk izsniegtajiem patēriņa kredītu veidiem bijis mājokļa remontam vai labiekārtošanai, tostarp energoefektivitātes uzlabošanai. Paredzams, ka arī šogad saglabāsies pieprasījums pēc finansējuma šādam mērķim.

"Vidējā summa, ko klienti aizņemas mājokļa renovācijai, ir 11,9 tūkstoši eiro, un vislielākie ieguldījumi parasti nepieciešami vannas istabas vai virtuves remontam. Tāpat tiek izsniegti aizdevumi dažādiem risinājumiem mājokļu energoefektivitātes uzlabošanai - piemēram, saules paneļu vai silumsūkņu iegādei un uzstādīšanai. Šiem mērķiem iedzīvotāji aizņemas vidēji 8,3 tūkstošus eiro. Kopumā mūsu novērojumi liecina, ka iedzīvotāji aizņemas pārdomāti un atbildīgi, un arvien retāk kredīti tiek ņemti, lai realizētu kādas mirkļa iegribas un veiktu neapdomīgus pirkumus," stāsta banku eksperts Kaspars Lukačovs.

Dati rāda, ka gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju arī šogad plāno mājokļa remontu vai labiekārtošanas darbus, tāpēc paredzams, ka pieprasījums pēc patēriņa kredītiem mājokļa uzlabošanai saglabāsies augsts, prognozē Kaspars Lukačovs. Visbiežāk remontdarbus plāno veikt četrdesmitgadnieki (57%), Pierīgas un lauku reģionu iedzīvotāji, kā arī cilvēki ar diviem vai vairāk bērniem. Trešdaļa aptaujāto norādīja, ka neplāno veikt mājokļa remontu, bet piektdaļa vēl nezina.

Patēriņa kredītus joprojām nereti izmanto arī īpašuma iegādei: "Ar šādu nelielu aizņēmumu palīdzību cilvēki iegādājas dārza mājiņas, vasarnīcas vai lauku mājas, kuru cenas, īpaši reģionos, bieži vien ir pietiekami zemas, lai nebūtu jāņem hipotekārais kredīts. Īpašuma iegādei ņemtie patēriņa kredīti ir vidēji 14,3 tūkstošu eiro apmērā," stāsta Kaspars Lukačovs. Viņš gan piebilst, ka, iegādājoties šādus īpašumus, nereti ir jāparedz vēl papildu ieguldījums atjaunošanas darbos, lai iegādātais īpašums būtu arī ērti apdzīvojams.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Piensaimnieks: «Līdz gada beigām Latvijā būs nedaudz ap 100 000 govju» (+VIDEO)

Ražošanas saimniecības izmanto mazāk dabas, resursu, mazāk dzīvnieku.

Ekonomika Zems izglītības līmenis rada četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku

Pērn bezdarba līmenis personām 15-74 gadu vecumā ar pamata vai zemāku izglītības līmeni bija gandrīz četras reizes augstāks nekā personām, kas ieguvušas augstāko izglītību - attiecīgi 13,3% un 3,3%, secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotajā informatīvajā apskatā "Darbaspēka apsekojuma galvenie rādītāji 2023.gadā".

Ekonomika Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%

Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023.gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.

Ekonomika Ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas?

Nenoteiktība un lejupvērstie riski, kas apdraud ekonomikas prognozi, pēdējos mēnešos ir vēl vairāk palielinājušies, galvenokārt saistībā ar Krievijas ieilgušo agresijas karu pret Ukrainu un konfliktu Tuvajos Austrumos. Riskus joprojām rada arī plašāka ģeopolitiskā spriedze.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas banku klienti tiek aktīvi kreditēti, izmantojot kartes (+VIDEO)

Lielākajai daļai jeb 40% izsniegto kredītkaršu limits ir līdz 1000 eiro.

Ekonomika Ekonomists: Klimata riski jau patlaban ietekmē arī kreditēšanu

Klimata riski jau patlaban ietekmē arī kreditēšanu.

Ekonomika Skaitļi šokē! Kreditēšanas aktivitāte Latvijā sarukusi vairāk nekā trīs reizes

Latvijā kreditēšanas aktivitāte attiecībā pret tautsaimniecības apmēru pēc globālās finanšu krīzes ir sarukusi vairāk nekā trīs reizes, informēja Latvijas Bankas pārstāvji, atsaucoties uz "Finanšu pieejamības pārskatu 2023".