• Ermīns,
  • Regīna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sāksies Latvijas gāzes akciju atpirkšanas piedāvājums

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:16, 26.07.2024


Šodien sāksies AS "Latvijas gāze" izteiktais akciju atpirkšanas piedāvājums, kas attieksies uz 18,75% jeb 7 482 404 kompānijas akcijām, kuras plānots izslēgt no regulētā tirgus, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".


Foto: LETA

Vienas akcijas atpirkšanas cena ir noteikta 3,35 eiro.

Piedāvājuma termiņš noslēgsies 7.augustā.

Piedāvājums izteikts kompānijas akcionāriem, kuri balsojuši pret "Latvijas gāzes" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, un akcionāriem, kas nav piedalījušies šajā balsojumā.

Uzņēmums norāda, ka "Rietumu banka" ir rezervējusi "Latvijas gāzes" kontā 25 086 403 eiro akciju atpirkšanai.

LETA jau vēstīja, ka "Latvijas gāzes" akcionāri 2024.gada 19.jūnijā atbalstīja kompānijas akciju izslēgšanu no biržas "Nasdaq Riga", izsakot akciju atpirkšanas piedāvājumu. Akcionāru sapulcē "Latvijas gāze" tika apstiprināta par personu, kas izteiks kompānijas akcionāriem piedāvājumu atpirkt tiem piederošās "Latvijas gāzes" akcijas.

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja atļauju "Latvijas gāzei" izteikt attiecīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu deva trešdien, 24.jūlijā.

Vienlaikus Latvijas Bankā uzsvēra, ka atbilstoši likumam akcionāriem ir tiesības, bet nav pienākuma pieņemt akciju atpirkšanas piedāvājumu un attiecīgi pārdot viņiem piederošās akcijas par piedāvājuma cenu. Ja akcionārs uzskata, ka cena nav atbilstoša, viņš var nepieņemt piedāvājumu un turpināt būt akcionārs.

Iepriekš, 28.jūnijā, kad tika paziņots par "Latvijas gāzes" iesniegumu atļaujas saņemšanai izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu, birža "Nasdaq Riga" paziņoja, ka "Latvijas gāzes" akciju atpirkšanas piedāvājumā minētā vienas akcijas atpirkšanas cena - 3,35 eiro - ir būtiski zemāka par pēdējo cenu pirms "Latvijas gāzes" akciju tirdzniecības apturēšanas 28.jūnijā, kad cena bija 6,88 eiro par akciju. Šobrīd biržā pēdējā cena darījumiem ar "Latvijas gāzes" akcijām ir 4,3 eiro.

Tāpat vēstīts, ka 2023.gada novembrī "Latvijas gāzes" valdes locekļi Aigars Kalvītis, Elita Dreimane un Egīls Lapsalis ar tiem piederošas speciāla mērķa kompānijas SIA "Energy Investments" palīdzību sāktā vadības izpirkuma procesā iegādājās 28,97% "Latvijas gāzes" akciju. Akcijas tika iegādātas no Luksemburgas investīciju fonda "Marguerite Gas II". Darījums tika īstenots ar "Rietumu bankas" atbalstu.

Lai gūtu līdzekļus akciju nākamiem iegādes posmiem, "Energy Investments" vadības izpirkuma procesa projekta finansēšanas ietvaros ir atsavinājusi ar atpakaļpirkuma tiesībām "Rietumu bankai" kā finansētājam vadības izpirkuma pirmajā posmā iegādātās akcijas.

Finanšu instrumenta atsavinājuma līgums paredz atpirkuma nosacījumus trīs gadu laika periodam. Minētajā laika posmā "Rietumu banka" būs ieguldītājs un pilnvērtīgs "Latvijas gāzes" akcionārs.

"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 159,819 miljoni eiro, kas ir 4,4 reizes mazāk nekā 2022.gadā, kad dabasgāzes cenas piedzīvoja milzu kāpumu, kā arī uzņēmums cieta 56,911 miljonu eiro zaudējumus pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), "Rietumu banka" (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī