• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā ar esošo finansiālo situāciju ir apmierināti 35% iedzīvotāju

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:43, 08.01.2024


Latvijā ar esošo finansiālo situāciju, ņemot vērā ienākumus un saistības, ir apmierināti 35% iedzīvotāju.


Foto: LETA

Vienlaikus Igaunijā gandrīz 40% iedzīvotāju norādījuši, ka viņi ir apmierināti vai pat ļoti apmierināti ar pašreizējo finansiālo situāciju, bet vismazāk apmierināto ir Lietuvā - 32%, liecina aptaujas dati.

Tomēr gan Latvijā, gan Igaunijā vairāk ir arī to iedzīvotāju, kuri ar savu esošo finansiālo situāciju nav apmierināti, - attiecīgi 39% un 38%. Lietuvā neapmierināto daļa ir nedaudz mazāka - 35%.

Lai gan Latvijā 62% iedzīvotāju pauduši, ka gada laikā viņu finansiālā situācija nav mainījusies vai ir pat uzlabojusies, trešdaļa respondentu norādījuši uz finansiālās situācijas pasliktināšanos. Daudz vairāk to, kuri atzīmē, ka viņu situācija ir pasliktinājusies, ir Igaunijā - 45%.

Lietuvā, neskatoties uz to, ka tur ir vismazāk ar finansiālo situāciju apmierināto iedzīvotāju, kopumā ir vairāk to, kuri var iegādāties ikdienā nepieciešamākās lietas - pārtiku un apģērbu - un arī atlikt līdzekļus uzkrājumu veidošanai - 83%. Igaunijā gan šis skaits ir viszemākais - 73%, kas arī saskan ar to, kar tur ir vairāk iedzīvotāju, kuri norāda, ka gada laikā viņu finansiālā situācija pasliktinājusies.

Savukārt Latvijā, vērtējot pašreizējo situāciju, 75% aptaujāto norādījuši, ka var iegādāties ikdienā nepieciešamākās lietas - pārtiku un apģērbu - un arī atliek līdzekļi uzkrājumu veidošanai. Tiesa, 41% respondentu atzinuši, ka ienākumi nepietiek lielākiem pirkumiem, piemēram, sadzīves tehnikai - lai to iegādātos būtu nepieciešams uzkrāt vai ņemt kredītu vai līzingu.

Trešdaļa norādījuši, ka var jebkurā brīdī veikt kādu lielāku pirkumu, tomēr patiešām lielus tēriņus, piemēram dzīvokļa iegādi, viņi nevar atļauties uzreiz. Vien 2% norādījuši, ka var atļauties pilnīgi visu.

Ekonomists Dainis Gašpuitis skaidro, ka iedzīvotāju lielākais izaicinājums pēdējo divu gadu laikā ir bijusi sen nepieredzēti augstā inflācija, kas būtiski samazināja pirktspēju. Apjomīgs cenu pieaugums bija vērojams divās būtiskākajās tēriņu grupās - mājoklis un pārtika, kas īpaši smagi skāra iedzīvotājus ar zemākiem ienākumiem. Tas izskaidro arī augsto neapmierinātības līmeni, kas ir samērā līdzīgs visā Baltijā.

Taču vidējās darba samaksas pieaugums un stabilais darba tirgus veidoja apstākļus arī tam, ka pietiekami lielai sabiedrības daļai drastiskas izmaiņas savas finansiālās situācijas vērtējumā nav notikušas, atzīst Gašpuitis. Igaunijas ekonomika piedzīvo būtisku lejupslīdi, tādēļ arī tur ir vairāk to, kuri norāda, ka viņu finansiālā situācija ir pasliktinājusies. Tikmēr tie, kuriem ienākumi bijuši augstāki, izaicinājumus ir spējuši pārvarēt vieglāk.

Lai gan 2023.gadā bija vērojams algu pieaugums, šogad algu pieauguma tempi noplaks, prognozē Gašpuitis. Visticamāk, būs novērojamas atšķirības starp privāto un publisko sektoru. Privātajā sektorā uz izaugsmes tempu palēnināšanos reaģē ātrāk nekā publiskajā, tomēr arī tur šogad algu pieauguma iespējas kļūs ierobežotākas.

"Kopumā, ņemot vērā 2024.gada perspektīvu, ir grūti atrast iemeslus, kāpēc kādā no nozarēm algu kāpums varētu neturpināties. Kā ierasts, tas nenotiks vienmērīgi - starp nozares uzņēmumiem un arī uzņēmumu darbiniekiem atšķirības saglabāsies vienmēr," pauž Gašpuitis.

Iedzīvotāju aptauju Baltijā 2023.gada novembrī veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 3004 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Bitcoin kurss pārsniedz 72 000 dolāru

Kriptovalūtas "Bitcoin" kurss pirmdien atkal uzstādījis jaunu rekordu, pirmo reizi pārsniedzot 72 000 ASV dolāru robežu.

Ekonomika Vienojas pārdalīt 663 miljonus eiro no ES fondiem

Eiropas Savienības (ES) fondu tematiskās komiteja atbalstījusi rosināto finanšu investīciju pārdali 662,8 miljonu eiro apmērā, saglabājot katras ministrijas kopējā investīciju portfeļa apjomu, tādējādi novēršot iepriekš izskanējušos fondu finansējuma riskus, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Sabiedrība Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri finansiāli atbalsta tuviniekus

Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri sniedz finansiālu palīdzību ģimenes locekļiem, draugiem vai paziņām, taču salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kuri vairs nevar sniegt atbalstu līdzšinējā apmērā, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz 2023. un 2024.gada janvārī veiktajām Baltijas iedzīvotāju aptaujām.

Ekonomika Vidējā bruto darba alga pērn Latvijā pieaugusi par 11,9%

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto darba samaksa jeb darba samaksa pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu bija 1537 eiro, kas ir par 11,9% jeb 164 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.