• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiro viltojumu skaits pērn Latvijā pieaudzis par 40,4%

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 18:35, 03.04.2024


Latvijā eiro viltojumu skaits pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu pieaudzis par 40,4%, informē Latvijas Banka.



Latvijā 2023.gadā apgrozībā konstatētas 1248 viltotas naudas zīmes, tostarp 655 viltotas banknotes un 593 viltotas monētas. Savukārt 2022.gadā apgrozībā tika konstatētas 889 viltotas naudas zīmes, tostarp 433 viltotas banknotes un 456 viltotas monētas.

Izplatītākie Latvijā ir divu eiro monētu viltojumi - 43,6% no kopējā viltojumu skaita, seko 50 eiro banknošu viltojumi - 18% un 20 eiro banknošu viltojumi - 17%.

Vērtējot viltojumu kvalitāti, Latvijas Banka secinājusi, ka dominē zemas kvalitātes izstrādājumi.

Neraugoties uz viltojumu skaita pieaugumu, kas cita starpā ir skaidrojams arī ar apgrozībā esošo naudas zīmju skaita kāpumu, tostarp eirozonā kopumā par aptuveni 5%, Latvija joprojām ir starp tām eirozonas dalībvalstīm, kur ir vislabākā situācija ar naudas drošību.

"Latvijas Faktu" 2024.gada februārī veiktā aptauja liecina, ka eiro par drošu un gūti viltojamu naudu uzskata 61% aptaujāto, kamēr pretējās domās bija 13%. Savukārt gadu iepriekš - 2023.gada februārī - eiro par drošu naudu uzskatīja 45% aptaujāto, bet pretējās domās bija 29%.

Jaunākā eirozonas statistika par eiro viltojumu skaitu 2023.gadā liecina, ka eiro viltojumu skaits saglabājas zemā līmenī - 16 viltotu banknošu uz vienu miljonu īstu banknošu apgrozībā.

Tas ir neliels kāpums salīdzinājumā ar 2022.gadu (13 viltotu banknošu uz vienu miljonu īstu banknošu apgrozībā) un 2021.gadu (12 viltotu banknošu uz vienu miljonu īstu banknošu). Lai arī viltojumu skaits saglabājas zems, pieaugums liecina, ka Eirosistēma nevar "dusēt uz lauriem" un jāveic priekšdarbi, lai pārskatāmā nākotnē ieviestu jau nākamās, trešās sērijas, banknotes, tā vēl vairāk sarežģījot dzīvi viltotājiem, norāda Latvijas Bankā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Gājienā palestīniešu atbalstam Rīgā pulcējušies apmēram 100 cilvēku

Rīgā sestdien gājienā palestīniešu atbalstam pulcējušies apmēram 100 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas VID aptur PVN izkrāpēju grupējuma darbību - uzlikti aresti 58 automobiļiem

Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Kriminālziņas SAB: informācija par Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē

Visa informācija par uzņēmuma "SOAAR" vadītāja Renāra Kadžuļa apgalvojumiem tiks izskatīta prokuratūras pārbaudē, aģentūrai LETA sacīja Satversmes aizsardzības birojā (SAB), komentējot Kadžuļa teikto par to, ka viņš divas reizes SAB darbiniekiem esot ziņojis mutiski.

Kriminālziņas Par nelikumīgu senlietu glabāšanu piespriež sešu mēnešu nosacītu cietumsodu

Augstākā tiesa (AT) šodien atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, un lietā par nelikumīgu valstij piederošu senlietu glabāšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru personai ir piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem, notiesājot nosacīti, aģentūru LETA informēja AT.

Lasiet arī

Ekonomika Vienojas pārdalīt 663 miljonus eiro no ES fondiem

Eiropas Savienības (ES) fondu tematiskās komiteja atbalstījusi rosināto finanšu investīciju pārdali 662,8 miljonu eiro apmērā, saglabājot katras ministrijas kopējā investīciju portfeļa apjomu, tādējādi novēršot iepriekš izskanējušos fondu finansējuma riskus, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Sabiedrība Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri finansiāli atbalsta tuviniekus

Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri sniedz finansiālu palīdzību ģimenes locekļiem, draugiem vai paziņām, taču salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kuri vairs nevar sniegt atbalstu līdzšinējā apmērā, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz 2023. un 2024.gada janvārī veiktajām Baltijas iedzīvotāju aptaujām.

Ekonomika Vidējā bruto darba alga pērn Latvijā pieaugusi par 11,9%

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto darba samaksa jeb darba samaksa pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu bija 1537 eiro, kas ir par 11,9% jeb 164 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Noskaidrots, kā Latvijas iedzīvotāji tērēs atgūto pārmaksāto nodokļu naudu

Trešdaļa jeb 32% Latvijas iedzīvotāju atgūto pārmaksāto nodokļu naudu plāno tērēt ikdienas vajadzību segšanai, liecina bankas "Citadele" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas dati.