• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Procentu pieaugums apstājas. Kad varētu būt procentu likmju pazeminājums?

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:56, 26.10.2023

Andris Ērglis


ECB lēmums nāk kā atvieglojums ne tikai eirozonas valstu iedzīvotājiem, kuriem ir kredīti, bet arī visām eirozonas valstu valdībām, kurām agrāk vai vēlāk nākamo gadu laikā ir jāpārfinansē 13,2 triljoni eiro.



Septiņas reizes gadā ECB padomes sapulces notiek Frankfurtē, bet reizi gadā ECB padome dodas uz kādu no eirozonas valstīm (Latvijā ECB vadība viesojās 2018.gada jūnijā). Pēc 15 gadu pārtraukuma šogad kārta atkal pienāca Grieķijai un sapulces rezultāts ir diezgan simbolisks - pirmā procentu likmju nepaaugstināšana kopš pagājušā gada jūlija. Grieķija ir eirozonas valsts ar visaugstāko parāda līmeni pret IKP (173%) un augot procentu likmēm ļoti strauji pieaug valsts parāda apkalpošanas izmaksas.

“Tādēļ šāds ECB lēmums nāk kā atvieglojums ne tikai eirozonas valstu iedzīvotājiem, kuriem ir kredīti, bet arī visām eirozonas valstu valdībām, kurām agrāk vai vēlāk nākamo gadu laikā ir jāpārfinansē 13,2 triljoni eiro. Vai šī ir pauze, vai signāls tam, ka likmju kāpums ir beidzies, to rādīs laiks, tāpēc arī lēmumu šoreiz procentu likmes nemainīt nosaucu par Atēnu gambītu - lai arī augstas procentu likmes negatīvi ietekmē kreditēšanas rādītājus, Centrālā banka patur "visas durvis vaļā" (uz likmju pazemināšanu tuvākajos mēnešos gan nevajadzētu ļoti cerēt)”, - uzskata SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Pēc ECB vērtējuma, "joprojām gaidāms, ka inflācija pārlieku ilgi saglabāsies pārāk augsta, un joprojām vērojams spēcīgs iekšzemes cenu spiediens". Saglabāts arī pagājušajā sapulcē izteiktais vērtējums: "Padome uzskata, ka galvenās ECB procentu likmes atrodas tādā līmenī, kas, uzturēts pietiekami ilgi, būtiski veicinās šā mērķa (inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī) sasniegšanu."
Procentu likmju līmenī esam sasnieguši plato

It kā varētu atviegloti uzelpot, bet vēl nav 100% pārliecības, ka eiro procentu likmes šajā kāpuma ciklā ir sasniegušas savu maksimumu, jo negaidīti apstākļi, kuri kaut ko mainītu inflācijas tendencēs, varētu piespiest uz vēl kādu procentu likmju paaugstinājumu. Klausoties ECB eirozonas inflācijas, ekonomikas izaugsmes un kreditēšanas tendenču vērtējumu, risks ieraudzīt likmju paaugstinājumu gan ir ļoti minimāls. Jebkurā gadījumā šobrīd neizskatās, ka būtu nepieciešama būtiska naudas rezerve potenciālam turpmākam likmju kāpumam.

26.oktobrī 1 gada Euribor procentu likme bija 4,128%, 6 mēnešu Euribor - 4,105% un 3 mēnešu likme - 3,952%.

“Procentu likmju sagrupēšanās ECB depozīta procentu likmes, 4% atzīmes, tuvumā liecina par to, ka finanšu tirgus dalībnieki (kuri vidēji diezgan bieži kļūdās) negaida turpmākus eiro procentu likmju paaugstinājumus. Ņemot vērā riskus, kuri apdraud ekonomikas izaugsmi, drīzāk visus interesē, kad varētu būt pirmais procentu likmju pazeminājums. ECB vadība šajā sapulcē par to vispār nav runājusi, jo šobrīd noskaņojums ir turēt likmes pašreizējā līmenī kamēr vien rīkoties savādāk neliek inflācijas dati. Pēc šodienas ECB lēmuma izskatās, ka procentu likmju līmenī esam sasnieguši plato un jautājums drīzāk ir par to, cik ilgi uz tā noturēsimies”, - raksta eksperts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika LB: Kredītu sasaisti ar EURIBOR nevar uzskatīt par negodīgu uzņēmējdarbību

Kredītu sasaiste ar EURIBOR nevar tikt uzskatīta par negodīgu uzņēmējdarbību, un sasaistes ar EURIBOR pārtraukšana peļņas normalizēšanas un kreditēšanas veicināšanas nolūkos nav optimāls un ilgtspējīgs risinājums šo mērķu sasniegšanai, pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.