Būvniecības izmaksas jūlijā Latvijā pieauga vidēji par 8,2%

Ekonomika
LETA 11:45, 26.08.2021 0

Būvniecības izmaksas šogad jūlijā Latvijā pieauga vidēji par 8,2% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

 
Foto: LETA

Tostarp būvmateriālu cenas gada laikā pieaugušas par 11,8%, strādnieku darba samaksa palielinājusies par 4,4%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas augušas par 4,3%.

2021.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājies par 1,8%.

Tostarp būvmateriālu cenas mēneša laikā augušas par 3,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,7%, bet strādnieku darba samaksa palielinājusies par 0,1%.

Jūlijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu palielinājums smiltīm un dolomīta šķembām, kā arī asfaltbetonam.

2021.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2020.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. No apsekotajiem uzņēmumiem 90,3% pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza miljonu eiro gadā, no tiem 34% uzņēmumu darbu apmērs bija lielāks par pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Lasiet arī

Ekonomika EM: Latvijas būvniecības nozare turpina strauji attīstīties (+VIDEO)

Pēdējā ceturksnī inženierbūvniecības apjoms pieauga visstraujāk - par 32,5%.

Sports Rīdzinieki iepazīstas ar Daugavas sporta manēžu (+VIDEO)

Būvniecībā tika ievēroti vides pieejamības standarti.

Sabiedrība Brīvības un Dzirnavu ielas stūrī Rīgā būvēs veikalus un restorānus

Rīgā, Brīvības un Dzirnavu ielas stūrī, kur pašlaik ir neapbūvēts laukums ar automašīnu stāvvietu, tiks būvēti veikali un restorāni.

Ekonomika Valainis: 2024.gads būvniecības birokrātijas mazināšanā būs ļoti svarīgs

Šis gads būvniecības birokrātijas mazināšanā būs ļoti svarīgs, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).