• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Austrumu slimnīcā sāk Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšanu

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 18:11, 28.08.2023


Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" (LOC) sākta Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšana un pārbūve, kā rezultātā palīdzību būs iespējams sniegt par trešdaļu lielākam pacientu skaitam, aģentūru LETA informēja slimnīcas komunikācijas speciālists Mārtiņš Vilcāns.


Foto: LETA

Kopš šī gada jūnija notiek aktīvi slimnīcas LOC Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšanas un pārbūves darbi. Projekta īstenošanas rezultātā dienas stacionārā plānots izveidot par 33% vairāk guļkrēslu, kas atbildīs mūsdienu standartiem, būs ērti un īpaši pielāgoti konkrētā ārstniecības profila pacientiem. Tādējādi līdzšinējais dienas stacionāra guļkrēslu skaits no 50 pieaugs līdz 69 ar pacientiem ērtām un speciāli aprīkotām gultasvietām, savukārt personālam - ārstiem, māsām un atbalsta personālam - būs nodrošināti atbilstoši darba apstākļi mūsdienīgi un funkcionāli aprīkotās telpās, bet apmeklētājiem pieejamas plašākas un ērtākas koplietošanas telpas.

Paredzams, ka līdz ar atjaunotajām telpām un palīdzības sniegšanas iespēju pieaugumu RAKUS būs nepieciešami arī papildu darbinieki vajadzīgās ārstēšanas un aprūpes kapacitātes nodrošināšanai.

RAKUS valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs uzsver, ka no slimnīcas puses tiks darīts viss iespējamais, lai šie darbi tiktu īstenoti maksimāli operatīvi un lai pacienti un darbinieki varētu sākt izmantot modernizētās telpas un aprīkojumu.

"Mūsu ārstiem un aprūpes personālam atjaunotajās telpās būs nepieciešami papildspēki, jo spēsim sniegt palīdzību vairāk pacientiem nekā līdz šim," viņš sacīja.

Patlaban tiek īstenota Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšana 585,6 kvadrātmetru platībā. Paredzams, ka darbi tiks pabeigti 2023.gada decembrī, nodrošinot ķīmijterapiju lielākam pacientu skaitam uzlabotā ārstniecības un personāla darba vidē.

"Veicot Ķīmijterapijas dienas stacionāra telpu paplašināšanu, būtiska uzmanība tiks pievērsta tam, lai pacienti un personāls justos labi un tiktu ievērots diskrētums. Projekta realizācijas gaitā tiks izveidoti darbam ērtāki māsu posteņi, kas būs aprīkoti ar modernām medicīnas tehnoloģiju iekārtām un risinājumiem, lai nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošu pacientu ārstēšanu. Projekts paredz dažādus ergonomiskus un funkcionālus telpu savienojumus, kas nepieciešamības gadījumā ļaus operatīvi sniegt palīdzību," norādīja RAKUS Ķīmijterapijas dienas stacionāra vadītāja Iveta Kudaba.

Sevišķa uzmanība stacionāra atjaunošanā tiks pievērsta epidemioloģisko prasību pastiprinātai izpildei, lai zāļu terapijas saņemšanas process šai īpašajai pacientu grupai būtu drošs.

Ķīmijterapijas dienas stacionāra telpu paplašināšanas un atjaunošanas projekta īstenošanā, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, tiek investēti 2,52 miljoni eiro. Darbus veic iepirkuma rezultātā izvēlētā būvfirma SIA "LC Būve".

Valstiski būtiska ir 2023.gada 19.aprīļa Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē izskatītā un tālāk virzītā iecere par LOC operāciju bloka izveidi, kas nepieciešama, lai īstenotu onkoloģisko pacientu ārstēšanas kapacitātes stiprināšanas projektu, kā arī nodrošinātu operāciju zāļu rezervi un valsts gatavību neatliekamās medicīnas situāciju pārvaldē ar vienlaicīgi lielu cietušo skaitu. Plānotās investīcijas LOC infrastruktūrā un medicīnas tehnoloģijās pārsniedz 27 miljonus eiro, piesaistot ERAF finansējumu, bet operāciju bloka atjaunošanas finansējums vēl tiek precizēts un tiks pieprasīts nākamo gadu valsts budžetā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Lasiet arī

Veselība Nauda ir, Abu Meri no slimnīcu vadītājiem sagaidot arī lielāku efektivitāti

Nākamajā gadā jaunais veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) no slimnīcu vadītājiem līdz ar lielāku finansējuma piešķīrumu sagaida arī lielāku efektivitāti.

Veselība Talsos sāk veikt ķirurģiskas operācijas ar unikālu mikroskopu (+VIDEO)

Jaunas iekārtas no Vācijas būtiski atvieglos Latvijas ārstu darbu.

Veselība Latvijas slimnīcas gatavojas ārkārtas situācijai, tām nepieciešami ģeneratori

Šobrīd pieejamās iekārtas ir novecojušas un pilnībā nespēj nodrošināt slimnīcām izvirzītos mērķus, ziņo Finanšu ministrija.

Sabiedrība Valdība saglabās valsts līdzdalību visās universitātes slimnīcās

Valdība šodien nolēma saglabāt valsts līdzdalību visās universitātes slimnīcās, lai nodrošinātu daudzveidīgu, augsta līmeņa valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.