• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Atbalsta kriminālsoda pastiprināšanu par dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 12:16, 30.04.2024


Saeimas Juridiskā komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem tiks pastiprināta kriminālatbildība par diskreditējošu dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās.



Par apzināti nepatiesas diskreditējošas informācijas izgatavošanu vai izplatīšanu par partiju vai partiju apvienību, Latvijas Saeimas, pašvaldības domes vai Eiropas Parlamenta deputāta kandidātu, izmantojot dziļviltojumu tehnoloģiju, ja tas izdarīts priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā vai vēlēšanu dienā, paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu.

Tiek uzsvērts, ka jau pašlaik Krimināllikumā ir paredzēts sods par šādu nodarījumu, bet pēc grozījumu stāšanās spēkā sodu varēs piemērot atbilstoši šai speciālajai normai.

Atbalstīti gan Saeimas deputātu Andreja Judina (JV), Agneses Krastas (JV), Ainara Latkovska (JV), Andra Šuvajeva (P) un Gunāra Kūtra (ZZS), gan iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (JV), gan ģenerālprokurora Jura Stukāna šajā jautājumā virzītie rosinājumi.

Paralēli atbalstītais Kozlovska priekšlikums paredz noteikt, ka par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, jāpiemēro cietumsods līdz pieciem gadiem.

Pašlaik Krimināllikumā jau paredzēts sods par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties tautas nobalsošanā, brīvi piedalīties parakstu vākšanā likuma vai tautas nobalsošanas ierosināšanai vai Eiropas pilsoņu iniciatīvas atbalstīšanai, ja kavēšana veikta, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Ministra un Iekšlietu ministrijas priekšlikums paredz noteikt, ka par augstāk minētajām darbībām, ja tās izdarītas, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība IeM: Ukrainas bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila

Šogad četros mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojuši 6457 Ukrainas pilsoņi, un bēgļu plūsma saglabājas mērena un stabila, taču ievērojami mazāka nekā 2023.gadā, kad šajā pašā laika periodā ieceļoja 40 496 Ukrainas pilsoņi, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā informācija.

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība KNAB neesot saņēmis iesniegumu par iespējamu vēlēšanu rezultātu viltošanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Sabiedrība Rinkēvičs ar Stukānu pārrunās iespējamo iejaukšanos vēlēšanu norisē

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien Rīgas pilī plkst.12 tiksies ar ģenerālprokuroru Juri Stukānu, lai pārrunātu iespējamo iejaukšanos vēlēšanu norisē, norādīja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Sabiedrība Aptauja: lielākā daļa balsstiesīgo, visticamāk, piedalīsies EP vēlēšanās

Lielākā daļa balsstiesīgo, visticamāk, piedalīsies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, liecina pētījumu centra SKDS pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pasūtījuma veiktā aptauja.

Pasaule Polijā notiek pašvaldību vēlēšanas

Polijā šodien notiek pašvaldību vēlēšanas, kas būs pirmais premjerministra Donalda Tuska valdības pārbaudījums pēc bijušās opozīcijas uzvaras pagājušā gada parlamenta vēlēšanās.