Skatīs grozījumus no atjaunojamiem energoresursiem iegūtas gāzes izcelsmes apliecinājuma sistēmas ieviešanai

Sabiedrība
LETA 01:45, 17.05.2022 0

Rīga, 17.maijs, LETA. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien pirms otrā lasījuma skatīs grozījumus enerģētikas likumā, kas paredz izveidot izcelsmes apliecinājumu izsniegšanas, aprites un kontroles sistēmu no atjaunojamiem energoresursiem iegūtai gāzei.



Rīga, 17.maijs, LETA. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien pirms otrā lasījuma skatīs grozījumus enerģētikas likumā, kas paredz izveidot izcelsmes apliecinājumu izsniegšanas, aprites un kontroles sistēmu no atjaunojamiem energoresursiem iegūtai gāzei.

Komisijas sēde notiks daļēji attālināti, Jēkaba 10/12, 409.telpā plkst.10.

Grozījumu sākotnējo versiju pēc Ekonomikas ministrijas (EM) iniciatīvas iesnieguši deputāti Ilze Indriksone (NA), Krišjānis Feldmans (JKP), Kārlis Šadurskis (JV), Gatis Zamurs (AP) un Jānis Dombrava (NA).

Likuma grozījumiem skatīšanai otrajā lasījumā 10 priekšlikumus iesnieguši deputāti Viktors Valainis (ZZS) un Indriksone.

Koalīcijas deputāti likumprojekta anotācijā vērš uzmanību, ka uzņēmēji jau ražo biometānu, kam iespējams piešķirt gāzes izcelsmes apliecinājumus.

Enerģētikas likumā paredzēts noteikt, ka gāzes izcelsmes apliecinājums ir elektronisks dokuments, ko izmanto vienīgi kā pierādījumu, ka attiecīgais gāzes daudzums ir saražots no atjaunojamajiem energoresursiem.

Ražotājs, kas ražo biogāzi, biometānu vai sintētisko gāzi no atjaunojamajiem energoresursiem, par saražotās gāzes enerģijas vienību varēs pieprasīt gāzes izcelsmes apliecinājumu.

Gāzes izcelsmes apliecinājumus izsniegs un pārvaldīs vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" atbilstoši Eiropas Enerģijas izcelsmes apliecinājumu sistēmas vai Eiropas citas atjaunojamās enerģijas dokumentācijas sistēmas prasībām. Izmaiņu pamatojumā atzīmēts, ka "Conexus Baltic Grid" ir neatkarīgs no ražošanas, tirdzniecības un gāzes piegādes darbībām

Grozījumu anotācijā norādīts, ka uzņēmēji, tajā skaitā Latvijas Biogāzes asociācija, aicina šos grozījumus pieņemt raitā procesā. Tāpat skaidrots, ka, piemēram, biogāzi tehnoloģiskā procesā iespējams attīrīt līdz biometāna kvalitātei, ko Latvijā veic vismaz divi biogāzes ražotāji. Biometānu iespējams izmantot transporta enerģijas mērķu sasniegšanai, saspiestās dabasgāzes transporta līdzekļos, aizvietojot dabasgāzi ar biometānu.

Izmaiņu pamatojumā arī norādīts, ka atbilstoši Nacionālajam attīstības plānam investīciju atbalsts biometāna ražošanai un ievadīšanai tīklā no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem paredzēts ap 18 miljonu eiro vērtībā.

Likumprojekts sākotnēji sagatavots pēc EM iniciatīvas, lai tajā pārņemtu vairāku ES tiesību aktu nosacījumus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Lasiet arī

Kriminālziņas Zviedrijas pilsētā Malmē pirms Eirovīzijas dedzināts Korāns

Zviedrijas pilsētā Malmē, kur notiks Eirovīzijas dziesmu konkurss, kāds vīrietis un sieviete piektdien dedzināja Korāna eksemplāru.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Sports Šilovs atvaira visus pretinieka metienus, Canucks iet tālāk (VIDEO)

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs piektdien atvairīja visus pretinieka metienus, bet uzbrucējs Teodors Bļugers vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņu pārstāvētā Vankūveras "Canucks" komanda izcīnīja uzvaru.

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.