• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā vakcināciju pret Covid-19 atbalsta mazāk nekā potes pret citām slimībām

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 08:39, 16.11.2021


Latvijas iedzīvotāji vakcināciju pret Covid-19 kopumā atbalsta mazāk nekā vakcināciju pret tādām slimībām kā gripa, ērču encefalīts, difterija un citām, secināts BENU Aptiekas Veselības monitoringa datos, kas iegūti sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.



Divas trešdaļas jeb 67% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sliecas atbalstīt vakcinēšanos pret Covid-19, kamēr vakcināciju pret citām slimībām (gripa, ērču encefalīts, difterija u. c.) kopumā atbalsta 81% respondentu. Tāpat aptaujas dati liecina, ka biežāk vakcināciju gan pret Covid-19, gan citām slimībām atbalsta iedzīvotāji ar augstāku izglītības līmeni.

Vakcināciju pret Covid-19 atbalsta 67% (drīzāk atbalsta - 24%, pilnībā atbalsta - 43%), to neatbalstīt sliecas 27% respondentu (drīzāk neatbalsta - 11%, pilnībā neatbalsta - 16%), bet vēl 6% konkrētu atbildi sniegt nevarēja. Tikmēr vakcināciju pret citām slimībām (gripa, ērču encefalīts, difterija u. c.) kopumā atbalsta 81% (drīzāk atbalsta - 38%, pilnībā atbalsta - 43%), to neatbalsta 14% (drīzāk neatbalsta - 8%, pilnībā neatbalsta - 6%), bet vēl 5% konkrētu atbildi sniegt nevarēja.

Analizējot iegūtos rezultātus, SKDS direktors Arnis Kaktiņš norāda, ka iedzīvotāju attieksmei pret vakcināciju ir cieša sasaiste ar izglītības līmeni, proti, iedzīvotāji ar augstāku izglītības līmeni biežāk atbalsta vakcināciju gan pret Covid-19, gan citām saslimšanām.

"Laikā, kad ir pieejams ārkārtīgi daudz informācijas, īpaši Covid-19 sakarā, izšķiroši svarīgi ir spēt tajā orientēties un kritiski izvērtēt, kā arī uzticēties racionālai argumentācijai. Šajā ziņā augstāks formālās izglītības līmenis sniedz priekšrocības, kā rezultātā arī attieksme pret vakcināciju šajā iedzīvotāju grupā kopumā ir ievērojami pozitīvāka," skaidro sociologs.

Starp iedzīvotājiem, kuri ieguvuši augstāko izglītību, vakcināciju pret Covid-19 atbalsta 75% respondentu, neatbalsta 20%, bet konkrētu viedokli sniegt nevarēja 5%. Tikmēr vidējo vai vidējo profesionālu izglītību ieguvušo vidū vakcināciju pret Covid-19 atbalsta 60%, neatbalsta 33%, bet 7% konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Viszemākais atbalsts vakcinācijai pret Covid-19 ir iedzīvotājiem ar iegūtu pamatizglītību - 33% to atbalsta, 41% to neatbalsta, bet 25% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Arī pret citu slimību vakcināciju pozitīvāka attieksme ir iedzīvotājiem ar augstāku izglītības līmeni. Starp iedzīvotājiem, kuri ieguvuši augstāko izglītību, vakcināciju pret Covid-19 atbalsta 86% respondentu, neatbalsta 10%, bet konkrētu viedokli sniegt nevarēja 4%. Tikmēr vidējo vai vidējo profesionālu izglītību ieguvušo vidū vakcināciju pret citām slimībām, izņemot Covid-19, kopumā atbalsta 76%, neatbalsta 18%, bet 6% konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Arī šeit viszemākais atbalsts vakcinācijai šādā griezumā ir iedzīvotājiem ar iegūtu pamatizglītību - 65% to atbalsta, 29% to neatbalsta, bet 7% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Ārlietu ministre iestājusies Zemessardzē

Ārlietu ministre Baiba Braže iestājusies Zemessardzē, izriet no viņas publicētā ieraksta tviterī.

Lasiet arī

Veselība Eksperts: Nav pierādījumu, ka vairāku vakcīnu ievade ietekmē veselību

Nav pierādījumu, ka vairāku vakcīnu ievade organismā ietekmē mūsu veselību, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ar vakcīnām novēršamo slimību galvenais eksperts Edoardo Kolzani.

Veselība No nākamā gada informāciju par veikto vakcināciju uzkrās e-veselībā

No 2024.gada 1.janvāra ikvienai ārstniecības iestādei informācija par pacientiem veikto vakcināciju, kas veikta no 1.janvāra, būs obligāti jāievada valsts e-veselības sistēmā, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

Sabiedrība Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas

Šogad iedzīvotājiem būs pieejamas trīs dažādas gripas vakcīnas, pavēstīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) vadītāja, profesore Dace Zavadska.

Veselība Latvijas iedzīvotājiem vasarā uzbrūk sīki ienaidnieki.

Atgriešanos mājās pēc svētkiem var aizēnot kāds nepatīkams atradums.